Læsetid: 2 min.

Følg Dario Fo

Debat
10. december 1998

Man kan ikke fængsle sig ud af det kurdiske spørgsmål. Der er brug for en politisk løsning

TYRKIET
Det er en skændsel, den måde pressen har dækket Öcalan-sagen - som blev en sag fra det øjeblik PKK-lederen satte foden på italiensk jord for at søge politisk asyl. Pressen har stået i kø for at udskrige Abdullah Öcalan og PKK (Kurdistans Arbejderparti) som terrorister, børnemordere og stalinister, det gælder også en del af venstrefløjs-pressen. Mens samme presses interesse for Tyrkiets statsterrorisme kan ligge på et meget lille sted. Vidste man ikke bedre, stod man her over for en krig med kun en krigsførende part, PKK-guerillaen.
Det ville måske være på sin plads for en seriøs journalist at stille sig spørgsmålet: Hvad kom først, kurdernes oprørskrig eller Tyrkiets tvangsassimilering af kurderne? Enhver med blot et lille kendskab til Tyrkiets historie vil kende svaret.

Forfatningen er årsag
Det ligger nemlig i den tyrkiske forfatning, hvis grundlag er den tyrkiske etno-nationalisme ifølge hvilken, der i Tyrkiet kun findes ét folk, tyrkerne, mens kurdere, assyrere, grækere etc. betragtes som andenrangs. Kurderne betegnes nedladende som 'bjergtyrkere', og deres sprog som en dialekt af tyrkisk, selv om det er to vidt forskellige sprog (tyrkere og kurdere forstår ikke hinanden). Et folk, som ikke har ret til at tale sit modersmål og udtrykke sin kultur, har efter mine moralske og politiske normer ret til at gøre oprør. Man kan diskutere, hvordan en sådan kamp skal og bør foregå. Tyrkiet har selv, gennem forbud mod en række pro-kurdiske parlamentariske partier her i 90'erne (HEP og DEP), og mord på og fængsling af ledere fra disse partier, i praksis umuliggjort kurdernes parlamentariske kamp.

Hadep forfølges voldsomt
Det for tiden største pro-kurdiske parti Hadep er i øjeblikket udsat for en voldsom forfølgelse, dels på grund af Öcalan-sagen, som har sat kurderne i fokus i Tyrkiet, dels fordi der skal være valg til april og Hadep står til et godt valgresultat.
Mens parlamentarikere og kunstnere i Danmark tilsyneladende har udtalt berøringsangst i forhold til det kurdiske spørgsmål, er der specielt i England, Tyskland, Frankrig og Italien ved at komme gang i en kampagne for En politisk løsning på den tyrkisk-kurdiske konflikt. Personligheder som franske Danielle Mitterrand, italienske Dario Fo og Franca Rame og engelske Harold Pinter og Noam Chomsky bakker aktivt op omkring denne kampagne.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her