Læsetid: 3 min.

LÆSERDEBAT

Debat
19. november 1998

"Andenstyrede" Georg Metz
7. NOV. - Hvor i alverden har Georg Metz (GM) udtrykket "andenstyrede mennesker" fra? Det bruges en del gange i Georg Metz's anmeldelse den 6. november i år af Henrik Jensens bog Ofrets århundrede i modsætning til de "indrestyrede individer". Georg Metz bemærker ganske rigtigt, at de to mennesketyper er beskrevet i David Riesmans "banebrydende over 30 år gamle studier i: Det ensomme massemenneske".
Hans kendskab til dette banebrydende værk lader til at være til at overse: For det første staver han Riesmans (Riemann) navn forkert og for det andet bruger Riesman ingen steder udtrykket "andenstyrede", som jo også virker rimligt forvirrende.
Riesman brugte i sin bog udtrykket "gruppestyrede" og det virker jo straks meget mere meningsfyldt for de fleste end "andenstyrede".

Karl Heinz Mortag
Sølystgade 38, 2.
8000 Århus C

Svar:
Det andenstyrede menneske er en betegnelse, forfatteren til Ofrets århundrede Henrik Jensen selv anvender, som det faktisk også fremgår af anmeldelsen. Hvad angår Riemann frem for det korrekte Riesman, er dette en beklagelig konsekvensrettelse af en slåfejl.
Georg Metz

ØMU'ens virkninger
10. NOV. - Den økonomiske og monetære union, ØMUen, er først og fremmest et politisk projekt.
Denne kendsgerning føres sjældent eller aldrig frem af fortalerne for ØMU'en, hvis økonomiske gevinster er usikre og i bedste fald ret begrænsede.
Især partiet Venstre ivrer for ophævelsen af Danmarks forbehold mht. ØMU'en og overser, at det vil gå ud over den jævne befolkning f.eks. gennem højere betaling i sundhedssystemet.
Der vil komme harmonisering på skatteområdet af hensyn til det indre marked. Her vil Danmark blive hårdt ramt, fordi vi er det EU-land, hvor afgifter og moms udgør en betydelig del af statens indtægter.
Skatteforhøjelse til dækning af tabet vil næppe komme på tale, så det vil mærkes på de sociale ydelser.
Muligheden for at føre en selvstændig pengepolitik forsvinder.
Fastsættelse af højt eller lavt renteniveau med betydning for beskæftigelse og investering udelukkes. Den europæiske centralbank (ECB) i Frankfurt overtager ansvaret for pengepolitikken i hele EU-området.
ECB er fuldstændig uafhængig af medlemslandenes demokratisk valgte politikere, altså er der ingen demokratisk kontrol med ECB, som foretrækker at holde inflationen nede frem for at mindske arbejdsløsheden. I EU anvendes arbejdsløshed som instrument til lav inflation og ligevægt på statsbudgetter.
For nylig udtalte en engelsk økonomiprofessor her i København, at ØMU'en svarer til at bruge trepanering mod hovedpine. "Virker det, er det godt. Men spørgsmålet er, om patienten overlever."

Alice Hansen
Mørkhøjvej 2
2700 Brønshøj

Ikke et ord om Sydafrika
8. NOV. - Ved CD's jubilæum blev også mere pudsige træk fra partiets historie fremdraget. Men der var diskret tavshed om en ting, som er alt andet. Det drejer sig om partiets indædte og fanatiske forsvar for apartheid-regimet i Sydafrika. Jo, for partiets stifter havde selv været apartheid-bødlernes hædersgæst i tre uger, og han havde ikke set nogen undertrykkelse. Al snak om det var venstreorienteret propaganda.
Det står fortsat hen i det uvisse, om Erhard Jakobsen og hans følge er kommet til en anden opfattelse efter Sandhedskommissionens rapport. Vi har ikke hørt et ord om det. Så de stoler nok på vor glemsomhed eller
diskretion.

Ove Nielsen
Egealle 104
8600 Silkeborg

Incitament i boligstøtte-reformen
11. NOV: - Boligminister Jytte Andersen (Information 10. nov.) "Med reformen lægger vi et øget incitament ind til, at den enkelte selv skal være med til at præge huslejeudviklingen".
Den bemærkning må da blive årets replik, og den må kunne bruges af flere andre, f.eks. Thorkild Simonsen, når han for gud ved hvilken gang skal forsvare den nye flygtningelov: "med reformen lægger vi et øget incitament ind til, at den enkelte selv skal være med til at præge kontanthjælpsområdet" osv., osv.
Ja, hin enkelte får egentlig en gave... nemlig følelsen af det sande demokrati.

Birte Bloch
Gærdesmuttevej 3
2970 Hørsholm

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her