Læsetid: 2 min.

Tager Søren strøm på os?

Debat
19. januar 1999

Søren Kolstrup fra Enhedslisten skyder sig selv i foden ved at kritisere nyt kommunalt energiselskab

ENERGI
Søren Kolstrup fra Enhedslisten mener, at miljøborgmester Bo Asmus Kjeldgaard (SF), der har det overordnede politiske ansvar for et af de sidste store danske kommunale energi-, produktions- og distributionsselskaber Københavns Belysningsvæsen (KB), underminer Enhedslisten og SF's energipolitiske tiltag på Christiansborg.
En mere forvrænget forestilling er næppe før blevet fremstillet i Information. Bo Asmus Kjeldgaard og KB's energipolitiske strategi afviger ikke en tøddel fra, hvad både SF og Enhedslisten har plæderet for i årevis: At opretholde og udvikle et offentligt ejet multi-brændsel-energiselskab, som kan tilbyde en bred vifte af grønne og energibesparende tiltag og ydelser, herunder at værne om sine fjernvarmekunder.

En smuk tanke
Søren Kolstrup opfordrer til de rene hænders politik. Man skal intet foretage sig, men sætte sin lid til, at Svend Auken og Søren Kolstrups retoriske evner vil vende hele folketingssalen og sikre en vedtagelse af en ny energireform, som vil gøre ethvert selvstændigt initiativ fra KB overflødigt. En smuk tanke. Men lykkes det ikke at få den rene vare igennem, vil jeg og mine medlemmer tage hatten af, fordi KB og Bo Kjeldgaard ikke lader sig blænde eller paralysere af energisektorens og liberaliseringens forlygter, men alligevel flytter sig nok til at fastholde KB's eksistens, udviklingsmuligheder og målsætninger - uanset lovtekstens endelige udformning.
Kolstrup misser også en anden væsentlig årsag til Kjeldgaard og KB's strategi: Fastholdelsen af danske gennemorganiserede offentligt ejede arbejdspladser.

Mere grønne processer
Bo Kjeldgaard og KB's ledelse har i samarbejde med os, det klare mål at gøre eksisterende produktionsprocesser mere 'grønne', forbedre efteruddannelse af de ansatte (i særdeleshed de ufaglærte) og løse flere opgaver in house, dvs. at produktudviklingen kan gå hånd i hånd med effektiviseringen.
Til sammenligning kan det nævnes, at i Danmark faldt beskæftigelsen i elsektoren (produktion og distribution) drastisk fra 1992, da EU's planer om liberalisering blev konkrete frem til 1996 med ca. en sjettedel (fra 6.316 i 1992 til 5.353 i 1996).
I den periode var der reelt ingen ændringer i den danske el-lov eller retorikken i Folketinget. I dag har vi ca. 4.500 arbejdspladser tilbage i sektoren.
Det forventes, at der forsvinder yderligere 10 pct. i løbet af 1999.
Hvis man som Søren Kolstrup har en bestemt politisk holdning, som foretrækker selskaber, som ejes af det offentlige (hvad enten det bliver gennem en ren kommunal virksomhed, eller et med stor offentlig aktiebeholdning), skal man i disse dag beslutte sig for, hvad er bedst? At sadle om eller skyde den sidste hest, man har i løbet, fordi man mener, alle heste løber i den forkerte retning?

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her