Læsetid: 2 min.

Konference i balance

Debat
29. marts 1999

At konsensuskonferencen efterfølgende bliver angrebet fra begge yderfløje kunne tyde på, at den har opfyldt et krav om afbalancering

GENSPLEJS
Under overskriften "Bedrag eller oplysning" har Hanne Weichel Carlsen et indlæg i Information den 22. marts. Baggrunden er Teknologirådets netop afsluttede konsensuskonference, hvor et borgerpanel udspurgte et ekspertpanel om gensplejsede fødevarer.
Spørgerunden strækker sig over to dage, og når borgerpanelet er tilfredse med de svar, de har fået, udarbejder de et slutdokument og opfordres til at nå til enighed om et sæt af anbefalinger til Folketing og regering.
Eksperternes besvarelser er således af stor betydning for de vurderinger, som borgerpanelet foretager. Ekspertpanelet, der udpeges af en planlægningsgruppe bestående af repræsentanter for alle relevante interesser i emnet, bestod af bl.a. forskere, miljøorganisationer, myndigheder, landbrug og industri.
HWC påpeger, at ekspertpanelet var skævt sammensat, hvor de, der til daglig i bogstaveligste forstand står med fingrene i gensuppen, havde en overvejende positiv holdning til gensplejsning, mens de kritiske røster var repræsenteret andre steder i ekspertpanelet. Hanne Weichel Carlsen savnede således de skeptiske gensplejsere.

Skiller skidt fra kanel
Iagttagelsen er rigtig, men Hanne Weichel Carlsens pointe om, at borgerpanelet af den grund ikke er blevet oplyst, men snarere bedraget, er forfejlet. Borgerpanelet kan jo ikke vide, at den oplysning, de får ikke, er neutral, skriver Hanne Weichel Carlsen. Forkert. Borgerpanelet kan godt skille skidt fra kanel.
Borgerpanelet består af lægfolk, dvs. folk der ikke arbejder professionelt med gensplejsning. De repræsenterer et bredt udsnit af befolkningen med hensyn til alder, bosted, uddannelse og erhverv. At de er lægfolk i relation til gensplejsning er imidlertid ikke ensbetydende med, at de ikke kan analysere og forholde sig kritisk til eksperternes svar.
Eksempelvis spurgte borgerpanelet eksperterne om, hvilke fordele forbrugerne har af gensplejsede fødevarer? Spørgsmålet blev helt bevidst ikke stillet til Forbrugerrådets repræsentant, men til Danisco, et af de store danske gensplejsningsfirmaer. Daniscos repræsentant gjorde et helhjertet forsøg på at argumentere for en række fordele. Men borgerpanelet vurderer, at der tilsyneladende ikke er nogen eller kun ganske få direkte fordele for forbrugerne.
Til trods for at planlægningsgruppen bestod af repræsentanter helt fra den ene side af spektret til den anden, lykkedes man med at nå til enighed om at sammensætte et relevant og bredt ekspertpanel. Der er således ingen basis for at kritisere nogen af repræsentanterne i planlægningsgruppen.
I et indlæg i Weekendavisen den 19. marts beskyldes konferencen modsat for at gå de skeptiskes ærinde. At konferencen efterfølgende bliver angrebet fra begge yderfløje kunne tyde på, at den har opfyldt et krav om afbalancering.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her