Læsetid: 4 min.

LÆSERDEBAT

Debat
25. marts 1999

Øv!
17. MAR. - Så er det afgjort. Efter lang tids irritation og skuffelse over avisens tiltagende udvikling henimod det popsmarte - dog sideløbende med den seriøse og samfundsrevsende linie - kan jeg nu ikke længere tilslutte mig sloganet om "den mindst ringe".
Redaktionen synes at have fået en mærkeligt skæv sammensætning, og man kan forestille sig de talrige diskussioner gående på stil, relevans og mere moralske overvejelser.
Reklamekampagnen lugter og rider på en sørgelig måde med på en af det kapitalistiske samfunds kedeligste og mest ulidelige kæpheste:
Brug alle midler i selvhævdelsens navn og vent med selvjustitsen til kassen er gjort op!
Bunden nåes dog på komplet uforståelig vis lørdag den 13. marts, hvor en pubertær nar ved navn H. Brun gør sig smart på en navngiven tv-meteorologs bekostning.
Relevansen er rystende fraværende, stilen er sindssygt arrogant, og man spørger rasende sig selv, hvor Informations moral og samvittighed sidder?

Lars Svane
Vejlevej 10
7300 Jelling

Beboerblad for Kartoffelrækkerne
22. MAR. - Informations reklamekampagne er noget puerilt pis, og efteruddannelse en håbløs opgave.
Det er en banal psykologisk kendsgerning, at puritanisme er resultat af voldsomt tabuiserede lyster, som ikke kan integreres, og derfor bliver fastlåst på det infantile stade. Når puritanere skal synde, bliver det følgelig altid til polymorf pervers pornografi.
Således også med Informations aktuelle reklamekampagne. Når man som hovedparten af Informations medarbejdere er fastlåst i en tidslomme engang i 70'ernes overjegstyrede skyldsunivers, så skal det gå galt, hvis man prøver at komme på omgangshøjde med de i øvrigt lige så røvsyge, ironiske 90'ere.
Og det gjorde det. Informations forsøg på at være ung med de unge er det mest ynkeligt puerile pis, jeg har set længe.
En venlig læser har fore-slået, at redaktionen kom på efteruddannelse hos mig. Jeg synes da også en afklaring af den redaktionelle målsætning og strategi ville være på sin plads, medmindre man har ambitioner om at ende som beboerblad for Kartoffelrækkerne og nærmeste omegn. Men jeg er bange for, at opgaven ville overstige selv mine notoriske evner.
Bare sådan en som kulturparnassets servile spytslikker, Kristen Bjørnkær, ville kræve flere års daglig terapi, hvis han igen skulle have kontakt med den frodige,
anarkistiske oprører, han var, før der gik kapitalpension i den.
For slet ikke at snakke om Hanne Dam, Jørgen Steen Nielsen, Ejvind Larsen etc. Eller alle de midaldrende 25-30 årige, der er ansat på det seneste.
Og så holder vi Georg
Metz helt uden for.
Det ville være en livsopgave.

Carsten Grolin
Bakkedraget 43
4534 Hørve

Er ØMU'en urimelig?
16. MAR. - Erik Boel opfordrede i Information d. 15 marts EU til et større socialt engagement i de central- og østeuropæiske lande.
Jeg deler Boels synspunkt, men der var nu alligevel noget sidst i hans indlæg, der fik mig til at studse: Han skrev, at EU burde overveje overgangsordninger i forbindelse med nye medlemslandes tilslutning til ØMU'en. Han frygtede, at ØMU-kravene ville lægge urimelige begrænsninger på landenes muligheder for at skabe en social udvikling til gavne for den brede befolkning.
Det er desværre mit klare indtryk, at Socialdemokratiet arbejder på højtryk for at lokke/true danskerne til at opgive undtagelsen overfor ØMU'en.
Tillad mig derfor følgende spørgsmål: Er det kun i de central- og østeuropæiske lande, at ØMU-kravene vil have disse uheldige konsekvenser?
Vil ØMU-kravene lægge begrænsninger på Danmarks muligheder, hvis vi vælger at gå med?

Thomas Warburg
Sønder Boulevard 92,
1720 København V

Cadeau til Kazan
22. MAR. -Det undrer mig at Morten Piil i bagsidelederen 'Oscar til en stikker', Information mandag den den 22. marts 1999, forholder sig så unuanceret til lige netop Robert de Niros rolle i forbindelse med tildelingen af en æres-Oscar til Elia Kazan. Akademiet kunne således have vægtige motiver til at udvælge de Niro som den ene af to prisoverrækkere - et græsseligt ord for øvrigt. Som en hovedskikkelse inden for de sidste 30 års Actors Studio-stil kunne ingen være mere velvalgt til at hylde Elia Kazan, der var medstifter af Actors Studio, end benævnte Robert de Niro.
Imidlertid er der et aber dabei. Akademiet har sandsynligvis også haft øje for de Niros solide, men så heller ikke mere, hovedrollepræstation i filmen 'Blacklistet' fra 1991.
Denne film har dokumentarisk tilsnit og handler netop om en filminstruktør, der mister formue, karriere og frihed efter at være blevet stukket af en ven og kollega til Komitéen for Uamerikansk Virksomhed i begyndelsen af 1950'erne.
Med Robert de Niro som prisoverrækker fik Akademiet på elegant vis blandet en passende dosis malurt i den gamle mesters festbæger uden at forbitre de overordnede positive aspekter af hans samlede indsats. Heri ligger der også mere end antydningen af et svar på Morten Piils følgende to spørgsmål: "Skal Kazan bruges som gidsel for ofrenes forståelige kamp for at de onde hekse-jagt tider aldrig går i glemmebogen? Er ordet 'tilgivelse' helt irrelevant i netop hans tilfælde?"

Jens Liljegren
Elmelundsvej 4, lejl. 1507
5200 Odense V

Rindalisme-anti-rindalisme
17. MAR. - Det er da rigtigt, som Kristen Bjørnkjær skriver den l6. december, at rindalismen var slem; Fra 1965-68 sad jeg selv i det ene af de udvalg for billedkunst i Statens Kunstfond, som Rindal angreb ud fra sin misforståede sociale harme.
Rindalismen var slem, fordi den avlede rindalister, som ville mobbe den moderne kunst - men den var også slem, fordi den tillige avlede anti-rindalister, som ville og vil mobbe dem, der ikke pr. automatik vil hylde alt nyt og især alt 'provokeren-
de' som dermed værende kunst.
Når alt kommer til alt er de sidste nok de sejeste, for ihukom dog Holbergs ord om landet Martinia's indbyggere: At de begejstredes for det nye, ikke fordi det var godt, men fordi det var nyt, - og de ringeagtede det gamle, ikke fordi det var dårligt, men fordi det var gammelt.

Erik Thommesen
Bylyngen 34A
Blistrup
3230 Græsted

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her