Læsetid: 3 min.

Læserdebat

9. november 1998

Clinton og Sejr

4. NOV. - Det er en besnærende indledning, Kurt Jacobsen og Ole Lange har begået i deres i øvrigt læseværdige og interessevækkende opslag den 30. oktober om Arne Sejr og hans efterretningsorgan, "Firmaet". Den holder bare ikke helt.
Det er rigtigt, at Bill Clinton under sit besøg i Minde-lunden den 12. juli 1997 standsede og talte med Arne Sejr. Men det skete på Sejrs foranledning. Clinton havde nærmest ræset forbi rækken af godt en snes veteraner fra modstandskampen og havde blot givet hånd.
Den sidste i rækken var Arne Sejr. Og han standsede præsidentens hasten forbi ved at begynde at tale til Clinton, hvorefter han overrakte ham et eksemplar af Studenternes Efterretnings-tjenestes blad. Det kan ikke afvises, at Jacobsen og Lange antyder, at Clinton måske har været briefet om, at der blandt veteranerne var en vis Arne Sejr, som var særligt interessant pga. sin antikommunistiske ildhu.
Men det vil være at overgive en myte til eftertiden at hævde, at USAs præsident af sig selv standsede op for at tale med Arne Sejr, som om han kendte ham eller hans fortjenester for USA og Den Frie Verden. Clinton standsede op, fordi Sejr standsede ham.
Og hvor véd jeg så det fra? Fordi jeg som reporter for
Ritzaus Bureau stod med frit udsyn tre-fire meter fra det sted, hvor de to hilste på hinanden og udvekslede bemærkninger.
Herefter ilede Clinton bort, fulgt af forsvarsministeren, undervisningsministeren og notabiliteter fra kirke og forsvar. Om Clinton i dag kan huske afdøde Arne Sejr, er nok et åbent spørgsmål.

Jesper Ravn
Ritzaus Bureau
St. Kongensgade 14, 1264 K

Kapitalismen som illusion

3. NOV. - Martin Rossen og Kristian Madsen kritiserer i Inf. 3. nov. 98 venstrefløjen for at svigte u-landene, pga. dennes modstand mod MAI-aftalerne. Kritikken giver kun mening, hvis det forudsættes, at de to og venstre-fløjen har samme projekt.
Jeg kan kun gætte om de to DSU'eres projekt: Kapitalisme med et menneskeligt ansigt. Efter min - og sikkert også venstrefløjens - mening en illusion. Drømmen om at tøjle den ustyrlige kapitalisme er ligeså gammel som drømmen om socialisme. Men socialismen er venstrefløjens projekt. Socialdemokratiet har efter min vurdering forlængst opgivet den.
I venstrefløjens projekt indgår også en stadig stigende begrænsning af kapitalens magt og indflydelse; men kun for til sidst helt at afskaffe den - i en forhåbentlig nær, men sandsynligvis fjern fremtid. Er MAI-aftalerne et anvendeligt middel hertil? Er det sandsynligt, at de kan blive starten til at få lagt bånd på kapitalismen? Eller blot begrænset dens værste udskejelser? Nej, det er slet ikke MAI-aftalernes projekt. Dagsordenen er en hel anden.
Så hvorfor først skaffe u-landene den transnationale kapital på halsen til at fore-stå den kapitalistiske opbygning, for derefter at søge at gennemføre en socialistisk samfundsforandring?
De to DSU'ere påstår, at den danske regering taler de svages sag - nationalt og globalt. Den socialdemokratisk ledede regering har afskaffet formueskatten, påtænker en nedsættelse af selskabsskatten, gennemført stramninger overfor ældre og unge ledige, indført tvangsaktivering, og sammen med højrefløjen vedtaget sociale love, der har sat det danske samfund årtier tilbage.

Carsten Glargaard
Aalborgvej 39
9560 Hadsund

Koldkrigens skeletter

4. NOV. - Under denne overskrift byder Ejvind Larsen (EL) selveste Josef Stalin op til en makaber dans. Det er ynkværdigt, og samtidig uhyggeligt, at EL i sin appel til den mest naive énøjede pacifisme bruger et nedrustningsforslag fremsat af dette århundredes største forbryder. Man kan kun konstatere, at der hermed er sat det rette perspektiv på bladets igangværende kampagne, rettet mod den danske efterret-ningstjenestes registrering, aflytning etc. af en gruppe danske borgere, af hvilke nogle var landsforrædere eller potentielle landsforrædere.

Gunner Rischel
Kærvej 16
3450 Allerød

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu