Læsetid: 5 min.

LÆSERDEBAT

Debat
27. februar 1999

Hallo, toget kører!
22. FEB - Man regner med at 20 pct. af den CO2-skabte luftforurening stammer fra bilerne. Svend Auken er klemt mellem miljømålene og de afgiftsplagede bilister.
Så er der bare en ting, jeg ikke forstår.
Den første forureningsfri London-taxa præsenteres i New York og europæiske bilfabrikker investerer i øjeblikket milliarder i udviklingen af fremtidens brændselscelledrevne bilmotor. Drivmidlet er brint, som ethvert land kan fremstille, og udstødningsgassen er vanddamp. Teknikken har været der længe - nu handler det om at bringe omkostningerne ned. Aktionsradius og ydelser er som en 'gammeldags' benzinbils.
Hvor er dansk erhvevsliv, forskningen, regeringen i alt det her? Bilfabrikanterne fremstiller ikke ting af gummi og jern, de fremstiller frihed. Til at bevæge sig hvorhen man vil, hvornår man vil. Med Volvo'en på job, Twingo til børnehave, Kadetten bringer den pukkelryggede hjem fra stranden, drej på rattet, så kører vognen.
Ellert-Danmark kunne være med i frontlinjen ved udviklingen af brintbilen. At danske firmaer ikke er i stand til at fremstille hele køretøjet betyder ingenting, hvis blot brintbilen var udstyret med vitale patenterede dansk-producerede dele.
Godt for miljøet, for beskæftigelsen, betalingsbalancen, godt for fremtiden.
Nu lader det til, at de store multinationale bilgiganter løber med gevinsten.
Hallo, vågn op, toget kører!

Jan Andersen
Skansegade 64
9900 Frederikshavn

Israelsk violinspil
19. FEB. - Jørgen Grimstrup spørger i Inf. den 16. feb. om det er udtryk for fejlæsning når jeg den 4. feb. antydede, at Jørgen Grimstrup havde noteret adressen på PLO-kontoret i det håb at blive arresteret. Tilgiv anvendelsen af humor/sarkasme, al den stund min mening var at antyde at var Jørgen Grim-strup blevet arresteret - så ville det have resulteret i fæle beskyldninger om politi-stat. Og så havde der ligesom været kød på kritikken, ikke?
Jørgen Grimstrups oplysning om israelsk bombeterror mod arabiske busser i '47-'49 har det ikke været muligt at finde kildemateriale om, men der henvises måske til forsvarskrigen ved de omkringliggende staters angreb på Israel, den selvsamme dag i maj 48, hvor staten blev født?
Det er imidlertid glædeligt, at Jørgen Grimstrup anser Israel for at være et demokrati, hvor arabiske stemmer høres tydeligt i medierne - ja, og som det eneste demokrati i det område af verden bør Israel støttes, således at der er mulighed for at eksportere demokratiet til f.eks. Syrien, hvor der ikke synges flerstemmigt, og hvorfra grebet om Libanon er stærkt bl.a. ved tilstedeværelse af 36.000 syriske soldater.
Når Jørgen Grimstrup har fået den opfattelse at israelerne spiller første violin i Israel,og det arabiske mindretal spiller andenviolin, er dertil at bemærke, at koncertsalen rent faktisk er israelsk, og at verdens bedste violinspillere af en eller anden grund altid har været jøder/israeler.

Birte Frandsen
Tåstruphave 8
2630 Tåstrup

Hvis du vandt...
17. FEB. - Man kan få det indtryk, at det er nogenlunde lige så let at få medhold i en klage over politiet som at vinde den store gevinst i Lotto.

