Læsetid: 2 min.

Søges: Flygtninge

Debat
9. april 1999

Af STIG JAKOBSEN næstformand i Socialdemokratiet 1. kreds Ryvang,medlem af flygtningeudvalget

Det er helt nødvendigt,at flygtninge og indvandrere integreres på arbejdsmarkedet

INTEGRATION
Til lykke til Mogens Camre med medlemskabet af Dansk Folkeparti. Det er en lykkelig skilsmisse mellem Camre og Socialdemokratiet - han og Pia Kjærsgaard fortjener virkelig hinanden. Camre har i høj grad været eksponent for den mangel på substans, som præger debatten om udlændinge i Danmark. Man har indtryk af, at der i dette land kun findes for eller imod holdninger i dette spørgsmål. Til gengæld har det skortet på konstruktive indlæg, der forholder sig til hvordan.
Mange kæder de ældres vilkår sammen udlændingedebatten. Man drager den fejlagtige konklusion, at penge tages fra ældreplejen for at finansiere udlændinges ophold i Danmark. Ergo vil det være til gavn for de ældre, hvis vi ingen indbyggere af fremmed herkomst havde i Danmark.
Men fremtidens pensionister ville gå kraftigt ned i levestandard, hvis der ingen udlændinge var i landet. Der bliver født færre børn end tidligere samtidig med, at vi lever længere og trækker os tidligere tilbage fra arbejdsmarkedet. Tillige er nogle af de store årgange på vej til pensionsalderen. Den helt nødvendige efterlønsreform er en reaktion herpå.
Mange af de nye pensioni-ster stiller store krav til den tredje alder og ønsker, at der skal være råd til bl.a. god mad, vin, rejser, selvrealiseringskurser osv. Men med det faldende fødselstal, hvem skal producere den velfærd, vi alle - gamle som unge - skal leve af?
Det er helt nødvendigt, at flygtninge og indvandrere integreres på arbejdsmarkedet, således at vi kan bruge de ressourcer, som gruppen besidder. Kun derved kan vi opfylde fremtidens behov for ordentlige ældreboliger, samt en pension, der rækker til at sikre en alderdom med trivsel og glæde. Det er derfor et stort problem, at flygtninge ikke er så tæt knyttet til det danske arbejdsmarked.
Det er begrænset, hvor længe vi har råd til at holde dem uden for samfundet, og derved lader deres ressourcer i form af uddannelse og arbejdskraft forblive uudnyttet. Der efterlyses i stor stil danske iværksættere - men hvorfor forsøger man ikke at drage nytte af udlændingenes entrepenør-ånd ved at opfordre dem til at gå ind i brancher, hvor der er mangel på nye iværksættere?
Dele af det danske erhvervsliv skriger på ingeniører - men de ingeniører, som har opnået flygtningestatus kan ikke få konverteret deres uddannelse, og arbejder i stedet som taxachauffører eller går arbejdsløse.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her