Læsetid: 4 min.

LÆSERDEBAT

Debat
28. oktober 1998

Overdækning af banegraven
21. OKT. - Nu er det kommet frem, at overborgmester Jens Kramer Mikkelsen og Socialdemokratiet har syltet planerne om en overdækning af banegårdsgraven foran hovedbanegården i København.
Det er ganske enkelt en skandale, at der aldrig har været noget gjort ved banegårdsgravene. Både graven foran Hovedbanegården og ved Vesterport station samt arealerne over baneterrænet ved Tietgensgade kan med fordel overdækkes og udnyttes til noget fornuftigt og rekreativt.
Der har gennem årene været mange gode forslag fremme om, hvad de overdækkede grave kunne anvendes til. København har brug for flotte og grønne pladser i byens centrum og det kan kombineres med en samlet trafikløsning for storbyens busroderi.
Hvis banegårdsgravene foran hovedbanegården og ved Vesterport overdækkes, kunne der blive dejlige grønne pladser med springvand og disse kunne virke som åndehuller i en fortravlet by. Og i forbindelse med det overdækkede areal ved Tietgensgade kunne der f.eks. blive plads til bl.a. holdepladser for fjernbusser, turistbusser og biler.
København har i mange år savnet holdepladser for busser, der kom udefra og det er på høje tid at løse dette problem, istedet for at busserne som i dag fylder op steder i København, hvor de blokerer for anden trafik og skæmmer bybilledet. Desværre er forsøgene på at få banegravene overdækket gang på gang blevet syltet på alle planer, men vi kan håbe, at der nu kommer gang i sagerne.
I Dansk Folkepartis forbedringsforslag til budgettet for Københavns kommune for 1999 var der også indeholdt et forslag om overdækning af banegårdsgravene. Desværre stemte bl.a. Venstre, Konservative og Socialdemokratiet imod det.
Det er imidlertid en sag DF vil holde fast i, og stille forslag om igen, for vi mener det er en god idé, som vil blive en pryd for landets hovedstad.

Peter Skaarup
Dansk Folkeparti
Nørre Søgade 19, 4. th.
1370 København K

Intifadaen og en erindrings-forskydning
18. OKT. - Under den ironiske overskrift 'Palæstinen-sisk stat til forhandling' den 15. oktober omtaler Peter Tygesen i sin fyldige artikel intifadaen som et blodigt oprør.
Der må være tale om en erindringsforskydning, skønt det kun er 11 år siden tv-optagelser viste de stenkastende børn og unge over for tungt bevæbnede soldater fra den israelske besættelseshær - billeder der ændrede danskeres syn på den betændte konflikt.
Intifadaen var en spontan, folkelig opstand, der kom bag på alle, ikke mindst bag på PLO i Tunis, fjernt fra den overfyldte, fattige flygtningelejr, Jabalya, i Gazastriben. Her opstod intifadaen, der betyder "at ryste noget af sig", den 8. dec. 1987; og det var store piger og drenge - unge, der var berøvet ethvert håb om en bedre fremtid.
Den palæstinensiske befolkning var blevet udsat for alt det en besættelse fører med sig af undertrykkelse og overgreb på basale menneskerettigheder - nu kunne det være nok.
Opstanden blev mødt med en brutalitet, der fik mange demokratiske israelere til at protestere mod besættelsen. Kvindegrupper og fredsgrupper blev aktive 'Stop Occupation' stod der på deres bannere.
Det overraskende og imponerende ved intifadaen var, at det, trods alt, lykkedes for den palæstinensiske befolkning at organisere et alternativt, civilt samfund bestående af et netværk af selvorganiserede komiteer og kooperativer. Den lille kristne by, Beit Sahour,vakte international opmærksomhed ved at demonstrere civil ulydighed.Indbyggerne nægtede at betale skat til besættelsesmagten: 'No Taxation without Representation' var sloganet. Hele området blev erklæret i militær undtagelsestilstand.
Beit Sahour blev i 1989 tildelt den alternative Nobelpris og Den danske Fredsfonds pris.
Efter halvandet år blev komiteerne forbudt og hundredevis af medlemmer blev arresterede. En tid fortsatte komiteerne under jorden, men de fleste aktiviteter døde efterhånden ud, og dermed skiftede intifadaen karakter, men den blev ikke til 'et blodigt oprør'.
Alt dette er historie - men i den ydmygende situation, hvori den palæstinensiske befolkning nu befinder sig - reelt stadig under besættelse og svigtet af sine korrupte ledere - er det ikke uden betydning at deres historie bliver fortalt

Maria Bergsøe
Kong Valdemarsvej 7
2840 Holte

99,5 pct. af alle svin godkendes ubetinget
23. OKT. - Tage Anker Sørensen skriver i Informa-tion den 22. oktober '98 at "syv millioner svin får sygdomsbemærkninger, og dem spiser danskerne så, da de ikke kan eksporteres - dog gik to millioner til Rusland".
Det er selvfølgeligt noget vrøvl, idet kød fra alle svin, der slagtes på danske slagterier og ubetinget godkendes af veterinærkontrollen, frit kan eksporteres eller omsættes på hjemmemarkedet. Stykker fra den samme gris ender i mange forskellige lande. Skinken f.eks. i Frankrig, brystflæsk i Japan, andre dele anvendes i Danmark - eller måske Rusland.
I øvrigt bliver 99,5 pct. af alle danske svin ubetinget godkendt som menneskeføde af det offentliges veterinærkontrol, mens 0,5 pct. kasseres på slagteriet.
Tre fjerdedele af de bemærkninger, som veterinærkontrollen noterer, udgøres af de såkaldte brysthindear, der skyldes en influenza eller lignende tidligt i grisens liv og ikke har noget med fødevaresikkerhed af gøre.
Tage Anker Sørensen skriver endvidere, at "syv millioner danske slagtesvin er udsat for dyrplageri ifølge Dyreværnslovens paragraf 1, 2, og 3". Det er også forkert!
Imidlertid hedder det i samme Dyreværnslov, at "en dyrlæge, der bliver bekendt med, at et dyr behandles uforsvarligt, skal anmelde forholdet til politiet". Hvis Tage Anker Sørensen - der selv er dyrlæge - har kendskab til grov dyremishandling, er det hans pligt at anmelde det til politiet. I modsat fald kan Tage Anker Sørensen straffes med bøde ifølge Dyreværnsloven.

Erik Bisgaard Madsen
Veterinærafdelingen
Danske Slagterier
Axeltorv 3, 1609 Kbh V.

Pinochet
27. OKT. - Ang.: Sort-hvide verdensbilleder og Augusto Pinochet (: ophøjet Pinnochio: en træmand, en stråmand vakt til live).
("Pinochet har været Storbritannien en stor hjælp", siger Margaret Thatcher (:tagtækker)):
Spørg de dræbte og forpinte, hvor Det Ondes Imperium ligger / det kender ingen grænser, men breder sig i øst og vest / som forurening eller tv / som markedet eller Gud / som døden og narkotika og sne: som M&M chokolade: smelter kun på tungen.

Uffe Andersen
Kaserneboulevarden 23
8000 Århus C

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her