Læsetid: 2 min.

Op med humøret, narkomaner

17. april 1999

Der er håb forude, takket være fynsk speciallæges behandlingstiltag

DESTILLAT
Det er påskønnelsesværdigt, at Information bringer et indlæg, som virkelig kan sætte tingene på plads i diskussionen om fri heroin. Jeg tænker selvfølgelig på speciallæge Palle Petersens indlæg 14. april. Indlægget er imidlertid så komprimeret, at vi har været lidt tid om at fatte alle nuancerne her i vores familie og da vores lix-tal ellers er godkendt til Informations-læsning, kunne man forestille sig læsere, der ikke har haft tid til den fornødne fordybelse. Af hensyn til de, der druknede i speciallæge Petersens ordstrøm, vil jeg forsøge et lille destillat (undskyld sprogbrugen, Petersen).

Mere tro end viden
Petersen fastslår, at debatten om behandling af narkomani er præget af, at alle meninger åbenbart er lige gode og mere baseret på tro end viden (det kaldes metode-imperialisme, et lidt sært udtryk, men det er nok Inf., der som sædvanlig har kludret i det med fremmedordene).
Samtidig forstår vi, at offentlige midler flyder til alle mulige behandlingstilbud uden nogen som helst kontrol. Det er politikernes skyld. Hvis der var lidt vilje til forskning i området, skulle der hurtigt blive ryddet op.

Optimismen tilbage
Men - heldigvis - er der en vej ud af denne mistrøstige situation. På Alkoholambulatoriet i Odense, hvor Petersen arbejder, har de en metode, der kan give behandlerne optimismen tilbage. ASI - Addiction Severity Index.
Petersen fastslår, at narkomaner "generelt" er individuelle personer. Man har endnu ikke konstateret kloner i flere eksemplarer på Alkoholambulatoriet. Derfor skal de behandles forskelligt.
Forskellen finder man ud af ved samtale, og så skal de "individuelle personer" henvises til et "behandlingstiltag".
De behandlingstiltag skal være forskellige afhængig af, hvilken subgruppe narkomanen tilhører.
Men i alt dette må man ikke glemme motivationen. Motivation er en dynamisk ændringsproces og ikke et fast karaktertræk hos misbrugeren.
Tænk lige over det.
Når alle selvudnævnte eksperter skamfuldt har indset, at de ikke i deres tidligere tilbud har forstået noget som helst, kan ASI indføres (implementeres?), men det vil kræve "et stort grundlæggende arbejde". Måske kunne man finde den rigtige mand på Alkoholambulatoriet i Odense.
Så der er alligevel grund til optimisme.

Spørgsmål og svar
For fuldstændighedens skyld bør speciallæge Petersens afsluttende spørgsmål - "Hvem ville i dag drømme om at udlevere guldøl til alkoholmisbrugere?" - vel besvares.
Nej, der er nok ikke nogen, der ved, hvor mange der drømmer om dette, men det ville da være et godt emne til en undersøgelse for en speciallæge i psykiatri. Der-imod skulle det være ret let at finde ud af, hvor mange, der rent faktisk (mod et beskedent beløb) gør det: Købmænd, kioskejere, tankstationspersonale, tjenere (fortsæt selv).
Så I er mange, der lever af det, Petersen.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu