Læsetid: 1 min.

Al magt til cheferne

Debat
12. oktober 1998

Jan Trøjborgs nye bekendtgørelse betyder, at ansættelserne kommer til at foregå
i et lukket hemmeligt kredsløb

FORSKNING
Den stærke ledelse er svaret på alle problemer. Sådan argumenter Lise Hækkerup i hvert fald i Information den 5. oktober, hvor hun forsvarer partifællen forskningsminister Jan Trøjborgs nye bekendtgørelse om ansættelser på universiteterne.
Den nye bekendtgørelse flytter magt til ledelsen på den enkelte uddannelsesinstitution (altså rektor eller dekan). Tidligere var det en pligt for et fagligt ansættelsesudvalg at prioritere mellem ansøgerne og begrunde prioriteringen. Om nødvendigt i fuld offentlighed, så alle ansøgere kunne se, hvilke argumenter der var ført dem.
Den nye bekendtgørelse betyder, at ansættelserne kommer til at foregå i et lukket hemmeligt kredsløb, hvor ingen udenforstående - ej heller ansøgerne, kan gennemskue, hvad der foregår, og hvorfor det foregår. Vurderingen af ansøgerne er hemmelig. Ansøgernes adgang til at klage over ansættelsesudvalget er stort set væk. Retssikkerheden og åbenheden fjernes til gengæld for at give ledelsen større magt og ansvar.
Lise Hækkerup bryster sig meget af, at et fagligt udvalg skal vurdere, om en ansøger er kvalificeret eller ej. Først efter vedholdende pres fra universitetsverdenen og venstrefløjen indførte man i bekendtgørelsen, at et fagligt udvalg kan - kan! - prioritere, hvis ledelsen ellers beder dem om det.

Garanti mod nepotisme
I Sverige er der total åbenhed i ansættelsesforløbet. Herfra lyder det, at åbenhed og demokrati er den bedste garanti mod nepotisme, inhabilitet og rygtedannelse.
I Danmark går forskningsminister Trøjborg og Lise Hækkerup den anden vej.
Ligestilling blandt forskere med hensyn til alder, køn og etnicitet kan fremmes gennem en lukket og stærk ledelse, er Lise Hækkerups sidste påstand. Men hvorfor skulle mere magt til de eksisterende ledelser - som ikke udmærker sig ved hverken kønsmæssig, aldersmæssig eller etnisk ligestilling - gøre det lettere at rekruttere forskere, der ikke ligner ledelserne?
Jeg tror, at mere demokrati og langt større åbenhed er den bedste vej til bedre forskning og undervisning på de danske universiteter. Den nye ansættelsesbekendtgørelse går den stik modsatte vej.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her