Læsetid: 2 min.

Parallel eksistens uden pine

Debat
19. april 1999

Med det klodeomspændende internetværk kan mennesket kravle tilbage i en digital livmoder, hvor livet drømmes ansvarsløst uden for tid og rum

VIRTUELT
Det er nærliggende at betragte Internettet som en parallel virkelighed, med egne naturlove, eget klima og egen befolkning. Idealister hævder, at Internettet bliver den afgørende faktor i globaliseringen af jordens kulturer og økonomier.
Man taler allerede om 'Internet-vejr', 'Internet-storme' og fører begreber fra den sansede og taktile verden over i en abstrakt imaginær verden, der endnu kun eksisterer som tegn, kulturbåren tillært perception og fortolkning. Symboler og terminologier føres fra den sansede verden over i det virtuelle rum og aflejres her med nye betydninger, der måske endnu i dag har relation til vore sanser, men har begyndt en rejse ud af en tangent, hvor begrebet om ti år enten har forladt et talt og skrevet vokabularium eller har fået knyttet andre betydninger til sig og indgår som en del af det imaginære rums sprog, der håndterer og beskriver andre virkeligheder end de sansede. Mennesket, kan man sige, fortsætter med oprettelsen og konsolideringen af kommunikation, perception, fortolkning og erkendelse i et netværksbaseret abstrakt symbolrum.

Naturen i Nettet
Den rejse mod frigørelse fra den sansede verdens livsfriktion, som har været en underliggende strøm af længsel i den vestlige kulturkreds siden de græske filosoffer, er dermed et skridt nærmere ved at blive 'virkelighed'. Menneskets drøm om at værne sig mod naturen, senere om at beherske naturen og senere igen at gøre sig uafhængig af naturen lever og ånder i Internettet og i den måde mennesket transporterer sig selv, materialiteter og information i verden i øvrigt. Endemålet synes at være nærved eliminering af afstand, af ukontrollabel natur og af ukontrollabel fysisk eksistens.
Mennesket skærmer sig mod den fysiske verdens sansebarhed og den smertelige friktion og det forbrug af afmålt livstid, som overvindelse af fysisk afstand udgør. Med Internet er man nået et skridt videre, idet man her kan rejse mellem oplevelser og erkendelser uden forbrug af livsafkortende rejsetid. Menneskets utilstrækkelighed som krop og ånd suppleres med Viagra, Prozac og andre performance-forbedrende produkter.
Den kapitalistiske dagsorden om stadig større effektivitet og profit har aflejret sig solidt i menneskets syn på sig selv som eksistens. Ingen smerte og ingen utilstrækkelighed, underskud eller konkurs, men kun lykke og succes, fremgang og sorte tal på bundlinien.

De sansede egenskaber
Ultimativt vil mennesket formodentlig opløse sig selv som fysisk eksistens og kun overføre de gode sansede og oplevede egenskaber, såsom sex, mæthed, kærlighed, ømhed etc. til en kunstig intelligens koblet på et verdensomspændende netværk, uden for tid og rum, uden for smerte, uden for vind og vejr. Her spilles golf under blå himmel og leves lykkeligt som i religiøse paradisforestillinger.
Verden som vi kender den i dag vil være ligegyldig og gammeldags. Et nostalgisk begreb, hvorfra de gode betydninger er hentet, brugt og arkiveret i den ny og perfekte verden.
Måske vil man oprette virtuelle vinduer, hvor man kan se ud på den verden, hvori det fysiske kulstofbaserede menneske engang levede og åndede.
Måske vil der være dug på ruden, hvor elektronbørnene trykker deres virtuelle næser.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her