Læsetid: 2 min.

Den kønsrelaterede vold

Debat
24. november 1998

Af VERA ECKHARDT,Specialgruppen for Kvinders Menneskerettigheder,Amnesty International,dansk afdeling

Den 25. november er international dag mod vold imod kvinder. Gro Harlem Brundtland understreger, at volden er udbredt, også i Skandinavien

FN
Vold begået mod kvinder, fordi de er kvinder, er kønsrelateret vold.
I mange samfund ses der gennem fingre med volden, i andre sker det uden at myndighederne griber ind, trods lovgivning og internationale aftaler.
I atter andre er volden nærmest en 'livsrisiko' for kvinder, som pigefostre eller pigebørn, der bliver slået ihjel på grund af deres køn.
Vold imod kvinder begået af myndighedspersoner er blevet set som tortur. Vold i hjemmet eller overgreb begået af ikke-myndighedspersoner er blevet betragtet som private eller huslige anliggender, og dermed ikke områder, der kunne gribes ind overfor, og er ikke traditionelt set som krænkelser af kvinders menneskerettigheder.
Men et land eller en stat, der tillader sine egne agenter at bruge vold mod kvinder, sender signaler til alle i det samfund - kvinder, mænd og børn - om at vold mod kvinder kan tilgives og gå upåagtet hen.
Tre former for vold mod kvinder er defineret i FN-deklarationen om bortskaffelse af al form for vold mod kvinder: fysisk vold, psykisk vold og seksuel vold.
Vold som foregår i familien, det nære samfund eller begås eller sanktioneres af staten, er nært forbundne.
I år, 50-året for underskrivelsen af Verdenserklæringen for Menneskerettighederne, er der øget opmærksomhed over for volden mod kvinder.
På årets samling på FN's Menneskerettighedskommission blev det besluttet, at krænkelser af kvinders rettigheder skal have et selvstændigt punkt.
Ved oprettelsen af den permanente internationale straffedomstol er voldtægt og andre grove forbrydelser mod kvinder i krig defineret som krænkelse af menneskeheden og kan retsforfølges.
FN's særlige rapportør fortsætter sit arbejde med undersøgelser, påvisning af vold mod kvinder verden over, rapporter udarbejdes, og instrumenter og arbejdsgange søges oparbejdet til at opfange og bearbejde volden.
"Vold mod kvinder, også vold i hjemmet, kan siges at være en del af et 'kulturmønster' i de fleste samfund, mit eget inklusiv," har generalsekretær for Verdenssundhedsorganisationen WHO, Gro Harlem Brundtland sagt.
Så længe det er tilfældet, står vi med et alvorligt og højaktuelt samfundsproblem.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her