Læsetid: 2 min.

Mælk dræber

Debat
27. november 1998

Hvordan kan Sundhedsministeriet tillade, at mælk sælges uden advarsel på kartonen

FØDEVARER
I Danmark findes der et stof, som dræber ca. 23.000 mennesker om året. Dette stof sælges ofte, som om det er sundt. Vore fodboldspillere reklamerer for produktet. Førskolebørn får reklamegaver, hvor der reklameres for produktet med blyantspidsere formet som en karton. Stoffet er mælk.
Mælk og smør er fundet kræftfremkaldende i Danmark, Sverige, Norge og mange andre lande. Mælk og særlig sødmælk øger risikoen for hjerte-kar-sygdomme og kræft. Smørfedt og kødfedt dræber skønsmæssigt årlig ca. 23.000 danskere.
Dyrisk fedt (mættet fedt) indeholder kolesterol, som er direkte forbundet med hjerte-kar-sygdomme.
I lande, der indtager meget lidt mættet fedt - f.eks. Italien og Japan - er hjerte-kar-dødeligheden langt lavere end hos os. Hos os er hjerte-kar-sygdomme den største dødsårsag, tobak dræber langt færre.
Man kan ane omridset af dansk levnedsmiddelforskning og -information eller manglen på samme: "Du må ikke genere landbruget". Selv om de producerer mad, der primært øger dødeligheden.
Således burde smør og kødfedt eksempelvis være forbudt i henhold til levnedsmiddellovens Pgf.12, hvor det anføres, at man ikke må markedsføre produkter, der er sundhedsfarlige.
Levnedsmiddelstyrelsen har anvendt den modsatte teknik. Man har rost og anbefalet smør bl.a. med omtale i landsomdelt materiale. "Det skal være smør, der får smagsløgene til at vibrere og bringer mindelser om køer og grønne marker".

Den største dødsårsag
Sundhedsministeriet har ladet middellevetidsudvalget producere ca. 15 rapporter om, hvorfor danskerne dør tidligere end de fleste andre europæiske folk. Selv om vores største dødsårsag er hjerte-kar-sygdomme, nævner Sundhedsministeriet ikke med ét ord, at indtag af bl.a. olivenolie eller rapsolie i stedet for kød og mælkefedt kunne sænke hjerte-kar-dødeligheden (vor største dødsårsag med en dødelighed på 43 procent) med op til 66-95 procent.
Et rigtigere signal end "mælk er sundt" ville være, at sødmælk og letmælk er usundt. Topsportsfolk frarådes således animalsk fedt. Tobak mærkes om yderst sundhedsfarligt, mens sødmælk, letmælk, smør, ost og kødfedt, der dræber langt flere, sælges helt uden advarsel. På Kreta var hjerte-kar-dødeligheden tidligere 1,58 procent, fordi man indtog meget olivenolie.
Da hjerte-kar-sygdomme næsten kan udryddes, hvis man vælger et ikke-animalsk fedtstof, og man tilmed kan nedsætte kræftrisikoen - vor næststørste dødsårsag - kan man skønne, at mælke- og kødfedt dræber to til fire gange så mange mennesker som tobak.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Henrik Nielsen

Skal vi nu til at drikke olivenolie?

Michael Hansen

Henrik Nielsen

Nej, men du kunne gå over til at drikke en af de 7 plantemælke der findes på market, Rismælk er min favorit, den er naturlig sød, og smager dejligt med havregryn m.m.

Til risengrød kan jeg anbefale mandelmælk, smager også helt fint, lige som almindelig risengrød

Sundhedsstyrelsen burde fortælle sandheden om mælk

De lande der bliver drukket mest mælk, har den største forekomst af knogleskørhed, f.eks som Danmark og New zealand ja lige netop det som de prøver at sige at mælken er god for

For når et menneske indtager kød/komælk så danner det syre i kroppen, og kroppen har ikke godt af at danne syre, derfor har kroppen fundet ud af, hvordan den kan neutralisere syren, det gør den ved hjælp af at tage calcium (kalk) og magnesium og fosfat fra knoglerne, der er jo derfor vi har så mange tilfælde af knogleskørhed og kræft.

Torben Arendal

Spise efter din blodtype!

Henrik Bjerre

Dejligt med et emne der ikke behøver antydning af dokumentation eller udtalelser fra f.eks. de mennesker der forsker i dette område.

Torben Nielsen, Steffen Gliese og Lennart Kampmann anbefalede denne kommentar
Torben Arendal

Blodtypesdieten er dokumenteret!

Lennart Kampmann

Information tillader denne slags artikel: Vrede uden fakta spys direkte mod læseren. Ingen angivelse af hvem Emil Bier er, ingen referencer til videnskabelige artikler, ikke en gang en religiøs henvisning (der måske ville kunne forklare vanviddet).

Er det standarden i den mindst ringe? Er kvalitetskontrollen fuldstændigt sat ud af kraft?

Med venlig hilsen
Lennart

Steffen Gliese

Man kan ikke have opholdt sig i syden, hvis man påstår, at der ikke indtages meget dyrisk fedt.