Læsetid: 1 min.

Krigens herrer

Debat
7. april 1999

I både serbernes og NATO's åndelige univers er herskermentaliteten den rådende

KRIG
Udenrigsministeren vil ikke kalde bombningerne i Kosova for krig, det er en militær intervention for at forhindre en humanitær katastrofe. Den militære fejltagelse skriger allerede nu til himlen. På få dage er det lykkedes selvrådige ministre og generaler at ændre en dyr, men stærk og effektiv forsvarspagt til en krigsaggressor med så lidt psykologisk og kulturel forståelse for andre folkeslag, at det også skriger til himlen.

Indsigt og erfaring
Hvorfor lytter man ikke til Bjørn Møller, Karsten Fledelius, Uffe Østergaard m.fl., der har dyb indsigt i serbisk mentalitet og erfaring i konfliktforskning?
Er forklaringen, at i både serbernes og NATO's åndelige univers er herskermentaliteten den rådende? At de to aggressive organisationer forstår hinanden alt for godt? At der kun kan være en vinder og en taber, og at taberen skal ydmyges og ned med nakken? Vinderen er den med de stærkeste våben. Taberen lader sig hellere udslette end ydmyge, og hvis han overlever, har han kun en tanke tilbage, hævn. Det er der ikke noget nyt i, det er sådan alle krige til dato har været udkæmpet og fortsætter, og alle bygger på afskrækkelsesfilosofien.

Ny debat i Danmark
De Grønne er endnu en gang blevet overbevist om, at NATO burde have været opløst med Warszawa-pagten. Men det giver så anledning til at starte en hel ny debat i Danmark om, hvilket forsvar og hvilken udviklingspolitik vi vil have i fremtiden, nu hvor NATO har gjort sig selv umulig, om vores forhold til FN og om hvordan vi kan løse vores internationale forpligtelser på en konstruktiv måde. Spørgsmålene er så alvorlige, at de burde til folkeafstemning i deltagerlandene. Det er helt forkasteligt, at NATO har ændret sin rolle uden at få både det danske folks og FN's mandat. Hvem har i øvrigt udråbt NATO til repræsentant for verdenssamfundet i stedet for FN?

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her