Læsetid: 2 min.

De radikale er ikke anti-militarister

Debat
11. februar 1999

Modsat hvad mange tror, vil de radikale ikke af med forsvaret - men forsvaret skal give mening

KANON
Når regeringen skal fremlægge et fælles udspil til et nyt forsvarsforlig, kan det fra radikal side give rynker i panden ved tanken om, hvad forsvarsminister Hækkerup (S) kan finde på. Det er ikke så meget et spørgsmål, om der er sparet nogle kroner - men om de radikale værdier er at se i et forsvarsforlig.
Radikale er ikke anti-militarister! Udgangspunktet for radikale er et forvar, der giver mening. Forsvaret skal ikke afspejle nationalisternes vilje om et stort og stærkt Danmark. For burde de penge, der postes i sådan forsvar, ikke bruges bedre?

Væk med det værn
Hjemmeværnet har ofte været til diskussion - og med rette. For hvor er den trussel på de danske grænser, der nødvendiggør et hjemmeværnet? Forsvarskommissionens vurdering er, at der ikke kommer direkte trusler på de danske grænser de kommende ti år.
Det er forsvarets egen vurdering, og man kan vel forvente, at den er meget stramt sat. Selv de mest hardcore militarister må efterhånden erkende at tiden er løbet fra hjemmeværnet. Det bør ganske enkelt nedlægges.
Men det er nu ikke sparehensyn, der får mig til at ville nedlægge hjemmeværnet, men i langt højere grad rationalet, at pengene hjemmeværnet koster kan bruges til international aktivitet.
Danmark deltager i stigende grad i internationale operationer. Nogen af dem desværre på et folkeretligt meget tvivlsomt grundlag. Men som udgangspunkt er den danske internationale aktivitet glimrende.
Hvis Danmark på baggrund af et klart FN-mandat kan være med til at lægge pres på diktatorer eller hjælpe med såvel fredsbevarende som fredsskabende FN-aktioner, så er pengene til en international brigade givet godt ud. Vi skal ikke være bange for at turde tage ansvar, at turde sig fra når menneskerettighederne krænkes eller turde tage ansvar når folkemorderne laver etniske udrensninger.

Det brede perspektiv
I bund og grund er dette bare en anden måde at føre forsvarspolitik på. Vi radikale har jo flyttet os langt på det forsvars- og sikkerhedspolitiske område. Og heldigvis for det. Vi bør se verden i et bredere perspektiv og anerkende nødvendigheden af et solide international indsats. Verden stopper trods alt ikke ved Kruså.
Et kommende forsvarsforlig, der er visionært, burde indeholde en afskaffelse af værnepligten. Den er en anakronisme i et moderne samfund. Hvorfor skal en lille del af den mandlige del af en ungdomsårgang tvinges til at aftjene værnepligt?
Tanken om, at forsvaret skal forankres i det civile samfund, er smuk, men urealistisk. Især når andelen af en årgang, der kommer til at aftjene værnepligt, er så lille.
Ville det desuden ikke være mere reelt at lade forsvaret afspejle forsvarsviljen i samfundet, og dermed basere forsvaret på frivillighed.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her