Kronik

Barbarerne i Seattle

9. oktober 1998

En ny kritisk bog om Bill Gates og Microsoft-imperiet leverer ikke det endelige svar på, om Gates har brugt ulovlige metoder på softwaremarkedet. Men den forklarer meget andet ud fra tesen om, at Gates har været mere heldig end dygtig

Amerikanerne elsker åbenbart bøger om business, og for tiden gerne om den nye teknologis succes. I strømmen af skrifter om Microsoft og Bill Gates hedder den seneste bog Barbarians Led by Bill Gates. og man kan ikke undgå at lede efter stof, som vil dømme eller frikende Bill Gates for anklagerne om at bruge ublu og ulovlige metoder på softwaremarkedet.
Bogen er i sig selv barbarisk. Den ene af forfatterne er Jennifer Edstrom, datter af Pam Edstrom, Bill Gates' og Microsofts ledende PR-agent gennem årene. Jennifer Ed-strom udnytter den inside-viden, hun har fået gennem deltagelse i mange officielle og uofficielle begivenheder omkring Bill Gates og inderkredsen i Seattle. Derved har hun sat sin mor i en uheldig situation.
Mor har ellers nok at gøre, idet hendes systematiske opbyggede mediebillede af Bill Gates som geni og forretningsmand for første gang i mange år er ved at bryde sammen under regeringens monopolsag mod 'det onde imperium' i Seattle.
Den anden forfatter er Martin Eller, forhenværende og mangeårig ledende Microsoft-programmør, som for nogle år siden trak sig ud af firmaet med omkring 20 millioner kroner på bankbogen. Eller var en af hovedmændene bag Windows 1.0 og senere projekter, og som ægte nørd har han en masse at sige om Microsoft og Bill Gates.
Stort set mener han, at Bill Gates har været mere heldig end dygtig, og forfatterne illustrerer dette gennem en række historier om, hvordan man i Microsoft mente og troede udviklingen ville bevæge sig og derfor traf de beslutninger, som firmaet tog henad vejen. På den måde frikender bogen Bill Gates på nogle af anklagerne om bevidst at udbygge teknologien og forretningen, så konkurrenterne ikke har en chance i ærlig kamp.
Men der er samtidig en del stof, som her for første gang kommer frem fra inside-kilder. Martin Eller er for eksempel sur over, at holdet bag Windows ikke fik frie hænder til at udvikle styresystemet, men hele tiden hørte fra Bill, at Windows skulle være en kopi af Macintoshen. Han er også sur over, at Microsoft har bevæget sig væk fra, at være nørdernes paradis til, at blive et nyt IBM.
Mange af bogens historier illustrerer noget, mange med forstand på software godt vidste i forvejen. Nemlig, at Microsoft er elendig til at lave noget nyt og kreativt. Firmaets modus er at gå efter andre firmaer, som har udviklet det nye, og derefter kopiere dette nye og for så, gennem PR og marketing og udnyttelse af Windows-monopolet, at udrydde det andet firma. Især historien om firmaet GO er rystende læsning.
GO lavede et nyt styresystem til penbaserede lommecomputere. Microsoft mødte op til GO's første præsentation i en computerklub i Boston og videofilmede seancen. Derefter lykkedes det Microsoft at kopiere systemet. Det vil sige, man efterlignede, hvad det gjorde på skærmen - uden at der var noget bagved.
Seks uger efter GO's præsentation af sit system, viste Microsoft sin demonstration og fik overbevist firmaerne og offentligheden (og journalisterne!) om, at der ikke var nogen grund til at købe GO's nye styresystem, idet Microsoft havde det samme. (Hvad man først havde et år efter i kraft af PenWindows, som netop Martin Eller ledede udviklingen af).
GO-folkene spildte omkring 50 millioner dollar på et produkt, der døde, før det var startet. Microsoft brugte kun et par millioner i programmering og markedsføring til at dræbe GO.

