Læsetid: 3 min.

Gok gange 3.000

Debat
7. april 1999

Uanset om høns bliver fodret med biodynamisk korn vil alene den overdrevne flokstørrelse
ødelægge dyrenes velbefindende

ØKOLOGI
John Henriksen har fat i noget væsentligt, når han den 18. marts påviser det økologiske landbrugs dyremishandling ved at holde op til 3.000 høns i samme flok. Tallet er for nylig nedsat fra tidligere 5.000, men der er dog stadig langt til det biologiske maksimum på omkring 25 pr. flok!
De etologiske kendsgerninger vedrørende hønens sociale adfærd er kendt gennem mange år og er baseret på forsøg og simpel iagttagelse. Det er blevet påvist, at en hønes hukommelse kan rumme information om cirka 25 andre individer og at en vis sikkerhed er til stede op til 50 individer. Derefter begynder det at knibe for hønen at huske flere, og når vi op på 80-100 individer, svigter hukommelsen aldeles, endog over for de først indarbejdede. Nogle 'naturhønseavlere' finder det derfor nogenlunde forsvarligt med flokke på cirka 40, men erkender dog, at flokke over 25 ikke er ideelt. En sådan flok kan selvfølgelig knap nok forsyne en opgang i Ryesgade, og man må huske på, at hver flok kræver separat hønsehus, redekasser, siddepinde, støvbade- og foderfaciliteter samt egen hønsegård, adskilt fra eventuelle andre flokke. Etaberingsudgifter, pasningsbesvær og dermed stiger og stiger æggeprisen!

Ubrydelig hakkeorden
Flemming Schiøtte skriver i bogen Det rimelige hønsehold fra 1983 om forholdene i de store flokke: "En flok på 15-20 individer vil oftest meget hurtigt oparbejde en aldeles stabil og ubrydelig hakkeorden, der hurtigt virker så indarbejdet, at dens reaktioner end ikke ses, idet en højerestående høne blot ved at se på en laverestående, får denne til at vige ved lige akkurat at dreje hovedet en anelse til siden. Dermed er alt i orden, og alle er tilfredse. Forøger vi antallet over 25, opstår der en smule uro, idet en og anden underlegen høne "glemmer" at markere sin underlegenhed, hvorfor den overlegne finder det fornødent med et hak i nakken på den formastelige, med lidt skrig og skrål til følge. Når vi op på 40 individer, vil der forekomme stadige ændringer i hierarkiet, idet en del af disse afstraffelser ender med modangreb, der måske kan føre til en omlægning af hakkeordenen, og mellem 40 og 100 individer bliver hakkeordenen stadigt mere ustabil, og den almindelige uro og ufred med tilhørende ballade og renden omkring til ingen nytte vil stige kraftigt, indtil hierarkiet bryder totalt sammen, når vi passerer de 100 individer for at give plads for et almindeligt anarki, hvor alle hakker alle uden noget system, og hvor alle er i konstant forsvarsberedskab og derved under indflydelse af betydelige stress-faktorer."
Uanset om hønsene så bliver fodret med biodynamisk korn og vandet med økologisk vand, vil alene den overdrevne flokstørrelse altså fuld-stændig ødelægge dyrenes velbefindende og dermed æggenes kvalitet, måske ikke ud fra kemiske analysemetoder, som dog mig bekendt ikke kan bruges til at påvise 'økologisk kvalitet,' men i hvert fald set ud fra dyrevelfærdsaspektet. John Henriksens handlingsplan om produktion af 'rå æg' efter virkelig naturlige, biodynamiske eller organiske metoder er fin, for vist kan det lade sig gøre. Man kunne for 100 år siden! Sørgeligt måske at økologibetegnelsen allerede er ved at devaluere, men jeg har nu altid fundet den mærkelig lusket og tilstræbt stueren. Min egen flok kalder jeg 'forkælede høns,' men det er dog måske at gå for vidt for produktionsdyr!?
Går økologer ind for hønsehold i overensstemmelse med naturen i så vidt omfang som muligt, eller har det industrialiserede menneske i storbyjunglen til enhver tid 'krav' på rigelig forsyning med æg - selv om det medfører 'økologisk dyrplageri?' Med et mål om at producere æg "i en større skala, for dermed at kunne forsyne de mange," som de økologiske hønsepassere Møjbæk og Markussen skriver (Inf. 8. mar. '99) gør de i virkeligheden 'økologi' til endnu en nicheproduktion eller branche i industrisam-fundets økonomi, og hønen bliver degraderet til fabriksarbejder.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her