Læsetid: 3 min.

LÆSERDEBAT

Debat
3. marts 1999

Troen på markedet
1. MAR. - Jeg er helt enig i Ebbe Sønderiis' artikel den 27. februar om elreformens retning og politikernes ansvar. Især bekymrer det mig, at debatten er fraværende.
Det skyldes formentlig, at ikke ret mange forstår, hvor vidtrækkende reformen bliver. Langt videre end EU's direktiver kræver.
Offentliggjorte bilag er uinteressante, og de reelle forhandlingspapirer slipper kun ud til en lille skare. Hvor er løfterne om en bred folkelig debat, inden reformen jævnfør efterlønssagen ? Prisen på det nordiske elmarked er lavere end i Danmark. Hvordan hamonerer det med at møllerne og for den sags skyld kraftværkerne skal klare sig på markedsvilkår fremover? Ingen møller kan overleve på 15-33 øre/kWh heller ikke med et grønt bevis oveni.
3.000 forbrugere kan godt vinke farvel til grøn el fra Middelgrunden, hvis ikke økonomien sikres. SF har prisværdigt kæmpet for en CO2-kvote og 20 pct. VE-kvote i år 2003. Hvordan med VE-kvoten, hvis nye affaldsforbrændingsanlæg (affald defineres nemlig som VE) bygges og udfylder kvoten? Merprisen på VE vil falde til 0 øre med et meget spekulativt marked som følge. Et marked som ikke kan sikre de målsætninger, som politikere stiller op. Eller hvad med den eksisterende nettilslutningsbekendtgørelse for vindmøller skal den droppes eller bevares. Svaret driver med vinden ligesom mange andre spørgsmål, som bliver afgørende for reformernes effekt. Hovedspørgsmålet er, om politikere formår at tøjle sektoren så meget, at miljøpolitiken og den vedvarende energi ikke falder på gulvet. Jeg tvivler kraftigt på det, og debatten vil fremover blive totalt domineret af liberaliseringsspøgelset. Ikke godt for hverken den lille forbruger, energibesparelser eller den vedvarende energi. Kun godt, hvis man tror på markedets velsignelser.

Jens H. Larsen
Hesseløgade 9, st.,
2100 Ø

En ny abonnent
27. FEB. - En lille beretning fra det virkelige liv. En kedelig eftermiddag. Stiger ud af S-toget på Nørreport station. Har ikke været her længe - plejer at cykle.
Blikket fanges af en reklame: To smukke kvinder, der kysser hinanden - meget sensuelt - og sikken en følgetekst. Ved siden af en blå tampon. Ha, ha, hvor sjovt, hvor vittigt. Hvilken direkte og underholdende formidling af entydig stillingtagen til aktuelle spørgsmål.
Nu skal det altså være. Afsted, afsted hjem. Tænde PC'en. Ind på www.information.dk. Klikke-di-klik og så er abonnementet på 'Den mindst ringe' bestilt.
Og hvis man ikke vil have sin læselyst spoleret, kan man jo bare lade være med at læse visse forudsigeligt kværulerende læserbreve.

Lene Simonsen
Nørre Søgade 13A,
1370 K

Narreværk
1. MAR. - Tamponen i Informations nye strømlinede reklamekampagne er formodentlig dyppet i samme flui-dum, som blereklamer benytter for ikke at støde sarte sjæle og er på den måde med til at pege på, hvor kedelig, klinisk og blodløs reklamen/Information er? Henrik Bo Nielsen skriver i sit indlæg om politisk korrekthed, som om kampagnen er politisk ukorrekt. Men den er jo netop så postmoderne politisk korrekt, at man endnu en gang må gabe. Den demonstrerer på et overfladisk plan interesse for minoriteter og afstandtagen til kongelig forfølgelse og er så glat, at alle kan være med. Dvs. egentlig ligegyldig, hvis det ikke var fordi, man som yngre abonnent ægres over sin yndlingsavis' manglende opfindsomhed og kampagnens lighed med H&M's tøjreklamer.
Kampagnen lever slet ikke op til sidste kampagnes fi-nurligheder. Her virkede billeder og tekst sammen, så det gav et glimt af den seriøsitet Information bryster sig af, og samtidig trak det i smilebåndet. Selvfølgelig skal Information gøres synlig også for unge læsere, men der er jo ingen gode grunde til at prøve at narre sine kommende abonnenter. De er formodentlig ikke dumme, selvom de ikke læser Information.

Helle H. Jørgensen
Hygindvej 76,
5592 Ejby

Ophøjet FN
27. FEBR. - Man kan i et nyhedstelegram læse, at Kina nedlægger veto i FNs sikkerhedsråd mod FN-operationer i Makedonien fordi dette har anerkendt Taiwan. Samme dag ser jeg for 117 gang det synspunkt fremført, at vi for alt i verden må have FN-godkendelse til alt hvad vi (Danmark, Europa m.m.) foretager os, hvad enten dette er fordi kun FN kan foretage fornuftige operationer, eller kun FN kan give disse legitimitet. Ovennævnte FN-veto burde sætte opfattelsen af FN som noget særligt ophøjet, som vi altid skal rette os efter,til debat.

J. H. Wegener
Saralystparken 10
8270 Højberg

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her