Læsetid: 3 min.

Læserdebat

Debat
24. december 1998

Palæsinenserne må tænke fremad

16. DEC. - At præsident Clinton - med personlig uorden i begreberne ære og skam samt troen på, at dollars ordner alting - ikke havde held med at skabe fred i Mellemøsten,var på forhånd temmelig forudsigeligt. Palæstinensernes krav om løsladelse af flere fanger syntes indenfor rækkevidde, al den stund Israels præsident Ezer Weizman har opfordret regeringen til at få gang i løsladelserne.
Israelsk krav om ændring af væsentlige punkter i PLO's Nationalpagt gav også tilslutning ved håndsoprakkelse af mere end de to tredjedel stemmer, der kræves for rettelser, men derfra og til underskrift med bindende aftale er kun det halve nået.
Selvom Arafat i et brev til Yitzhak Rabin 9. sep. 93 har talt om, at artiklerne, som ikke anerkender Israel, er ugyldige, er der aldrig blevet taget det endelige skridt til at lave om på de 33 artikler i Nationalpagten, som i den grad blokerer for fredelig udvikling for alle parter.
Det hedder således i artikel 21, at ødelæggelse af Israel er et ønske.
Artikel 9 hævder - at væbnet kamp er den eneste vej til at nå målet.
Artikel 20 fremhæver - at det jødiske folk ingen identitet har eller forbindelse med Israels land.
Artikel 22 påstår - at Israels eksistens er en trussel for verden og at sammenligne med Nazi-regimet.
Det palæstinensiske Råd mødtes i Gaza 24. april 96 for at drøfte ændringer, som ligeledes heller ikke resulterede i nogen klar udmelding. Når dertil kommer, at Arafat tilsyneladende af sit bagland tvinges til at tale med to tunger besværliggøres fredsprocessen, idet Arafat så sent som 19. jan. 98 på palæstinensisk tv lovpriste hjernen bag Hamas selvmodsbomber Yahya Ayyash, for at være "eksemplet, modellen og målet."
Med andre ord: Det eneste, der er at gøre for den palæstinensiske selvstyre-regering, er at finde papir frem og nedfælde en ny grundlov. Der har for længe været spillet skak, med menneskelige brikker og manglende vilje til at tænke flere træk frem.

Birte Frandsen
Tåstruphave 8
2630 Tåstrup

Hovedløs offer-journalistik

16. DEC. - Nu har den kværnet i radioen, siden jeg lukkede op kl. 6 i morges. Nyheden om, at nybagte langtidsledige mødre har 30 pct. lavere chance for at få et job end deres barnløse kønsfæller, mens nybagte langtidsledige fædre har 10 pct. større chance. Godt nok er historien flyttet lidt længere ned på menuen i dagens løb, men vinklen har været den samme. De bekymrede kommentarer fra indkaldte feminister som lederen af centret for kvindeforskning på Århus Universitet Kirsten Gomard og næstforkvinden i Kvindeligt Arbejderforbund Jane Kuzack har kørt på den kendte offermelodi: Kvinder diskrimineres, nu må mændene være solidariske osv. osv. Ja selv den indkaldte mand, formanden for Ledernes Hovedorganisation, var angiveligt rystet og ville straks rundsende en hyrdeskrivelse til sine medlemmer.
Kvinderne kan man ikke bebrejde noget. Det er deres job at skabe så favorabel særstilling på arbejdsmarkedet for deres kønsfæller som muligt. Men at journalisterne ikke stopper op bare et øjeblik og stiller de allermest elementære spørgsmål til deres fortolkning af den kommunale undersøgelse, det er simpelthen hovedløs mangel på professionalisme.
Der er nemlig tale om fortolkninger og ikke kendsgerninger. Det eneste, undersøgelsen viser, er, at nybagte, langtidsledige mødre har 30 pct. lavere erhvervsfrekvens, mens fædrene har ditto 10 pct. højere. Undersøgelsen viser intet om, hvorfor det forholder sig sådan. Det kan lige så vel skyldes, at kvinderne foretrækker at gå hjemme på offentlig ydelse, mens børnene er små, mens skaffedyret kommer op i mændene. Og altså afspejle, at de traditionelle kønsroller har et ganske solidt tag i os stadigvæk.
Pointen er, at vi ikke ved det. Ligesom vi heller ikke vidste det, da den samme undersøgelse blev lavet af Socialkomissionen i 1992 (Dokumentation 4, Socialkomissionens Sekretariat 1992, p. 133). Dengang var tallene endda lidt højere, men det var jo også før forældreorlov og tvangsaktivering.

Carsten Grolin
Bakkedraget 43
4534 Hørve

Suveræn Irak-dækning

16. DEC. - Informations dækning af bombningerne af Irak har været suveræn. Avisen har modstået fristelsen til at følge med strømmen og bare præsenterer USA's og Storbritanniens version af konflikten. Ligeledes har problemerne omkring våbeninspektionerne fået en glimrende dækning. Artiklerne af Robert Fisk har også været med til at sætte tingene i perspektiv. Der har været baggrund, nyheder og kritisk stillingtagen til nyhederne. Blot kunne man ønske sig en beskrivelse af situationen for den almindelige iraker efter 8 års sanktioner og nu nye bombninger. Men alt i alt en flot og afbalanceret dækning. Det er netop den afbalancerede dækning af nyheder, der gør Information værd at læse. Den tendentiøse og ensidige fremstilling af nyhederne kan man altid finde i andre aviser. Også aviser, der normalt betragtes som seriøse.

Mazhar Hussain,
læge,
Medlem af Københavns Amtsråd

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her