Læsetid: 2 min.

Nye arbejdsmetoder

Debat
16. marts 1999

Af HOLGER TERP bibliotekar og medlem af Fredskommissionen af 1998,Aldrig mere Krig og Militærnægterforeningen

Der er skam stadig liv i fredsbevægelsen. Men demonstrationer er afløst af elektroniske protester

MILITÆR
Det er desværre en noget overfladisk Oliver Stilling, der i artiklen "For resten... hvad blev der egentlig af fredsbevægelsen?" har været inde og besøge de danske fredsgruppers fælles hjemmesider.
Kun en enkelt af flere hundrede hjemmesider fik Stilling læst sig igennem, og han beskæftiger sig mere med formen end med indholdet. En klar undervurdering af bestræbelserne på at give fredsbevægelserne gratis redskaber i form af elektroniske bøger, tidsskrifter og artikler på flere forskellige sprog som ellers kun ville være vanskelig tilgængelig. Folk, som bliver aktive i fredsbevægelserne i dag, har mange flere muligheder for at sætte sig ind i fredsbevægelserne og deres historie, militærnægtelse, civil ulydighed og forskellige kampagner, som eksempelvis landminekampagnen, end de folk, som startede i fredsbevægelserne i begyndelsen af 80'erne, havde med at skaffe relevante oplysninger. Det er desværre ikke det billede, Stilling tegner af de danske fredsgruppers hjemmesider.
Poul Villaume kan mene, hvad han vil om, at fredsbevægelserne skulle være ophørt, men jeg ved ikke, hvor han har den idé fra. Det er i al fald ikke korrekt, hverken internationalt set eller i Danmark, hvad netop også fredsbevægelsernes hjemmesider er et udtryk for.

Døde massemedier
Villaumes holdning til fredsarbejdet, efter den kolde krig sluttede, er en kraftig desavouering af en masse menneskers arbejde med netop at opstille alternativer til den nye militarisme. Hvad Golf-krigen angår, kan man pege på alternativer som FN-reformbestræbelserne og arbejdet for at få styrket interna-tional ret. Og hvad Jugoslavien angår, kan der henvises til Toni Liversages nye biografi. Men måske er Villaume selv blevet træt?
Mediernes holdning til dagens fredsarbejde siger mere om døde massemedier end fraværet af fredsbevægelser. Alt fredsarbejde begynder med militærnægtelse. Danmark er en af verdens stærkeste militærnægternationer, hvilket skyldes en effektiv fredsbevægelse.
Det kan ikke nytte at indkalde til demonstrationer, når der kun kommer tre ludere og en lommetyv. Derfor har fredsbevægelsen ændret arbejdsmetoder. Protester kommer nu i form af elektroniske breve og debatindlæg til aviserne. Debatindlæg kommer som regel tilbage med standardsvaret, at der desværre ikke var plads til indlægget, så medierne er selv med til at usynliggøre fredsbevægelsen.

Jammerkommoder
Når Bjørn Møller mener, at fredsbevægelserne ikke opponerer mod krigen mod Irak, Serbien og mod forsvarsforhandlingerne, så har han ikke læst publikationer fra fredsbevægelser i mange år.
Fredsbevægelsens Koordineringsgruppe søsatte for et lille års tid siden en Fredskommission af 1998 som et alternativ til Forsvarskommissionen. Stort set ingen aviser, bortset fra Dagbladet Arbejderen, har omtalt Fredskommissionens betænkning, Elskværdig sikkerhed, som udkom i november sidste år, altså endda før Forsvarskommissionens beretning. Hvorfor blev Fredskommissionens betænkning så ikke omtalt i aviserne, selv om betænkningen blev sendt til den samlede presse og til politikere og til sikkerhedspolitiske forskere? Muligvis fordi klagesangene fra de militære jammerkommoder over midlertidige besparelser på forsvarsbudgettet opfattes som bedre nyheder end debatindlæg fra folk, som bare vil have fred.
Fredskommissionens betænkning Elskværdig sikkerhed kan hentes fra de danske fredsgruppers hjemmesider www.fred.dk

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her