Læsetid: 4 min.

Læserdebat

10. oktober 1998

Trafik-logik

1. OKT. - Kollektiv trafik skal finansieres kollektivt. Privatbilisme skal finansieres privat (afskaf kørselsfradraget). Kort sagt skæg for sig og snot for sig. Det må selv financieringsminister Mogens Lykketoft have for-ståelse for. Han har hermed fået en anvisning på et virkemiddel til nedbringelse af tafiksektorens CO2 forurening. Det vil givet kræve en kraftig udbygning af den kollektive trafik. Men hvis omstillingen sættes i gang nu vil den kunne gennemføres inden år 2005. At en nedsættelse af priserne i den kollektive trafik med 10 procent, indtil nu ikke har medført en ændring i trafikmønstret, skyldes, at det ikke afgørende har forrykket prisforholdet imellem benzin og brug af kollektiv trafik. Det er dette prisforhold der får bilisterne til at blive ved med kun at bruge deres bil. De 10 procent reduktion af prisen på kollektiv trafik er god fordelingspolitik, og god trafikpolitik, idet det virker befordrende (!) for brugen af den kollektive trafik. Men miljøpolitisk betyder det øget (kollektiv)trafik, øget trængsel og øget CO2 udledning, idet bilismen er uforandret fordi prisforholdet imellem benzin og brug af kollektiv trafik forsat er i bilismens favør. Vi oplever det paradoksale, at et lille skridt i den rigtige retning viser sig at være et halvt skridt i den forkerte retning (miljøpolitisk).
Trafikofrene forlænger køerne på hospitalernes ventelister og tynger amters og kommuners økonomi. Samtidigt med Mogens Lykketofts finanslovsudspil fyres 300 medarbejdere fra togfabrikken i Randers. Bilimporten boom'er og betalingsbalacen truer med at gå i rødt. Financieringministeren, der ellers har ry for at kunne lægge to og to sammen, burde måske tænke over sammenhængen.
CO2 får den globale temperatur til at stige. Når temperaturen stiger sker der en øget fordampning af vand fra klodens overflade. Når vanddampen udsættes for køligere klima falder den som regn. I de senere år har vi oplevet at Missisipi og Rhinen er gået over deres bredder. I år har vi set oversvømmelser i Polen, Tjekkiet, Kina og Bangladesh. Der er lig på bordet, druknede, ofre for infektionssygdomme (som følge af oversvømmelserne) og trafikofre. Hvis menneskelige lidelser og dødsfald ikke gør et tilstrækkeligt indtryk på financieringsministeren, kan det også bemærkes at de økonomiske tab (i forbindelse med ovenstående) skal tælles i (mange) milliarder.

Klaus Cort Jensen
Nørrebrogade 108 B
2200 Kbh. N

Burcharth

1. OKT. - Informations USA-korrespondent, Martin Burcharth, beklager ikke at have udtrykt sig klarere om "Clintons kontrarevolution" samtidigt med, at han har den frækhed at klandre USA-historiker Niels Thorsens udtryksfærdighed.
Et genkig på Burchardts leder fra 23. sept. afslører dog hurtigt at det ikke er syntaksen, den er gal med, men substansen. Som Thorsens to artikler indirekte afslører, er Burcharths reportager fra USA ofte overfladiske og moraliserende. (Clinton opfordres til at "stå fast" over for en "hyklerisk inkvisitor" og "pressen".) Thorsen påpeger, at Starr-halløjet er et symptom på nogle dybtgående forandringer i de politiske strukturer i USA.
Hvad siger Burcharth til det? Han læser nogle flere meningsmålinger. En gammel regel siger, at 90 pct. af alting er bras. Det gælder til en vis grad Informations regulære USA-dækning. Burcharths forgænger var Jørgen Dragsdahl som i stort omfang "holdt mikrofon" for forhenværende CIA-bosser (Stansfield Turner, f.eks.). Burcharth har i lange artikler spontant beskæftiget sig med overfladisk vås om pornografi og Joe Klein, forfatter til Primarv Colors (Se og Hør fortælling om Clinton; dens lix-tal stiller ikke for store krav til læseren).

Christen K. Thomsen
Tesdorpfsvej 9
5000 Odense C

Mere Dagsværk

8. OKT. - Peter Bach har under overskriften 'Dagsværk II' en kommentar til 'Operation Dagsværk' med et par forbløffende påstande: "OD er ikke en fridag" - jo, det er jo nu netop en fridag, hvor eleverne på landets gymnasier kan vælge mellem en ferie-dag eller at få fri onsdag den 11. nov. - OD-dagen. Så hatten af for de gymnasieelever, der har valgt at bruge 11. nov. på det 'officielle' eller det alternative dagsværk - i stedet for en dags længere vinter- eller påskeferie!
Og så den mest forbløffende: Peter Bach beskylder eleverne på de foreløbig fem gymnasier alene her i hovedstadsområdet, der har besluttet at lave et alternativt dagsværk på grund af den unuancerede optakt med bladet Aqua Vitae nr.1, for "ikke at have demokratisk sinde-lag, men derimod være selvtilstrækkelig". Hvad er det for noget sludder: Det er jo netop et flot udtryk for demokrati, at eleverne efter lange diskussioner er nået frem til, at man ikke vil deltage i en kampagne, der i starten var præget af en utrolig antiisraelsk holdning.
Det vedtager de demokratisk - og samtidig har de samme gymnasier vedtaget at arbejde en dag for SOS-børnebyerne. Hvordan det kan være udtryk for selvtilstrækkelighed er umuligt for mig at forstå, men jeg formoder, Peter Bach foretrækker de mange gymnasier, der slet ikke deltager i Operation Dagsværk , men har almindelig skolegang og en ekstra feriedag et andet sted end 11. nov.?

Otto Rühl
Snerlevej 52
3000 Helsingør

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu