Læsetid: 4 min.

LÆSERDEBAT

Debat
27. januar 1999

Stolte indfødte amerikanere
23. JAN. - Britta E.M. Sandquist beskriver i artiklen 'Vi er de forenede nationer' i Information den 22. januar et besøg hos Wampanoag-stammen på øen Marthas Vineyard syd for Boston. Jeg besøgte den samme stamme i oktober 1995, netop som deres økologiske og meget smukke clan-house var blevet indviet. Jeg snakke også med dem om mulighederne for at deres kultur og traditioner kunne overleve. Stammens Elder fortalte eksempelvis, at der foregik en indædt diskussion om, hvorvidt de som andre indfødte amerikanske stammer skulle have casinoer på stammens areal. (Jeg foretrækker at kalde USA's oprindelige folk for 'indfødte amerikanere' i stedet for 'indianere', som er den betegnelse, europæerne gav befolkningen). I modsætning til Britta E.M. Sandquist mødte jeg stammens høvding. Jeg fik oplyst, at han residerede på 11. sal i et kontorhøjhus i Boston. Her opsøgte jeg ham og fandt en smuk, gammel mand med langt gråt hår og høgenæse. Og han fortalte en helt anden historie om stammens føderale anerkendelse end den, Britta E.M. Sandquist oplyser, nemlig at stammen er føderalt anerkendt, hvilket betyder, at stammen er anerkendt af regeringen som et af USA's oprindelige folk med deraf følgende ret til forskellige privilegier og støtteordninger. Den gamle høvding fortalte, at han kort tid forinden havde været til møde med vicepræsident Al Gore sammen med andre indfødte ledere. Under mødet affærdiger Al Gore den gamle Wampanoag-høvding med bemærkningen: "I er jo ikke føderalt anerkendte!". Herefter ser Wampanoag høvdingen ham længe og fast i øjnene og siger så: "Unge mand, der er noget, du har misforstået: Vi har ikke anerkendt jer!". Wampanoag-høvdingen understregede, at denne principelle holdning var årsagen til, at stammen ikke ville søge føderal anerkendelse. Det er trist, hvis stammen nu alligevel har fået det. For i den gamle Wampanoag-høvdings holdning ligger en stolthed og bevidsthed om, at landet tilhører dets oprindelige folk. Og det er i denne stolthed og bevidsthed, de har muligheden for at genoplive deres kultur. Det vidste den gamle høvding.

Jonna Odgaard
Gangen 1
3250 Gilleleje.

Kære Carsten Koch
20. JAN. - Jeg har for et lille halvt år siden sendt Dem dokumenter vedrørende helbredsrisikoen ved amalgam som tandfyldningsmateriale, idet amalgam indeholder 50 pct. af det giftige tungmetal, kviksølv.
I Deres svar til mig henholder De Dem til Sundhedsstyrelsens synspunkt, "at der ikke er sammenhæng mellem amalgamfyldninger og sygdom hos mennesker".
Jeg er inden for de sidste par uger kommet i besiddelse af et dokument fra en førstehåndskilde, der synes at tale imod Sundhedsstyrelsens synspunkt. Dokumentet stammer fra den amerikanske amalgamproducent Caulk, omhandler amalgamproduktet Dispersalloy og har benævnelsen DFU (Di-rections For Use). Jeg citerer:
"Brugen af amalgam er kontraindiceret i følgende tilfælde: (...) Hos patienter med alvorligt nedsat nyrefunktion (...), hos børn til og med seks år, hos mødre der venter barn. (...) kan også give øget følsomhed hos hud og lunger, er giftigt for nyrer og nerver. (...) Antallet af amalgamrestaurationer for hver enkelt patient bør holdes nede på et minimum."
Dokumentet kan findes på internettet og må ses som en ansvarsfraskrivelse og en forholdsregel for at undgå sagsanlæg i henhold til den amerikanske lov om produktansvar.
Deres kommentar imødeses gerne.

Poul Chr. Andersen
Ericaparken 57
2820 Gentofte

Aukens centerstop
21. JANUAR - Information skriver i sin forside-leder, 21. jan. 99, 'stads bedraget' bl.a., at "en skandale er fuldbyrdet, hvis miljøminister Svend Auken giver den dispensation fra sit centerstop, som et konsortium kræver for at indgå Ørestadens hidtil største private kontrakt" og videre i samme leder, "at stat og kommune i en ejendommelig kædehandel har foræret Ørestadsselskabet en række lukrative byggegrunde langs København Havn - uden for Ørestaden".
Når centerhandel fortsat skal påduttes befolkningen, også de billøse familier, kunne man håbe, at omtalte centerstop kunne gøres gældende både i og udenfor Ørestaden.
Ikke alene maser Ørestadscentret og fortsat på, men hvordan er det med centerbyggeriet, der skal flad-tromle det gl. Fisketorvsområde i Sydhavnen - er der ikke allerede givet grønt lys i igangsætningstilladelse?
Bedraget går også på, at storcentrene blomstrer og videreudvikles på trods af Aukens gode intentioner og lovnedfældede centerstop. Hvem er det der bedrages?

Ole Kløcker
Vesterbrogade 140 E
1620 København V

Agent pension?
22. JAN. - Det var med en vis forundring, jeg for knap et par uger siden erfarede, at pensionerede officerer kan opnå en lukrativ ekstra indtægt ved at 'arbejde' for FE (Forsvarets Efterretnings Tjeneste). For det første undre det mig, at politikerne har holdt en utrolig lav profil, og mig bekendt har ingen kommenteret sagen. For det andet undre det mig #at vi 'efter murens fald' stadig har et sådant behov for arbejde inden for denne tjeneste, eller har man bare glemt, at der måske kunne spares her? Det var måske en ide for Rigsrevisionen at kikke lidt ind i denne 'lukkede'verden? Det lyder som en foræring, at pensionerede officerer fra 60 års alderen og så længe de er istand til at bære 'skæg og blå briller' kan tilbydes dette 'arbejde'.
Jeg er naturligvis godt klar over, at der ikke er tale om det, som vi beskyldte dem (fjenden i øst) for: "kammerateri og nepotisme, nej dette er jo helt udelukket hos os i vesten" her får ingen tilbud om pseudojob, det udelukker vort åbne system jo ikke?"

Bent Brogaard
Provstevænget 5
8464 Galten

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her