Læsetid: 3 min.

Europæisk offentlighed uden EU

Debat
17. marts 1999

EU er en vigtig faktor, man selvsagt må være i dialog med og forholde sig til. Det betyder bare ikke, at man som organisation har taget stilling for eller imod EU

POLITIK
Information gør sig i en leder den 4. marts nogle tanker om en "europæisk offentlighed". Lederen er inspireret af Steen Gade-organisationen "Nyt Europa" som Information tager det op. Mange af de problemer, der truer os i dag, kan kun løses globalt; nogle bør løses på europæisk plan, nogle på regionalt, f.eks. nordisk plan, og nogle nationalt eller lokalt. Og ingen problemer kan løses uden bred vilje til at løse dem hos alle berørte parter og uden samtale mellem dem, d.v.s. "en offentlighed".

Europæisk offentlighed
Men offentlighedsbegrebet kan tages op på mange måder. Og hvis man ser på begrebet 'europæisk offentlighed' alene med EU-briller, spænder man ben for en lødig debat. Lederen tydeliggør godt nok emnets vigtighed, men samtidigt den golde begrænsning, det lægger på debatten, hvis man ikke har evne eller vilje til at forestille sig, at Europas fremtid kan foregå indenfor andre rammer end de, der udstikkes af Amsterdamtraktatens 367 artikler med tilbehør.
Snæversynet viser sig flere steder: Som eksempel på udvikling af "europæiske del-offentligheder" nævnes, at fagforeninger og arbejdsgivere i EU-lande mødes i Eu-sammenslutninger, og at NGO'ere også mødes i Bruxelles og debatterer EU-direktiver. Europæisk offentlighed kan faktisk godt udvikles andre steder end i Bruxelles megalomane paladser.
Forleden var jeg til årsmøde i TEAM, Den Europæiske Anti Maastricht-alliance. TEAM er et netværk af demokratiske freds,- miljø,- kvinde-, ungdoms- og EU-modstanderorganisationer fra både Vest- og Østeuropa.

Europa større end EU
Mødet foregik i Warszawa og 16 europæiske lande var repræsenteret. Når man her mødte islændinge og rumænere, nordmænd og tjekker i god demokratisk samtale med hinanden illustrerede det, hvor uendeligt meget større Europa er end EU. Der var i høj grad tale om 'en europæisk offentlighed' - en debat på et fælles grundlag om fælles problemer, alle brændende ønsker at løse i fællesskab. En debat i en offentlighed, der vil noget helt andet end EU: En offentlighed, der er sig bevidst, at EU er en og kun en model blandt talrige mulige modeller for europæisk samarbejde; og som er nået til den overbevisning, at EU's model ikke er egnet til at løse de problemer, vi står overfor.
Som NGO-organisation kan man godt rejse til Bruxelles og diskutere EU-direktiver uden at det skal tages til indtægt for, at man godtager EU-modellen som den eneste tænkelige. EU er en vigtig faktor, man selvsagt må være i dialog med og forholde sig til. Det betyder bare ikke, at man som organisation har taget stilling for eller imod EU. Såvel FN-forbundet som de miljø- og forbrugerorganisationer, der fra tid til anden taler med ligesindede interessegrupper i Bruxelles rummer både modstandere og tilhængere af EU.
Ikke altid de vises sten
Et parodisk billede på snæversyn giver lederskribenten, når han sukkende spørger om, hvornår "de franske hærværks- og landmænd" får snakket med Peter Gæmelke, "og efterfølgende accepterer den beslutning, Ministerrådet træffer som deres egen?" Hvis nu en samtale fører til, at man finder ud af, at Kommissionens forslag eller Ministerrådets beslutninger ikke altid er de vises sten? Ville det så ikke være en god idé, at man havde mulighed for at træffe og gennemføre nogle andre beslutninger? Det er netop mangelen på en sådan mulighed, der gør at EU-systemet aldrig bliver til at sluge for nogen virkelig 'europæisk offentlighed'.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her