Læsetid: 2 min.

Nyrup - dronningen i Alices Eventyr

Debat
16. december 1998

Eksekvering først, rettergang bagefter - sådan er det også i sagen om efterløn

POLITIK
I Alice i Eventyrland er dronningen som bekendt en noget bestemt og ufordragelig dame, der straks kapper hovedet af folk, som kommer hende på tværs. Under en retssag giver hun ordre til at den anklagede straks skal halshugges.
Alice protesterer, for som hun siger er det sædvane at gøre retshandlingen færdig og høre dommen før den eksekveres.
Men dronningen holder fast på sit: Eksekvering først, rettergang bagefter!

Forstår Nyrup mon
Sådan har Nyrup det også: Afgørelsen først (om efterløn, ændring af pensionalder mv.) - diskussionen bagefter. Gad vist om Nyrup forstår, at det er den egentlige grund til, at hans meningsmålinger er katastrofale?
Nu er han gået til medierne og undskyldt sig. Han "tager ansvaret på sig". Men hvad vil han gøre ved det? Gå af? Forbedre sig? Nej, han vil starte en oplysningskampagne om de beslutninger, han og Lykketoft allerede har aftalt med Pia Christmas Møller og Anders Fogh Rasmussen.
Nyrup har åbenbart ikke forstået, at det ikke kun gælder om at føre den rigtige politik. Det gælder heller ikke om at 'oplyse' befolkningen, når beslutningerne er truffet. Demokratiets kerne er den demokratiske debat og ideernes frie udveksling. Når meningerne brydes og sagerne endevendes, får man ikke alene bedre beslutninger, men også større forståelse og accept af beslutningerne. At træffe store og vidtrækkende beslutninger om pensions-, sundheds-, uddannelses- og familiepolitik i lukkede forhandlinger for en snæver kreds i en sen nattetime i Finansministeriet er en hån mod folkestyret. At tro at man kan dække det demokratiske underskud gennem en oplysningskampagne er en hån mod folket.

Lukkede døre og debat
Nyrup er ikke eneansvarlig for den tiltagende tendens til at træffe store politiske beslutninger bag lukkede døre uden åben debat. En stor del af den folkelige modstand mod EU er affødt heraf. Der har også været problemer, når de store anlægsprojekter skulle besluttes. Vreden mod Nyrup gælder ikke kun hans eventuelle løftebrud. Vreden gælder heller ikke udelukkende reformernes substans - herunder ændringerne i efterlønnen. Så havde V & K, der mere end nogen har været fjende af efterlønnen, vel ikke stået til fremgang. Nej, vreden går lige så meget på, at dette land ikke skal styres fra Finansministeriet, men af befolkningen via Folketinget.
Vælgerne forlanger at deltage og blive hørt. Det er selve ideen med demokratiet. Lærer Nyrup ikke at indse dette er han ikke kun en katastrofe for Socialdemokratiet, men også for folkestyret.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her