Læsetid: 3 min.

En ironisk maskerade

Debat
10. april 1999

Lavalamper og plastic-akvarier med kunstige fisk er kommet på mode. Hvorfor nu denne interesse for alt hvad der er neonfarvet, ekstrovert eller måske bare overdrevent fimset?

TIDSTEGN
Vi er færdige med firsernes alvor, og nu gider vi ærlig talt ikke at holde masken længere! Nu danser vi disco, vrikker med underlivet i vore blå bukser med svaj og skråler med på Tom Jones-klassikere, som om vi altid har været engageret i hans åbentstående skjorte og guldmedallion-stil. Vi fylder vort hjem med kitsch.
Lavalamper og plastic-akvarier med kunstige fisk, som svømmer rundt, når vi trykker på en kontakt. Oppustelige gennemsigtige plasticstole og overdimensionerede plasticblomster. Hjerteformede spejle og dramatiserede lamper. Når vi forlader vores Andy Warhol pop-art univers, går vi på cafe Kitsch, eller vi shopper tøj hos Kitsch Bitch. Det ironiske marked er blevet et massemarked. Er det ikke bare ironisk?

Pænt, pænt - og pænt
Hvorfor nu denne interesse for alt hvad der er neonfarvet, ekstrovert eller måske bare overdrevent fimset? Kan det være fordi, vi bare er så trætte af, at alting har skulle være så seriøst, så målrettet og så uendeligt pænt, pænt og atter pænt op gennem firserne? Og et godt stykke ind i halvfemserne?
Vi har snakket arbejdsløshed, nødvendighed af opsparing og frihed under mega-ansvar. Men tiden er ændret. Vi har arbejde og opsparing, men nu orker vi ikke længere at være så pokkers seriøse. I halvfemsernes sidste spurt er vi blevet tilhængere af handling uden ansvar! Nu farver vi vores hår grønt og nynner lykkeligt med på Abba's Dancing Queen... Og ingen løfter et øjenbryn.

En god sjat neon
Vi er ved at skabe en ny tid for os selv. Opskriften består af en lille smule postmodernisme med en god sjat neo. Tilsæt en kop smagløshed med et anstrøg af 'darling', og så har vi resultatet: Ironien. Og ironi er så praktisk! Af ordbogen vil det fremgå, at ironi handler om at udtrykke det modsatte af, hvad man egentlig mener. Og det kan hjælpe os til at slippe af sted med hvad som helst.

Massekitsch-samfund
Ingen kan rigtig klarificere, hvad det egentlig er man mener, støtter eller tror på. Og det gør det uendelig nemt og trygt at skraldgrine og more sig. I vores massekitsch-samfund er der en tryghedsskabende effekt. Folk føler sig trygge ved gamle, skøre og smagløse ting. En blasert blanding af det velkendte og det identitetsfrie. Når ting er sjove, overdrevne vulgære og iøjnefaldende platte, så er der vel ingen, som vil stille spørgsmål ved kvaliteten af den 'egentlige smag'.

Lyseblå øjenskygge
Vores hjem reflekterer vores påtagne overlegenhed over for det bekymrede og alvorsfulde. Vi anskueliggør det ved at anskaffe os en gennemsigtig neonfarvet ostehøvl fra Bodum eller en MacIntosh i turkis med matchende mus. Og hvis vi har råd, anskaffer vi os den nye boble til lidt over en kvart million, så vi kan være ironiske med stil. Vi ifører os kjole og bukser på en gang. Vores øjenskygge er himmelråbende lyseblå, og brysterne er pushet up. Vores mandlige mod- og sidestykker barberer sig skaldede, så man rigtig lægger mærke til de skrigende farver i deres syntetiske korset-skjorter. Liberace har ikke levet forgæves.

Den ironiske distance
Vi kan være trygge ved vores intelligens, som ikke bliver testet. Det bliver taget for givet, at vi har fuldført en længerevarende uddannelse, og vores ironiske distance, med et skævt Roger Moore-glimt i de let smilerynkede sovekammerøjne, inviterer ikke til spørgsmål. Vi er trygge. Vores ironiske distance til alt, hvad der er smerteligt virkeligt, er blevet til en farverig surrealisme.
Man kan fristes til at stille spørgsmålet: Er vi bange for at tage noget som helst alvorligt? Er der en tendens til at vi er ved at indgå i en tilstand af eskapistisk fremmedgørelse?
Eller bevæger vi os bare ind på en overlevelsesplanke, hvor vi gør os klar til at kaste os hovedkulds ud i det nye årtusinde. Med fralæggelse af ethvert ansvar. Iført charme, smil og sarkasme. Det er for nemt! Men det er skideskægt...

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her