Læsetid: 1 min.

Skrot de midaldrende

Debat
19. oktober 1998

Af BIRGITTE MORITZ JENSEN,LISBETH RASMUSSEN seniorgruppen under Bibliotekarforbundet

Seniorer
I forbindelse med de overvejelser, som regeringen og arbejdsmarkedets parter har gjort sig vedrørende de langvarigt ledige, er der en række grupper, der rammes særlig hårdt.
Det gælder blandt andet seniorerne, dvs. dem der i dag er fyldt 45 år. Er man arbejdsløs bibliotekar i fyrrerne, har man meget få chancer for at komme i betragtning ved besættelse af faste stillinger. Gennemsnitsalderen i folkebibliotekerne er omkring de 48, og mange steder har man en politik om ikke at ansætte folk over 35.
Det ser ikke meget bedre ud på forskningbibliotekerne. I det private erhvervsliv foretrækker man også folk mellem 25 og 35 år, selv om det måske er ved at vende. Det har længe været sådan, at en ledig bibliotekar over 45 kun kan gøre sig håb om få korte vikariater. Der har hidtil været vikariater nok til, at man som arbejdsløs har kunnet holde sig ajour med udviklingen på arbejdsmarkedet. Det har også betydet, at langt de fleste har kunnet holde sig indenfor dagpengesystemet.
Men med de nyeste stramninger vil det ikke være muligt længere, og en stor gruppe ældre, ledige bibliotekarer vil miste tilknytningen til arbejdsmarkedet.
Det er uhyre nedværdigende, at regeringen mener, at det er i orden at skrotte disse personer, som trods alt sidder inde med en uddannelse, de gerne vil bruge.
Vi vil gerne arbejde, også i yderkanterne af vores fagområde, men når man har skrevet 40-50 ansøgninger i løbet af et par år, så begynder man at tvivle på sig selv. Det slider faktisk meget på en at få det ene afslag efter det andet.
Hvis man kan stole på Nyrup i tv forleden er regeringen villig til at lave overgangsordninger for de nuværende 50-årige. Det må man så håbe på holder.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her