Læsetid: 4 min.

Læserdebat

9. december 1998

EU-forsvars-politik

2. DEC. - Den tyske "grønne" udenrigsminister Joshka Fisher siger at den store opgave i foråret 1999, hvor han er formand for EU er udviklingen af den fælles forsvarspolitik efter Amsterdam-trakten. Det er der ikke ret mange grønne der støtter. På europæisk plan er der almindelig grøn enighed om at et europæisk sikkerhedssystem skal skabes inden for rammerne af OSCE, der omfatter alle europæiske lande. EU skal ikke være en supermagt.
I Danmark og en række andre lande er De Grønne imod EUs eksistens som sådan.
Når Fisher siger som han gør er det nok et udtryk for at han mere er tysk udenrigsminister og som sådan en del af magtapparatet end han er grøn.

Jean Thierry
Kettegård Allé 70 st.6010
2650 Hvidovre

Århundredets illusion

26. NOV. - Til Ejvind Larsen med tak for lederen i Information den 25. november.
Vi troede engang på, at når vi først havde overstået nogle raske revolutioner, så skulle vi pædagoger "skabe det nye menneske". Denne totalitære drøm kunne blive til virkelighed, hvis blot menneskene indrettede samfundet og opdragelsen efter videnskabelige principper.
Ellen Key, den svenske reformpædagog, udgav i året 1900 sin bog Barnets Århundrede, til "alla de föräldrar, hvilka i det nya århundradet hoppas dana de nya männoskorna". Darwins teori om arternes udvikling bredte sig fra naturvidenskaben til videnskaben om samfund og menneske. Kunne man blot frigøre sig fra hæmmende moralske forskrifter og gøre politik og pædagogik til anvendt samfundsvidenskab og anvendt psykologi, så var der håb om at skabe sammenhæng mellem videnskab, udvikling og fremskridt.
"Kristendommens misforståede humanitet over for svage individer har vist sig at føre til slægtens forfald. Fremtidens love må bygge, på rationelle og videnskabeligt beviste kendsgerninger." (Barnets Århundrede af Ellen Key). Med et sådan synspunkt er der lagt op til et århundrede med arvehygiejne ved sterilisation og genteknologi, racehygiejne i udryddelseslejrene, genopdragelse ved hårdt kollektivt arbejde i arbejdslejrene, og politisk indoktrinering.
Ulykkerne begyndte allerede med Key og socialdarwinismen. Hvad var det der gik galt med den progressive pædagogik? Det var det videnskabelige instrumentalisme, der reducerer mennesket til objekt. Fra århundredets begyndelse har det drejet sig om den anonyme magts manipulation. Og hvad har vi så lært af det?
I pædagogikken drejer det sig om noget andet end progressivismens fremskridts-tro og reformpædagogikkens småborgerlige illusion om social mobilitet. Ved århundredets slutning er barnet kommet i centrum for kræmmerne på markedet - de er igen blevet objekter for manipulation og evaluering, de stakkels børn. Det har Gideon Zlotnik smerteligt gjort rede for.
Der er kun samtalen tilbage - samtalen om hvad vi dog skal stille op med økologien, økonomien og med hinanden. Det er skolens opgave at kvalificere den samtale ved at sætte viden ind i ansvarsrelationer - og ikke ved at støve et naturalistisk barnesyn af. Skolens opgave er oplysning - her er måske et tema, som Gideon Zlotnik ikke har bearbejdet i sin bog om de stakkels børn.

Holger Henriksen
Hjortøvej 4, Starup
6100 Haderslev

Spiser Information kun kirsebær?

2. DEC. - Jeg ser i dagens avis, at Information har været til høring på Christiansborg ang. fremtiden for de rytmiske spillesteder. Fint nok. Ærgerligt blot, at journalisten åbenbart ikke fandt det umagen værd, at interessere sig for den lille flok rytmikpædagogstuderende, der samtidig aktionerede på
slotspladsen, for at protestere imod at deres uddannelsessted, Instituttet for Rytmik, er blevet frataget støtten fra Statens Musikråd og derfor må lukke i nær fremtid, med mindre de studerende vil sælge pølser og kaffe på Strøget i frikvartererne. Ærgerligt, at der tages penge fra et rytmisk uddannelsessted for at gives til et rytmisk spillested. Ærgerligt for den rytmiske musiks fremtid, at der fremover ikke bliver uddannet rytmikpædagoger, der kan tage hånd om de små danskeres musikalske udvikling. Og ærgerligt, at Information, der ellers påstår at prioritere uddannelsesstoffet højt, og oven i købet havde fået tilsendt en pressemeddelelse om aktionen, ikke gad dække den, når nu journalisten kom lige forbi.

Judith Marijnissen
Bruhnsvej 28
3600 Frederikssund

Hr. Statsminister

20. NOV. - Vi skriver til dig for vi ved hvor meget sindslidende ligger dig på sinde. Du har udtalt at de sindslidende skulle der ikke skæres ned på. Det gør os så ondt at I nu nedlægger daghospitalerne.
Vi kommer næsten alle inde fra Stengården og ser frem til at komme ned i smukke landlige omgivelser. Det gør så godt for sindet.
Vi har et enestående personale, der går man aldrig forgæves. Der er også værkstederne hvor de fleste arbejder. Det er også på tale at de skal lukkes.
Så er der bofællesskaberne, de mennesker kommer til at stå uden tag over hovedet. Du skulle være velkommen til at aflægge os et besøg. Dette her berører mange mennesker.

Sankt Hans Hospital P 11 - Udsigtens Patienter
Toftebakken
4000 Roskilde

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu