Læsetid: 3 min.

Det postmoderne spøgelse

Debat
24. oktober 1998

Postmodernismen søger at etablere modstand mod det globale kapitalistiske system og de politisk korrekte bevægelser - hvilket ikke må forveksles med nihilisme

FILOSOFI
Forud for sin kronik i Information den 19. oktober tror jeg, at Martin Kaae Jensen har set et postmoderne spøgelse.
I sin afstandtagen fra dem, han kalder postmodernisterne, fyrer han i hvert fald ikke så få beskyldninger af. Han anklager de venstreintellektuelle i USA for at være blevet en politisk korrekt enklave, der udtrykker postmoderne relativistiske holdninger, og som "ikke vil andet end at nedbryde andres forslag" og fornægte verdens sammenhæng. Jeg kan følge kritikken af den politisk korrekte elite og de relativistiske bevægelser, men problemet er, at disse fænomener forveksles med postmoderne filosofi.
Det spøgelse, Kaae Jensen ser på universiteterne i USA, har ikke noget med postmoderne filosofi at gøre, men ligner snarere ud fra dets nihilistiske påklædning en billig udlægning af Friedrich Nietzsches filosofi. Indlægget er et slående eksempel på den grove fordrejelse og misforståelse af postmoderne filosofi, som de senere år har inficeret den offentlige og den akademiske debat. Alle de efterhånden velkendte fordomme om postmoderne tænkning præsenteres for os. I klapjagten på dens påståede disciple i USA og Danmark beskriver Kaae Jensen postmodernismen som relativistisk, selvisk, liberal, pop-smart, Nietsche-inspireret, anti-rationel, anti-teoretisk, flydende osv.

Postmoderne spøgelse
Ja, skræmmende ser det ud, det postmoderne spøgelse, som Kaae Jensen har fået øje på. I Danmark mener han, at postmodernismen gemmer sig i det private erhvervsliv, blandt uvidende journalister og i fremtidsforskningen. Men dokumentationen, referencerne og de rationelle argumenter udebliver. Kaae Jensen kommer end ikke med et eneste eksempel på en dansk 'postmodernist' - en lidet flatterende etikette for øvrigt. Og han får aldrig forklaret, hvad ordet postmoderne egentlig dækker over.
Filosoffen Jean-Francois Lyotard, som introducerede begrebet i 1980'erne, betegner det postmoderne som en form for modstand. En modstand imod den undertrykkelse, som århundredets 'store fortællinger' har været ansvarlige for. Hverken kapitalismen, dens allierede agitatorer liberalisterne eller dens modstander kommunismen har været i stand til at frigøre verden fra undertrykkelse, fattigdom og uretfærdighed.
Den har tværtimod øget den åndelige og sociale forarmelse, påpeger Lyotard. Derfor handler den postmoderne kritik i dag om to uløste opgaver i moderniteten.
For det første søger den at etablere en modstand imod det globale kapitalistiske system.
En modstand som er bevidst om sin egen begrænsning, og som gennemtænker de risici, der følger med, hver gang man opstiller et alternativ til det bestående.
For det andet står den postmoderne kritik i modsætning til det herskende politiske liv og de politisk korrekte bevægelser, der ledsager det. Løfterne om medbestemmelse og frigørelse fra social ulighed som politikerne giver borgerne, efterleves ikke i praksis, og det efterlader samfundet i en dyb tillidskrise.
Politikerne i Vesten lytter ikke længere til de dårligst stillede i samfundet, men klamrer sig til magten ved at bedøve befolkningen med tv-underholdning, kulturelle events og Fontex.
Som Kaae Jensen ganske rigtigt påpeger, er postmoderne filosofi på det punkt inspireret af Adornos kritik af oplysningen som massebedrag, men det betyder ikke at man fornægter enhver systematik i samfundsudviklingen - tværtimod. Postmoderne kritik indebærer en refleksion over, hvordan vi for fremtiden skal kunne dæmme op for de rædsler, som den moderne verdenshistorie har bragt med sig: Nazismens jødeudryddelser, stalinismens statsterror mod en hel befolkning og den liberale kapitalismes katastrofale sociale konsekvenser, som vi er vidner til i øjeblikket.
Den kritiske refleksion over verdens tilstand, som 'postmodernismen' fordrer, har derfor intet at gøre med forblommet relativisme eller den anything-goes-liberalisme, som Kaae Jensen beskriver.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her