Læsetid: 2 min.

LÆSERDEBAT

Debat
4. marts 1999

Injektion af testosteron
25. FEB. - Biolog Niels From havde i dag et indlæg i Information om kønsforskelle. Heri skriver han: "Der er næppe lavet officielle hormoninjektionsforsøg med mennesker." Men jo, det er der faktisk. Man kan læse om et sådant forsøg i en artikel af Klaiber m. fl. i Journal of clinical endocrinology 32 (1971): 341349.
Det pågældende forsøg indgik i en forsøgsrække, der belyste hvordan testosteron påvirker menneskers hjerne, bl.a. med hensyn til matematiske evner, og tendens til træthed. Konklusionen var, at ved injektion af testosteron om morgenen er evnen til at udføre trættende regnestykker ændret nogle få timer efter. De pågældende forsøg blev kun udført på mænd, men andre undersøgelser tyder stærkt på, at testosteron også er den vigtigste forklaring på at de to køn i gennemsnit har forskellige evner for matematik.

Kåre Fog
Løjesøvej 15
3670 Veksø

Hårdt at være handyr
2. MAR. - Det er altså lidt komisk, at så mange biologer mener sig kvalificerede til at udbrede sig om human psykologi og antropologi. Se nu bare Robin Engelhard, som 1. marts relancerede det gamle vås om, at mænds gener får dem til at være mere løse på tråden end kvinder. Jamen, hvor er de antropologiske data, han støtter sin teori på?
De findes ikke, og de vil næppe heller kunne frembringes - bl.a. af den simple grund, at der skal mindst to til promiskuøs sex. Hvis Engelhart sammen med Wilson, Trivers og mange andre sociobiologer vil fastholde, at mænd er mere promiskuøse end kvinder, må det således nødvendigvis betyde, at mænd har mere sex med hinanden! Det bliver nok ikke nemt at sandsynliggøre.
Alt i alt ville det nok være bedre, om biologerne lavede en deal med psykologerne og antropologerne om holde sig fra disses fagområder. Til gengæld vil psykologer og antropologer sikkert give afkald på at udtale sig om hundestejler, salamandere og den slags.

Olaf Tehrani
Præstøgade 5B1.
2100 København Ø

Kynismen
27. FEB. - Klaus Rifbjerg efterlyser indkomne reaktioner på Informations abonnementshvervekampagne. Men som Henrik Bo Nielsens kyniske svar tydeliggør, så er faste læseres mening fuldstændig uinteressant når målet er positiv [sic] oplagsudvikling.
Avisen er en forretning og der er folk, der lever af at den er det. Nye læsere skal ikke findes blandt pensionisterne, men blandt 'de unge'. Alligevel undrer man sig over stilen i reklamerne.
Normalt kører redaktionen med slips og tilknappede bukser og jakke, når der snakkes billedkunst i lederspalterne. Men når økonomiafdelingen tager fat så henter man form og indhold fra David Hamilton og Just
Jaeckins fotografiske kitsch-fabrik:
Soft-core bimbos til dyre coffee-table bøger, sådan nogle som 'unge-mennesker' typisk køber til kollegieværelset.
Medieeksperter vil uden tvivl kunne trække sammenligninger med programfladen på DR2, hvor man også forsøger at få 'de unge! i tale med lidt li'r.
Henrik Bo Nielsen må mindst stå til resultatløn og redaktionen bør sendes til efteruddannelse hos Carsten Grolin så den er klar til de nye tider annoncerne indvarsler.

Christen K. Thomsen
Tesdorpfsvej 9
5000 Odense C

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her