Læsetid: 2 min.

Syrien ser stort på menneskerettigheder

11. november 1998

Hvad gør den danske regering og EU for at presse Syrien til at overholde menneskerettighederne?

FÆNGSLET
Den Arabiske Republik Syrien er en diktaturstat ledet af præsident Hafez al-Assad og hans Baath-parti. Efter deltagelsen på allieret side i Golf-krigen er landet blevet åbnet en smule og det anspændte forhold til fjenderne Tyrkiet og Israel er blevet lettet.
Det har imidlertid ikke forbedret menneskerettighedsforholdene i landet, hvor myndighederne konsekvent overtræder den af dem selv valgte forfatning. Politiske modstandere forsvinder på ubestemt tid helt eller delvist i de berygtede fængsler, ofte uden dom og helt sikkert uden en fair retssag.

Usystematisk amnesti
Menneskerettighedsorganisationerne ser med stor alvor på situationen i det lukkede land, og der arbejdes på højtryk for at forbedre forholdene, hvad der dog er lidt af et Sisyfosarbejde, idet svarene er sjældne og mangelfulde, hvis ikke intetsigende. Og selvom der ofte gives amnesti i forbindelse med præsident Assads fødselsdag eller tiltrædelsesdag som præsident, er der ikke noget system i disse - det er lige så ofte almindelige kriminelle som politiske fanger der frigives.
I Amnesty Internationals danske lokalgruppe 155 har vi en såkaldt 'syrer'-sag, der har kørt i mange år gennem tre forskellige danske lokalgrupper og med inddragelse af såvel det danske som det internationale sekretariat for Amnesty International.
Sagen drejer sig om fire syriske ingeniører, der i marts 1980 sammen med mange andre faggrupper, bl.a. lægerne, demonstrerede for frie fagforeninger i henhold til forfatningen, og senere samme år blev arresteret sammen med flere hundrede andre. Siden da er to frigivet, en er formentlig død og en er stadig fængslet.

Retten til at ytre sig frit
De blev alle arresteret efter at have udnyttet deres ret til at ytre sig frit, en ret der er fastslået i Menneskerettigheds-erklæringen af 10. december 1948 og deres ret til 'under fredelige former frit at forsamles og danne foreninger'.
Det er sjældent, at der kommer et svar fra de syriske myndigheder, hvilket måske ikke er så underligt, eftersom brevene fra Amnesty Internationals lokalgrupper ifølge organisationens egne oplysninger arkiveres lodret og således aldrig når frem til præsident Assad eller de fængselsinspektører, de oftest er adresseret til. Men vi mener, at det er vigtigt at blive ved med at lægge et pres på de syriske myndigheder for at forbedre forholdene for menneskerettighederne i Syrien og for at vise dem, at fangerne nok er gemt, men ikke glemt.
Vi vil gerne spørge den danske regering om, hvad regeringen og EU gør for at forbedre menneskerettighederne i Syrien?
Der er selvfølgelig også en masse ting vi gerne ville spørge repræsentanter for Syrien om, men da landet hverken har konsulat eller ambassade i Danmark (den nærmeste er i Tyskland) - virker det lidt omsonst i en dansk avis.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu