Læsetid: 1 min.

USA's træer tryller klimaproblem væk

7. november 1998

Amerikanske forskere har fundet ud af, at amerikanske træer sjovt nok vil suge al amerikansk CO2 til sig. De mener det vist alvorligt

HOKUS
USA har tidligere saboteret FN's møder om energi og miljø. Det vil formentlig også ske ved klimakonferencen i Buenos Aires. Trods en vicepræsident som har forstået den videnskabelige situation, er USA's kongres uvillig til at fjerne de subsidier, der gør det muligt for amerikanske bilister at forurene løs ud fra en benzinpris, som ikke er stort over en krone per liter.

Science contra Nature
Hvordan USA planlægger at tackle klimakonferencen, blev afsløret sidste uge i tidsskriftet Science. Dette USA-baserede videnskabstidsskrift har i årevis afvist artikler om klimaproblemet, således at de fremragende amerikanske forskere, der findes på området, har måttet publicere i europæiske tidsskrifter som Nature. Det var derfor en overraskelse, at Science 16. oktober dedikerede ikke mindre end 18 sider til klimaforskning. Og hovedartiklen hævder, at der i USA gror nogle specielle træer, som suger langt mere kultveilte til sig, end hvad alle amerikanere tilsammen udsender til atmosfæren. USA kræver, at lande som fjerner CO2 fra atmosfæren skal have kredit herfor.
Forskerne indrømmer, at det er lidt mærkeligt, at samme slags skove i Europa og Asien ikke suger kultveilte til sig, og faktisk hviler påstanden om den amerikanske naturs bidrag til at løse verdens klimaproblemer på et ret spinkelt grundlag: Målinger viser, at der er mere kultveilte i atmosfæren over havet ud for USA's vestkyst end over havet ud for østkysten. Da vindene mest blæser fra vest mod øst, så må kultveilten være forsvundet et eller andet sted i USA. Voila!

Grådige træer
Vel optager skove og planter kultveilte fra atmosfæren, men størrelsen har længe været kendt ud fra biomassetilvæksten, og der er ikke grund til at tro, at USA's træer er specielt grådige.
Det bliver spændende at se, hvordan debatten videre forløber.
Mødedeltagerne ved FN klimamødet er jo ikke videnskabsfolk, men forhåbentlig har de et par klarsynede rådgivere med.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu