Læsetid: 2 min.

De satans maskiner

Debat
18. januar 1999

Internet på tre minutter eksisterer kun i reklamernes verden

PC
I Information den 8. januar beskrev Vibeke Baden Laursen en desværre alt for genkendelig historie om sine erfaringer med computere i almindelighed og internet i særdeleshed.
Sammenlign med din bil. Alle kan finde ud af at fylde benzin på, de fleste kan også fylde olie, vand og sprinklervæske på. Men når det kommer til justering af tænding og udskiftning af kilerem, henvender de fleste af os sig til en mekaniker. Sådan er det ikke med computere.
Man køber noget hardware et sted, og noget software et andet, eller man 'får' noget af bekendte og klasker det ind på harddisken. Det hele er hyldevarer, så der er ingen grund til at tro, at denne fremgangsmåde ikke skulle virke. Det gør den bare ikke.

Fintfølende mekanisme
Ligesom du ikke bare kan tage karrosseriet fra en bil, og sætte en eller anden tilfældig motor i, og derefter hælde hvad du nu har for hånden, benzin eller diesel, på, og så regne med at den kan køre. En computer kan ikke tænke, så lad være med at tro, at den kan forstå, hvad du mener. Den skal have alting ind med skeer. Den er en meget fintfølende mekanisme, og den er utroligt følgagtig. Hvad du fortæller den, gør den, uanset hvor nemt vi mennesker ville kunne se, at det er noget sludder. Alt software i computeren skal være meget nøjagtigt indstillet, selv det mindste forkerte komma kan betyde, at ingenting virker. Endnu værre kan installeringen af et nyt program betyde, at indstillinger for andre programmer pludselig ikke virker mere.

Let at tilegne sig viden
Nu kunne det lyde, som om jeg lider af brødnid og vil have, at computerverdenen skal begrænses til en sfære for specialister. På ingen måde.
Nøjagtig ligesom masser af mennesker er ferme hjemmemekanikere, er det faktisk ikke specielt svært at tilegne sig den fornødne viden til langt hen ad vejen at kunne håndtere computere. pc-kørekortkurset er et godt eksempel på en indføring i de basale funktioner.
Desværre er undervisere ikke altid kompetente nok - udviklingen går meget hurtigere end efteruddannelserne - og er ofte ikke tilstrækkeligt forberedte, så maskineriet i det mindste virker, når kurset starter.
Verden ikke er så simpel, som computersælgerne gerne vil fremstille den. Internet på tre minutter eksisterer kun i reklamernes verden. Du kan betale dig fra problemerne, men tro ikke det får dem til at forsvinde, det er blot nogle andre, der har dem.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her