Læsetid: 3 min.

Bogbranchen må holde selvjustits

Debat
21. november 1998

Midt i det gode bogsalg op til jul skal boghandlerne plages af trusler fra Forlæggerforeningen

BOGBRANCHE
Forlæggerforeningens formand, Erik Lindgren, benytter sig af, at en af kæderne i branchen laver bøger i samarbejde med en tysk forlægger, til at rette et angreb på alle landets boghandlere.
Nu trues alle med, at Forlæggerforeningen vil arbejde for at få opløst boghandlermonopolet og vil bruge dette som argument for at fastholde de faste bogpriser. Forlæggerforeningens formand mener altså, at så længe den faste pris fastholdes, betyder det intet, hvor bogen sælges. Tankstationer og Bilka kan være lige så gode som en boghandel med faguddannet personale og et stort udvalg af både de brede og smalle titler. Forventer formanden, at man alene med den faste pris også vil fastholde salgsstederne på at have samme udvalg, som enhver ordentlig boghandler gerne vil byde sine kunder. Kan det ikke ventes, at de 'alternative' salgssteder vil tage de 5-10 bedst sælgende titler ind i deres sortiment af andre kioskvarer og forvente, at disse ombyttes som ugebladene. Måske ikke en gang om ugen, men så senest når den næste bestseller kommer. Herefter kan den boghandler, som stadig tror på et ordentligt bogudvalg, så prøve at finansiere sin forretning og lønne sit personale ved at sælge Lindgrens smalle titler.

Internetsalg
Samtidig med dette angreb på det gode samarbejde mellem forlæggere og boghandlere, som hidtil har resulteret i et godt samlet tryk over for Konkurrencestyrelsens angreb på den faste bogladepris, vælter så meldingerne om internetsalget ud i alle medier. Danske bøger bestilt over internet leveres momsfrit til danske købere. "Myboox" tilbyder næsten samme antal bøger som branchens "Bog-guide" kan byde på. Dog er "Bogguide"s priser faste og med moms.

Gode faste priser
Hvordan bøgerne leveres til f.eks. "Myboox" og af hvem, fra forlægger eller via en ukollegial boghandler, melder historien endnu ikke noget om. Det kan bare konstateres, at branchen endnu en gang angribes. Dette angreb mener Lindgren dog ikke, ifølge en artikel i Information den 12. november, er et angreb på det danske fastprissystem.
Han henviser til det franske bogmarked, hvor priserne først blev sluppet fri, men hvor man senere genindførte fastprissystemet, fordi de fri priser medførte en skævvridning af det franske bogmarked.
Denne skævvridning medførte i Frankrig, at masser af boglader måtte lukke, og at det var de store kæder, der overlevede. Det brede spektrum af forretninger forsvandt og McDonald-kulturen tog over.
Den samme udvikling har været på vej i Sverige, hvor forretninger lukker, og salget overtages af brevordreforretninger. Staten støtter årligt med millioner af kroner for at sikre bredden i det svenske bogmarked. Det danske bog-marked skulle nødigt ende som en statsstøttet branche. EU-regler om licitation af bogindkøb er allerede statslig styring nok af branchens salgsbetingelser, og yderligere styring er vel ikke ønskelig.
Derfor skal de to parter i de igangværende forhandlinger kraftigt opfordres til at finde sammen igen. Begge sider må holde justits i egne rækker og fremfor alt ikke glemme, at vi handler med bøger, ikke kun en vare, men også en kulturformidler, en debatformidler, en debatskaber, en oplevelse, en film til den indre biograf.
Er man stadig i tvivl om, hvad boghandel drejer sig om, skal jeg anbefale Jarl Borgens bog Forlæggersnak. Denne fødselsdagsbog formidler den kærlighed og branchekundskab som alle der beskæftiger sig med bøger burde føle og have.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her