Læsetid: 3 min.

Se dig en ekstra gang over skulderen

Debat
30. januar 1999

- inden Bomber med Posten rammer dig

KNALD
I april 1998 afslørede DEMOS, at skandinaviske nazister på en videoproduktion - distribueret i et miljø, som Højesteret netop havde decimeret ved at idømme tre nazister op til otte års fængsel for at sende videobrevbomber til udvalgte mål - opfordrede til at likvidere bl.a. DEMOS' egen nyhedsredaktør og undertegnede.
Kriminalpolitiet har sammen med PET efterforsket sagen, og i den anledning er jeg blevet afhørt af en PET-agent, som ikke mindst interesserede sig for mine kontakter til diverse venstrefløjsgrupperinger. Jeg svarede ham beredvilligt og håbede derfor at få et lige så oplysende svar på mit bekymrede spørgsmål til, hvordan jeg bedst sikrede mig mod nazisterne? "Se dig en ekstra gang over skulderen..."
Det gør jeg så, ser mig godt for, når jeg går på gaden; og når jeg modtager mistænkelige forsendelser, så...

Det bankede på min dør
Tirsdag den 18. august i fjor - et par dage efter nazisternes Rudolf Hess-march i Greve - bankede det på min dør. Jeg åbnede, og postbudet overrakte mig en brevpakke, som ikke kunne komme gennem sprækken. Efter at have takket, ønsket god dag og smækket døren, gik der næppe mere end to sekunder, før den industritape-omviklede videoforsendelse truede med at gøre denne tirsdag til min sidste. Jeg har ikke video og havde naturligvis ikke bestilt noget videobånd!
Jeg kiggede mig over skulderen - og en gang til, som jeg havde lært - men jeg så kun de sveddråber, der på bedste tegneseriemanér omstrålede mit nervøst fantaserende hoved. Forsigtigt lagde jeg pakken på gulvet i entréen og listede ind til telefonen for at ringe til Københavns Politi. Ifølge min specificerede telefonregning varede samtalen med vagthavende nøjagtigt 2 minutter og 17 sekunder. Jeg forklarede ham om pakken, at jeg var blevet truet på livet af kredse, som havde forsøgt at slå mennesker i hjel med videobrevbomber, og at jeg for resten var bange og ikke turde åbne tingesten. "Nå, men så må du jo returnere den..." Jeg troede, at han misforstod mig, og prøvede igen at forklare ham situationen. "Ja", gentog han studst, "så må du jo gå på posthuset og sige, at du ikke vil have den..."

Så ringede jeg til PET
I stedet ringede jeg til førnævnte PET-agent, som ikke mente at være clairvoyant. Han advarede mig mod at åbne pakken og dirigerede mig ned på den lokale politi-station. Der gik jeg og to betjente i dækning bag skranken, indtil en kollega returnerede fra den fjerneste ende af lokalet med - første del af tv-serien Matador.
Jeg fik et glas vand og blev sendt hjem igen med betjentenes forsikring om, at de forstod min irritation over de evindelige anonyme tilsendelser og ikke mindst min angst i det aktuelle tilfælde; jeg skulle bare henvende mig igen...
Kort efter fortalte jeg en journalist om episoden; han skrev en række artikler i ugeavisen Socialisten om denne og lignende tilfælde af såvel faktiske som blot formodede brevbomber.
Forleden ringede den samme journalist mig op igen; han fortalte, at Folketingets Retsudvalg havde spurgt justitsministeren, om politiet fulgte særlige tjenesteforskrifter, når nogen anmeldte en mulig brevbombe. Ministeren havde bekræftet, at politiet fulgte en fast procedure, og journalisten havde erfaret, at denne bl.a. foreskrev, at man straks ved en anmeldelse sendte den nærmeste patruljevogn ud til den pågældende. Betjentene skulle så vurdere, hvorvidt kriminalpolitiet og teknisk afdeling skulle tilkaldes.
Desuden havde Justitsministeren oplyst Retsudvalget om, at Rigspolitiet havde udgivet en pjece, 'Bomber med Posten', som bl.a. giver "en kort orientering om mulige kendetegn for brev- og pakkebomber samt vejledning om, hvilke forholdsregler modtagere af sådanne mulige bomber bør tage". Om jeg havde modtaget pjecen, ville journalisten vide? Nej, svarede jeg overrasket over, at en sådan overhovedet eksisterede; men jeg turde naturligvis ikke udelukke, at jeg senere ville modtage 'Bomber med posten' ...

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her