Læsetid: 3 min.

LÆSERDEBAT

Debat
4. februar 1999

Angående føderal anerkendelse
27. JAN. - Jonna Odgaard skriver i et læserbrev en kommentar til min artikel om wampanoagindianerne publiceret i Information den 22. jan. 99, at hun har besøgt stammen i 1995 og på det tidspunkt fået oplysninger om, at stammen ikke er føderalt anerkendt.
Stammen fik føderal anerkendelse i 1987. Uden føderale midler havde stammen aldrig kunnet bygge sin administrationsbygning (ingen kalder denne bygning clan-house i dag). Hvad er navnet på denne høvding som ikke kendte noget til den føderale anerkendelse som Jonna Odgaard mødte på II. sal i Boston?

Britta E-M Sandqvist
Thurøvej 1
2000 Frederiksberg

Kritik fremfor alt
27. JAN. - Historielærer Jørgen Grimstrup har været i Israel (Inf. den 23. jan.: Sikkerhed fremfor alt), og det fornemmes, at Jørgen Grim-strup er lidt skuffet over, at det ikke lykkedes for ham at blive arresteret, fordi PLO-kontoret Orient House var noteret i Grimstrups rejsebog.
I frustration over, ikke at have fundet væsentlige ting at kritisere i Israel, slår Grimstrup ned på sikkerheden, som hvis den ikke var tilstede, havde givet anledning til kritik.
Sikkerhed er nødvendig, også med vagt i busserne, idet selv skolebusser er blevet udsat for terrorbomber.
Derfor er det ligeledes nødvendigt med check ved palæstinensiske arbejderes indgang til Israel, og som Grimstrup rigtigt anfører, er palæstinenserne selv begyndt at oprette checkpoints.
Alle frygter Hamas og deres bomber.
Meget kunne have været anderledes, hvis de i kø-stående arbejderes forældre i 1947 havde accepteret FN-delingsplanen, som havde resulteret i en selvstændig stat.
Det er at håbe på, at der blandt de film og de billeder adjunkt Grimstrup har med hjem for at vise sine elever - da findes udtryk for gode og positive sider i Israel, herunder den fredelige sameksistens mellem de ca. 1 mill. arabere, der bor fredeligt i Israel, sammen med andre israelske statsborgere, bl.a. i Nazareth.

Birte Frandsen
Tåstruphave 8
2630 Tåstrup

Hvad er en hacker?
30. JAN. - Som Jan Jensen skriver i avisen 30.-31. jan. mangler en definition af hacker i Robin Engelhardts artikel om GNU (og Linux). Men Jan Jensen tager fejl, når han tror, at en hacker universelt er en kriminel, digital indbrudstyv. Det står måske i Nudansk Ordbog fordi den etablerede edb-branche ikke har haft fantasi til andet. For en hacker er fortrinsvis en person, der nyder at udforske computere og programmeringssprog i detaljer, modsat de fleste brugere, som kun er interesserede i at lære det nødvendige.
Ifølge The New Hacker's Dictionary (MIT Press, 1991) defineres hacker endvidere som en ekspert, en hurtig programmør, en entusiast og en person, der nyder at bryde grænser.
Enhver ordentlig lærebog i programmering vil da også definere 'et hack' som en hurtig, måske lidt grov, men dog ganske glimrende løsning på et problem.

Maz Spork
Solbjergvej 26
2000 Frederiksberg

Indfødte!
30. JAN. - Jonna Odgaard slog forleden til lyd for, at vi burde kalde USA's indianere for "indfødte amerikanere". Bortset fra det tvivlsomme i at lade politisk "korrekthed" diktere sprogbrugen er det så ikke faldet Jonna Od-
gaard ind, at denne betegnelse kan opleves som groft diskriminerende mod de 80-90 pct. af USA's befolkning, der med lige så stor ret kan kalde sig indfødte, nemlig dem, hvis slægt har boet i landet i generationer? O.K., jeg kan forstå, at man i USA har problemer med ordet Indians, der jo også kan betyde folk fra Indien, men i Danmark er ordet 'Indianer' entydigt og umisforståeligt og har (ligesom 'neger') ikke nogen negative bibetydninger. (Snarere opfatter mange vist (som f.eks. Vagn Lundbye) ordet som en stærkt positiv betegnelse for en slags ophøjede væsener, en slags "ædle vilde" (han glemmer åbenbart aztekerne), som vi kunne lære en masse af - men det er et sidespring).
Nej, lad os ikke endnu engang ligge på maven for USA's mindreværdskomplekser overfor egen historie, men holde os til at kalde tingene, hvad de nu engang hedder på dansk.

Per Vadmand
Degnebakken 7
4100 Ringsted

Kritik fremfor alt
29. JAN. - Vedrørende artiklen 'Stupide bjergbestigere' af Niels From. Tusinde tak for dit bidrag til sund fornuft! Hvor er det rigtigt, det du skriver om mangel på respekt. Og al den gas om Because it's there - som vi måtte høre på i årevis.
Kan du ikke nu skrive i samme genre om f.eks. verdenssejlads, hvor enorme indsatser og ressourcer bruges for at finde og redde dumdristige sejlfolk, der absolut skal på egotrips på andres bekostning? Nok er der en vis værdi i konkurrencen men alligevel...
De Olympiske Lege kunne også godt få en af dine overhalinger, hvor den oprindelige mening med det hele er gået tabt, og hvor folk går bersærk over en centimeter tabt eller vundet, ligeledes brøkdele af sekunder. Netop det med væsentlighedskriterier. Tak.

Peter E. Raes
Højbovænge 9
4600 Køge

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her