Læsetid: 3 min.

'Håb om at toldfrit salg bevares'

Debat
11. december 1998

Hvad med at gøre de lokale forsamlingshuse til fordelingscentraler for de toldfri varer. De, der er for svage til selv at hente deres sprut og cigaretter, kunne få varerne bragt til døren af lokale arbejdsløse i aktiv-perioden

SKATTET
Fra tid til anden er det dejligt at være menneske. Og godt det samme, for jeg har ikke rigtig lyst eller talent til andet. En melding som ovenstående overskrift fra text-tv kan virkelig få livslysten til at rinde i kroppen, trods det at vinteren har dybfrosset såvel grøft som grav.
For tænk på, hvor vigtigt det er at bevare det toldfri salg: Adskillige færgeruter, der alene opretholdes med det formål at lange billig sprut og cigaretter over rælingen, vil være tvunget til at lukke, såfremt den syv år gamle, dybt betænkelige EU-beslutning opretholdes. Og charterturister risikerer at måtte bløde 150 kroner mere for rejsen, når flyselskaberne ikke længere kan tjene pen-ge på cigaretter, whisky og ... nå nej, det sidste er ikke toldfrit.
Men på den anden side set er det måske ikke så miljøvenligt at sejle store færger frem og tilbage, bare for at et antal kystnære mennesker kan kæve den lidt oftere? Og hvad angår flytrafik, er der vist allerede rigeligt af den slags?

Sprut per postordre
Men så er der jo det med arbejdspladserne... Måske kunne man omstrukturere det toldfrie salg, gøre det mere fleksibelt?
Det har jo for nærværende den indbyggede uretfærdighed, at de, der har tilknytning til bestemte lokaliteter, har lettere adgang til herlighederne end andre. Og flyrejsen kræver et vist økonomisk volumen at løfte, hvad enten man nu kan rejse på forretningsklasse eller må nøjes med at sidde med i den almindelige sildestime.
Man kunne opgive at kæde adgangen til det toldfri paradis sammen med en rejse fra A til B og lade alle interesserede indbetale et gebyr på 100 kroner, svarende sådan cirka til en rejses pris, og så lade folk bestille sprutten pr. postordre. Posten skal jo ud, så det øger ikke miljøbelastningen.
Men hvad med det sociale element? Hvad med samværet med de andre snusfornuftige forbrugere om bord på fly og færger? Posten har jo sjældent tid til at nappe en lille en?
Hvad angår det selskabelige har flyvningen tabt noget, fordi den mellemste klasse er så bevaringsværdig, at dens medlemmer ikke må ryge for Lykketoft, og vi ved alle, at der er sjovest blandt rygere, men færgeturen foregår jo under megen moro og andespil og den slags?
Her kunne de lokale forsamlingshuse inddrages: Man kunne benytte disse som fordelingscentraler for de toldfri varer. Samtidig kunne de forskellige kommuner bruge forsamlingshusene som mødesteder for de stofmisbrugere og personer omfattet af arbejdstvang, som skal møde op på bestemte tider og steder for at få udbetalt deres sociale service.
Således kunne forskellige grupper af borgere mødes under toldfri former - og de der er for svage til selv at hente deres sprut og cigaretter kunne få varerne bragt til døren af lokale arbejdsløse i aktiv-perioden på nylakerede økologiske Long John-budcykler, som det lokale kommunalværksted for tvangsaktiverede kunne istandsætte. Og man kunne iføre disse aktiv-bude en uniformslignende klædning, som kunne sys af langtidsledige oversøiske kvinder på kommunale værksteder. På denne måde kunne en masse mennesker få en masse værdighed og blive hjulpet op af overførselsgraven. Og det offentlige kunne systemeksportere ideen til tyskerne.

Brixtofte må indover
Jo, der er mange perspektiver i at modernisere det toldfri salg. Man kunne også idømme cigaret- og spritsmuglere samfundstjeneste og lade disse personer resocialisere via noget, de kan: Distribuere. Ovennævnte er bare strøtanker, lad Erhvervsfremmestyrelsen komme til. Eller hvad med at få Peter Brixtofte indover - så vi kan få sat nogle rigtige procenter på.
For øvrigt mener jeg, at vi bør rejse os og udbringe en skål for Freddy Blak, MEP, hvis aldrig svigtende sociale sans alle EU-borgere i dag kan takke for, at der trods alt er håb for det toldfri. Og lur mig, om ikke mange socialdemokrater kigger i retning af Freddy, når talen kammerat og kammerat i mellem falder på ledelseskrisen i Partiet I Midten.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her