Læsetid: 1 min.

Vindkraft i naturen

Debat
10. september 1998

Danmarks Naturfredningsforening må forhandle med miljøorganisationerne om landskabsforholdene ved vindkraft

MODVIND
Danmarks Naturfredningsforening (DN) går ind for kraftige restriktioner over for vindkraft. Enhver energiform har sin pris, og prisen for vindkraften er påvirkningen af landskabet med vindmøllernes skulpturelle og funk-tionelle udseende. Landskabsforeningen DN er i sin gode ret til protestere mod vindkraft, men miljøforeninger og energiforeninger har et overordnet hensyn: At skaffe vedvarende energi med så få miljøpåvirkninger som mulig. I stedet for at lave benspænd for en miljørigtig energiform, burde DN optage forhandlinger med miljøforeninger for at finde praktiske løsninger.
DN er gennemsyret negativ over for vindkraft. Det kommer klart til udtryk i pjecen Vindmøller i nabolaget. Pjecen tager udgangspunkt i, at DN's medlemmer skal klage til myndighederne over vindmøller. DN kunne have valgt at opfordre sine medlemmer til at tegne andele i et lokalt vindmøllelaug. Erfaring viser, at modstanden falder, og accepten stiger, når folk er medejere og får deres strømbehov dækket på en miljørigtig måde af vindkraft. Vindkraft er en folkelig energiform: Flere hundrede tusinde familier har andele i vindmøller.

Til forhandlingsbordet
Et landsplandirektiv vil fra centralt hold styre placeringen af vindkraft. Derved sættes det lokale selvstyre ud af kraft - DN har valgt at støtte sig til centralismen fremfor det lokale selvstyre.
På Middelgrunden forberedes en møllepark til forsyning af København. DN har allerede protesteret sammen med en anden landskabsforening: Foreningen til Hovedstadens Forskjønnelse, mens miljøorganisationerne Greenpeace og Verdensnaturfonden støtter initiativet. Hvor skal indbyggere i storbyer ellers få strøm fra? DN må gå til forhandlingsbordet med miljø- og energiorganisationerne for at få en aftale om landskabsforholdene omkring vindkraft. Folkelige initiativer og bevægelser, der er svage sammenlignet med centrale initiativer fra store firmaer eller energimonopoler, har brug for al mulig støtte også fra DN.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her