Læsetid: 3 min.

Efter forråelsen

28. april 1999

Hvilke følelser går gennem hovedet på en 17-årig dreng, mens han dræber sine kammerater med et automatgevær

VOLD
Han lægger bogen fra sig. Holcomb, Kansas, november 1959. En velhavende og højt respekteret familie likvideres én efter én. Nationen er i chok. Noget uforståeligt er sluppet løs, en dæmon. Alle er målløse over volden, selv om de år efter år ved de årlige parader hylder de statsfinansierede mordere, som deres fælles identitet bygger på. Han undrer sig.
Flere uger efter finder politiet morderne. To unge mænd. Deres foerden kortlægges, deres sind analyseres. Alle er forundrede, skamfulde, hvordan kunne det ske? Aldrig mere.
Austin, Texas, sommeren 1965. En ung mand barrikadere sig i et tårn på universitetet og skyder med sin præcisionsriffel adskillige mennesker ned. Random violence. Hændelsen analyseres og analyseres, nye begreber opfindes, mens samfundets begyndende forfald og dekadence manifesterer sig i LA's slumkvarterer, hvor en opstand hærger. Alt brændes ned. Forklaringerne er givne, fordømmelsen ditto. Folk er vel ansvarlige for deres handlinger?
Imens flyver B-52'erne over Nordvietnam om natten.

Trænet medfølelse
Littleton, Colorado, april 1999. En gruppe unge massakrerer deres skolekammerater. Mindst 15 dræbte. Tv-billederne er globale, og hurtigere end han kan gå i køkkenet og hente kaffe. CNN's studieværter trækker i begravelses-outfittet og hiver de til perfektionisme trænede medfølende blikke frem.
De skræmmer ham. Næsten mere end volden. For de er nærværende, i hans stue. Volden er langt væk. Så forundres han. Det er 7. gang på under tre år, skoleelever har pløkket deres kammerater. Han slår det hen med latterligt liberale våbenlove. Fuckin' amerikanere, skyld i deres egen sociale og menneskelige deroute. Lad dem rådne op i deres egen selvtilstrækkelighed. Han vil nyde at se det på tv.
Så kommer han til at tænke på den følelse, der altid sætter ind, når han træder ind i en lufthavn eller går ombord på et fly. Hvornår kommer braget? En eller anden fanatiker planter en bombe, er det et spørgsmål om timer eller år? Tanken er der, når han tager en blaffer op, selv om familien på det kraftigste advarer ham, som var alle Ted Bundy eller Jeffrey Dahmer. Frygten er der, og volden er umærkeligt altid i nærheden af ham.
En gruppe unge toner frem. Danske unge. De fortæller, at de accepterer den som noget naturligt, som en del af deres hverdag. Når han går på gaden i en storby om aftenen, begynder han at se sig tilbage over skulderen. For hvem er latent voldsmand, en sociopat med al for megen tid. En gymnaiseelev skydes ned på en S-togsstation i Nordsjælland af en person, han aldrig har mødt. Livsvarig forvaring. Er det dét, vi alle efterhånden er dømt til, fordi frygten vinder frem? Er han den eneste, der mærker den stadigt stigende blodtørst, forråelsen, der har sat ind?
Han husker et dokumentarprogram om en midt-jyde. Fra sine unge år var han pyroman, så voldtog han en række gamle damer i området. Til sidst blev presset for stort. Så skød han hele sin familie. Analyse på analyse, og det var ikke første gang.
Han slukker fjernsynet. For mange tragedier, for mange vilkårlige mord. Han troede ikke, det angik ham. Det er for abstrakt. Fra Midtjylland eller Colorado. Det kunne voere titlen på en Johnny Madsen sang - ha, ha, ha - så går han i seng med dagens avis og læser sporten. Noget han kan forholde sig til. Men det bider ikke.
Han ligger alene til langt ud på natten. Hvilke følelser går gennem hovedet på en 17-årig dreng, mens han dræber sine kammerater med et automatgevær. Er det muligt at få svar. Også hvor længe har vi accepteret volden som et givent faktum, som en del af vore liv. Som noget abstrakt, vi ikke kan forholde os til, før den rammer som en trafikulykke på motorvejen.
Imens flyver NATO's kampfly missioner et sted i Europa, og folk er på flugt.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu