Læsetid: 7 min.

LÆSERDEBAT

Debat
10. april 1999

Krigsbreve - Information har siden den 24. marts modtaget langt flere læserbreve om af krigen i Serbien, end vi har kunnet bringe på normal vis - her følger uddrag de mange meningstilkendegivelser. De fleste er mod NATO's bombninger, hvilket afspejler hovedtendensen i de tilsendte indlæg

Fredsplan
29. MAR. -
*Stop krigen, og erkend misforståelsen.
*Indsæt en international FN-fredsstyrke med russisk deltagelse.
*Opbyg en form for etniske enklaver som i Bosnien.
*Bistå Jugoslavien med opbygning af civile samfund fra bunden af.
*Bistå Jugoslavien med de til formålet økonomiske hjælpemidler.
*Husk at næstekærlighed skal være til stede, når genopbygningsarbejdet i løsningsmodellen påbegyndes.

Ole Larsen
Åløkkehaven 7
5000 Odense C

Amerikansk propaganda
7. APR. - Ved at indrullere sig i den amerikanske propagandamaskine tjener europæisk presse sin amerikanske konkurrents interesser, for eksempel USAs militærindistrielle kompleks' interesser. Samtidig er det Europa og ikke USA, der belastes med store flygtningeomkostninger og med stigende sociale problemer. Endelig vil de europæiske vælgere opdage, at prisen for at lade sig dupere af NATOs humanitære pjat, jvf. deres pludseligt opståede pseudosolidaritet (de plejer ellers at have nok i sig selv) med kosovo-albanerne, er yderligere nedskæringer på de i forvejen stramme sociale budgetter.

Per Dørup Jensen
Feggesundvej 31
9220 Ålborg Øst

Global militarisme
APR. - Værst af alt er den teori, som der tales og skrives så meget om: Vestens nye koncept, nemlig om et militariseret verdenssamfund, hvor FN sættes definitivt på et sidespor. Gud fri os fra det, for det kunne næppe blive mere primitivt en sådan underminering af den demokratiske tænkning og proces. Det ville være den absolutte onde side af globaliseringen, som således påtvinges folkene.

Marina Jakobsen
Ll. Højbrøndstr. 7
4000 Roskilde

Renvasket NATO
1. APR. - Er det rigtigt forstået, at mens de første fredsbevarende styrker i det tidligere Jugoslavien havde karakter af at være nyskabende på den måde, at de satte konfliktløsning på dagsordenen, så er vi nu tilbage i rendyrket NATO-krigsførelse i betydningen "hvidere end hvidt" - og i betydningen de onde og de gode?

Vagn Smed
Havebyen Mozart 10
2450 Kbh. SV

NATO's nye stat
APR. - I Hardtalk på BBC kunne man i dag se, at UCK ikke længere vil diskutere fred med resten af Jugoslavien. Nu vil man, bakket op af NATO-alliancen, kun tale fred, hvis det munder ud i, at Jugoslavien tillader NATO at ekspropriere den jugoslaviske provins Kosovo og danne en selvstændig stat. Vi må spørge os selv, om vi med NATO og den ansvarlige politiske ledelse ikke er på vej ud på et skræmmende sidespor. Ønsker vi, at NATO på denne måde skal kunne blande sig i en suveræn stats indre anliggender uden FN's forudgående godkendelse for at løse befolkningsmæssige konflikter udfra hvad NATO-landene synes er rimelig og retfærdig?

Peter Thestrup
c/o Andersen
Willemosegae 46
2100 Ø

Sprogkrig
APR. - NATO har skemalagt det hele, og vi behøver ikke at reflektere over TV-Avisens, radioens og politikernes synsvinkler, forståelses- og adfærdsnormer, som de stædigt og ufortrødent "voldtager" os med. Dette er blevet vort (sproglige) våbenarsenal. Jeg mener, at vi er ved at blive et ukritisk folkefærd i lommen på en magtalliance, der selv har skabt de kriterier, hvorpå deres handlinger skal legitimeres.

Katja Larsen
stud. mag.
Odense C

Tæv serberne
29. MAR. - Det diskuteres, om NATO skal sende landstyrker ind, om det vil være muligt at vinde en landkrig i Jugoslavien - og til hvilken pris.
Da Golfkrigen startede, mente mange, at højteknologiske våben ikke ville kunne klare sig i ørkensandet, og at Vesten måtte indstille sig på voldsomme kampe med store tab til følge, fordi irakerne var vant til ørkenkrig. Da jeg dengang hørte, at nu var der ankommet et antal A-10 Thunderbolt II til Saudi-Arabien, var det min klare opfattelse, at irakerne i hvert fald ikke skulle forsøge et kampvognsangreb. En A-10 er et lavteknologisk, langsomt jagerfly, men ikke alene kan det tåle en ubegribelig masse tæv - det kan takket være sin maskinkanon (der er så lang og så tung som en Cadillac og har større rekyl end flyets samlede motorkraft) give tilbage i en grad, så kampvognsbesætninger foretrækker ikke at befinde sig bag beskyttende stålplader. Rækkevidden overstiger 6 km. Derudover kan det benytte AGM-65 Maverick antitankmissiler, med både infrarød og tv-styring. Hvis man sætter disse fly ind, er det nat med serbernes brug af panser. Selvfølgelig vil situationerne fra Golfkrigens landafsnit ikke gentage sig, hvor man kom kørende i åbent terræn med høj hastighed og skød alt fjendtligt panser itu. Det forhindrer geografien. Men at tro, at serberne har specielle evner i bjergkrig, er helt ved siden af.

Klaus Lindahl Ipsen
Tværstræde 8
2635 Ishøj

Spirituel krig
7. APR. - Balkan-barbariet synes at fortsætte i århundreder. Balkan har ikke brug for en vinder, men for en anden retning. Det er en spirituel krig. På grund af falsk stolthed og de laveste følelser efter hævn, dominans og etno-centrisme.
Det vil aldrig standse, før Balkan-folkene lærer at tilgive og glemme. Er villige til udsoning over for alle mennesker, som de har skadet. Er villige til at gå dybt med personlig, moralsk ransagelse og indrømme, hvor man tog fejl og har fejl. Er villige til at tilgive hver enkelt, som har skadet en selv. Det er enhvers personlige valg.

Jan Knus
Marselis Boulevard 69
8000 århus C

Våbenindustrien vinder
5. APR. - Ingen har haft fantasi til at forestille sig, at NATO er frustreret over 50 års "fred", og ikke har haft mulighed for at afprøve sit nye isenkram under "realistiske" forhold. Ingen af de danske NATO-politikere har tilsyneladende haft fantasi til at forestille sig, at den betrængte våbenindustri har haft brug for at få fyret en hel del raketter af. Har de fantasi til at forestille sig, hvad det hele kan ende med, hvis Rusland griber ind: Et Vietnam i Europa med danske soldater? - En tredje verdenskrig?

Aron Engelhardt
Muldager 39
3600 Frederikssund

Landstyrker nødvendige
APR. - Det absolut vigtigste forhold i konflikten omkring Kosovo er, hvordan de civile har det - og de har bestemt ikke fået det bedre efter at NATO - med dansk støtte - begyndte at bombe Jugoslavien.
Jeg ser kun to udveje:
*Holder NATO fast i fortsatte militære bombninger af Jugoslavien, så er der ingen vej uden om at sætte landstyrker ind i Kosova.
*Hvis man alligevel ikke har tænkt sig at beskytte de civile i Kosova, må NATO ophøre med den militære aktion mod Jugoslavien - og NATO-landene bliver nødt til at hjælpe flygtningene og fortsætte presset mod Jugoslavien med ikke militære midler.
At udelukkende bombe er meget uklogt - og målet opnås ikke udelukkende ved at bombe. Bombningerne er faktisk et svaghedstegn, der afslører, at NATO ikke tør at miste egne styrker. Dermed har serbiske styrker frit spil i hævnaktioner mod dem, som opfattes som NATOs allierede.

Lave K. Broch
radikal folketingskandidat

Krigeriske socialdemokrater
29. MAR. - En dansk socialdemokratisk regering med en radikal udenrigsminister er for første gang i mere end hundrede år i en interventionskrig udenfor Danmarks grænser.
For første gang siden Hitler-Tysklands nederlag i Anden Verdenskrig er Tyskland atter i krig under en socialdemokratisk grøn regering og forfølger igen nogle af de samme mål på Balkan og i Europa som for 660 år siden. De afslører hermed, at disse politiske strømninger ikke udgør nogen opposition mod imperialisme og militarisme.

Henning Paaske Jensen
OKTOBER-FYN
Skibhusvej 100
5000 Odense

UCK splitter folket
APR. - UCK, den kosovoalbanske befrielseshær, har med alle sine handlinger modvirket muligheden for en socialistisk føderation på Balkan. I stedet for at skabe den nødvendige enhed mellem serbiske og albanske arbejdere har de med deres individuelle terrorisme og guerriallekrig jaget størstedelen af den serbiske befolkning lige over i Milosevic' nationalistiske arme. Nu retter de deres håb mod Washington og NATO, men de vil blive skuffede. NATO ønsker lige så lidt som Beograd et selvstændigt Kosovo, og når billederne af grædende kosovo-albanske flygtninge ikke længere gavner deres propagandamaskine, vil de uden videre forråde UCK og den albanske befolkning.

Kasper Siegismund
soc@post1.tele.dk

Bekæmp serbisk nationalisme
27. MAR. - Min historiske viden er ikke stor, men jeg har dog lært, at fascister/nationalister kan man ikke tale med, man er nødt til at bekæmpe dem, jo før jo bedre.

Erik Boldsen, Søndervangsvej 47
9000 Aalborg

Bomb Tyrkiet?
MAR. - Det ser ud som om NATO har indført en ny retfærdighedskonsensus i international politik. Hvis det virkelig er tilfældet må man vel så forvente, at NATO vil have Tyrkiet som det næste mål for gennemførelsen af den nye retfærdighedskonsensus. I Tyrkiet tåler overgrebene på folkeretten, på menneskerettigheder og mindretalsrettigheder klar sammenligning med overgrebene i Jugoslavien.

Erik Rasmussen
Strandgade 84, l.mf.
1401 Kbh. K

Israel og Milosevic står sammen
6. APR. - Israels forståelse for og passive accept af Milosevic-regimets folkedrab mod den albanske befolkning i Kosovo, er naturligvis ligeså fordømmelig og afskyelig, som hele denne skamløse stats politik og terror mod det palæstinensiske folk, altid har været.
Der er således tale om en historisk logik og fælles opførelse af projektet: etnisk udrensning, herrefolkets magt mod et befolkningsflertal, der betragtes i et racistisk lys, som mindreværdige.

Søren Juul-Nielsen,
Rosensgade 21, 8000 Århus C.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her