Jette Plesner Dali
Falkoner Alle 67, 4.th.
2000 Frederiksberg

Og så på Strøget!
23. FEB. - Småborgerlighedens ypperligste mester, Pia Kjærsgaard, kommenterede i småborgernes eget program, Rigets Tilstand, kurdernes forfærdende situation ca. således: "De skal ikke komme op her og opføre sig så udansk, at brænde sig selv og lave ballade - og så på Strøget."
Nu er det værste jo ikke, at Pia Kjærsgaard ikke forstår den kurdiske situation. Det er noget værre, at de danske medier ikke forsøger at give et mere alsidigt billede.
Der er jo ikke bare tale om, at Öcalan kan blive udsat for både tortur og dødsstraf, og det er jo galt nok, og burde få andre end hans landsmænd til at demonstrere mod det manglende demokrati i Tyrkiet. Noget andet er, at Danmarks allierede i NATO, USA, igennem flere år har hjulpet tyrkiske bombefly med at bombe den kurdiske befolkning. Tyrkiet fra den irakiske side, mens de amerikanske AWAC-fly officielt overvågede det irakiske område, for at irakerne ikke skulle bombe deres andel af den kurdiske befolkning. Irakernes tidligere overgreb mod deres egen kurdiske befolkning er jo netop amerikanernes begrundelse for at overflyve den del af Irak. Den overflyvning bruges så til at hjælpe de tyrkiske bombefly med at bombe en anden del af den kurdiske befolkning, og de tyrkiske bombefly er - for at det ikke skal være løgn - leveret fra den tyske forbundsregering.
Det forlanger jeg ikke, at Pia Kjærsgaard skal forstå. Men da heldigvis ikke alle Danmarks medier er på Trine Gregorius' niveau, burde det være muligt at vise et mere rimeligt billede, end vi hidtil har set.

Susanne Arends
Rubjergvej 30
Lønstrup
9800 Hjørring

Det offentlige rum
24. FEB. - Tak til Anne Birgitte Nørgaard (den 23. feb.), og tilslutning til protesten mod den stadige opskruning af støjniveauet i det offentlige rum. Når en flade hvorpå øjet kan hvile uden at møde en reklame blot er et potentiale som endnu ikke er opdyrket af smarte reklamebureauer... når DSB, efter at have ofret millioner på graffitibekæmpelse, smører sit eget nye graffitiske design ud over togene ... når radioen bombarderer os med idiotiske jingles og kværnende lydspor under talen ...
... får man lyst til at skrige: Hold dog kæft, så vi kan høre om vi selv tænker!
Første gang nogen ringer til mig, og telefonen begynder at lire reklamer af - er jeg bange for, jeg virkelig kommer til at skrige!

Poul Erik Hornstrup
Holger Danskesvej 108
2000 Frederiksberg

Tvind-loven - et radikalt produkt
24. FEB. - Det er næsten sødt, når formanden for Radikal Ungdom Christian Brix Møller i Information den 23. feb. er citeret for at sige, at det var Socialdemokratiet, der lokkede Det Radikale Venstre med på Tvind-lovens galej.
Sandheden er jo, at det var en radikal undervisningsminister, der fuldt bevidst var mester for den Tvind-særlov, der nu er kendt grundlovsstridig. Det manglede ikke på advarsler dengang loven blev vedtaget. Først og fremmest Enhedslisten og SF, men også enkeltmedlemmer fra andre partier fremførte grundlovsproblemet fra Folketingets talerstol. Og de blev støttet af en række uafhængige jurister.
Ole Vig Jensen var ligeglad. Han fik vedtaget sin særlov, der fratog 32 navngivne skoler muligheden for statstilskud. Og ikke nok med det. Da Tvind-lærerne året efter forsøgte at få godkendt nye skoler fik de alle som en afslag - igen uden nogen mulighed for at få domstolsprøvet ministeriets afgørelse, der byggede på 'en helhedsvurdering'.
Tilbage i 1800-tallets provisorietid nægtede Højreregeringen støtte til højskoler, som man ikke var politisk trygge ved. Det er historiens ironi, at det blev en minister fra det Radikale Venstre, der førte den tradition op i slutningen af vores århundrede.

Pia Boisen
Borrekrattet 1 B
2800 Lyngby

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her