Der er mange historier om, hvor forvirret og uvidende Bill Gates har været omkring den teknologiske udvikling. Det hører dog med, at alle disse historier er set fra nørdens synspunkt.
Bill Gates er nemlig ikke selv nogen computernørd, sådan som netop Pam Edstroms propagandamaskine har fremstillet ham gennem tyve år. Bill Gates er en supersmart og hård forretningsmand, som har forstået fidusen at malke markedet ved hjælp af det monopol på PC-styresystemer, som IBM for-ærede ham i 1981, hvor han var computernørd. Siden har han mistet fornemmelsen for det nye, hvilket ikke er så mærkeligt for en leder af et kæmpefirma.
Nogle af Bill Gates og Microsofts største fejlinvesteringer har været i drømme om nettet. MSN, Microsofts egen online-service, som for nogle år siden skulle udkonkurrere Internettet, Compuserve og American Online, kostede firmaet omkring en milliard dollar. I dag går pengene til udvikling af et nyt slags Internet via tv-apparater - noget som ifølge Eller er lige så dødsdømt.
Men det slås fast i bogen, at det er vigtigt for Microsoft at bruge store summer på projekter. På den måde bliver overskuddet mindre, og det letter det politiske pres for at gribe ind over for monopolet. (Microsoft kunne jo også sænke sine priser, men det anser monopolfirmaet for en farlig ting at gøre).
En interessant oplysning i bogen er, at Microsoft med vilje har defineret så mange tekniske krav til Windows-programmer, at ingen i dag kan lave et ordentligt Windows-program uden at hyre mindst 100 programmører. Dette beskytter Microsoft mod konkurrence fra små nye kreative firmaer.
Efter at have læst bogen undrer det mig ikke mere, at PC'er er så besværlige at bruge. Men Microsofts udvikling får en til at tænke på, hvornår det ramler for firmaet. Alle dets forsøg på at udbrede Windows til andre markeder (forbrugerelektronik, styring af hjem, kontorapparater, multimedia og net via tv-apparater) har været gigantiske fejlslagne projekter. Kontor-PC'en er stadig Microsofts hovedområde på trods af Bill Gates' kendte drømme om at udbrede herredømmet til hele universet.
I øvrigt kommer den amerikanske regerings anti-monopolsag mod firmaet for retten her i oktober.

*Jennifer Edstrom og Martin Eller: "Barbarians Led by Bill Gates". 1998. Henry Holt and Company. 256 sider.

Ole Grünbaum er forfatter

Apropos - Storm af anklager mod Gates

Bogen om Bill Gates' barbariske forretningsmetoder, omtalt af Ole Grünbaum i dagens Virtuelle Rum, er blot ét af en stribe angreb på softwaregiganten Microsoft, der i slutningen af næste uge går i retten for at forsvare sig mod det amerikanske justitsministeriums anklager om ulovlig, monopolskabende aktivitet.
En af de seneste salver mod softwaregiganten kommer fra fire forbrugerorganisationer i Utah, der opfordrer den republikanske senator Orrin Hatch, Utah, til at "overveje en ny lovgivning, der skal sikre større konkurrence i softwarebranchen."
Ud over de fire i Utah, er adskillige amerikanske forbrugerorganisationer gået sammen om kritik af Microsoft. Consumers Union, the Consumer Federation of America m. fl. har i fællesskab udarbejdet en rapport med titlen 'Forbrugernes sag imod Microsoft.'
I rapportens konklusion hedder det bl. a.: "Microsofts misbrug af markedsindflydelse har kostet forbrugerne dyrt".
Samtidig med rapporten har ProComp, en sammenslutning af tidligere Microsoft-konkurrenter, udsendt en salve af pressemeddelelser med kritik af Microsoft.
Et mindre softwarefirma i Connecticut softwarefirma, Bristol Technology, er gået så vidt som til lægge selvstændig sag an mod Microsoft. Firmaet hævder, at Microsoft viste "predatory intent" - kødædende intentioner - overfor firmaet, der mener at kunne bevise at man næsten blev presset til at lukke grundet Microsofts ublu priser på programkode fra Windows 95.
Også fra justitsministeriet skærpes tonen overfor Microsoft. I et ti siders notat, underskrevet US Justice Department og offentliggjort i onsdags, luftes muligheden for, at man i tilfælde af sejr i monopolretssagen vil gå videre med andre og mindre sager imod Microsoft.
"Det kan være nødvendigt at tage skridt til at dels at genskabe en sund konkurrence på området, dels at forhindre Microsoft i at begå lignende lovovertrædelser i fremtiden," hedder det i notatet, der har 20 amerikanske stater som medunderskrivere. ekl

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu