Læsetid: 3 min.

Læserdebat

Debat
28. maj 1999

Vi glæder os!

21. MAJ - Under overskriften 'DR river væggene ned' kundgør Information 20. maj, at P1, P2, P3 og P4 ophører med at eksisterer som organisatoriske enheder pr. 1. juni d.å.
Jamen, det lyder da så hyggeligt! En stor klods med Jesper Grunwald som chefredaktør fylder fra denne dato landets højttalere. Kanalfunktionen opløses, som radiochef Leif Lønsmann stolt proklamerer, endskønt de hidtidige kanaler medgives at have fungeret ganske fremragende i den forløbne tid(!). De mange gode historier på P1, som lytterne på P3 gik glip af, skal nu koges sammen, og man aner P2's nedgørelse til fordel for et sammenkog af ovennævnte retter, hvor den klassiske musik yderligere trænges i baggrunden.
Det handler nemlig om - som det fortsat hedder - bedre at kunne styre radioens samlede input på fire kanaler. Jo tak - starter altså til sommer. Hvor vi glæder os. Det er næsten ikke til at bære!

Ole Kløcker
Vesterbrogade 140E
1620 København V

Et skråplan

19. MAJ - I dag største overskrift i Information: 'Regeringen vil have ledigheden op'.
- Det var sørens, tænker man og læser:
"I virkeligheden er regeringen tilfreds med, at ledigheden nu stiger igen, vurderer økonomer". Overskriften gør det til en kendsgerning at regeringen foretager sig noget, som i virkeligheden blot er noget, visse økonomer vurderer er ved at ske, uden at de siger det direkte.
Det er et skråplan, Information.

Niels-Jørgen Tortzen
Grønnegade 25
4800 Nykøbing F

Kosovo og Slesvig

20. MAJ - Historikeren Karsten Fledelius har ved flere lejligheder sammenlignet situationen i Kosovo med den dansk-tyske kamp om Slesvig. I onsdagens udgave af Koplevs Krydsfelt (P1) kunne man høre Ebbe Kløvedal Reich sige noget lignende og påstå at 'slesvig-holstenerne' var datidens albanere.
Det er mit indtryk, at denne sammenligning har svært ved at bidrage til forståelsen af situationen i Kosovo, og egner sig ligeså lidt til at formidle denne del af Danmarks historie, som de fleste vel kender endnu mindre til. (Ved sammenligninger bør i hvert fald den ene del af ligningen være bekendt, og summen af ligheder helst overstige summen af forskelle.)
Man kan naturligvis forsøge at forstå situationen i Kosovo ved at sammenligne med et hvilketsomhelst eksempel på undertrykkelse af mindretal - men jeg synes ikke, at det historiske dansk/tyske eksempel er det mest velvalgte her. I så fald gør vi os selv uret.
For at nøjes med de største uoverensstemmelser, så har der aldrig været et tysk flertal i hertugdømmerne på størrelse med det albanske i Kosovo, og slet ikke i Slesvig. Og mest afgørende, så har danskernes behandling af de tysksindede slesvig-holstenere aldrig nærmet sig den behandling, albanerne udsættes for.
Faktisk har en tysk historiker (G. Freund) længe inden Kosovo-krisen skrevet at slesvig-holstenernes fraser om det danske tyranni i dag kun kan læses med smil, og slet ikke tåler sammenligning med de eksempler på mindretals-undertrykkelse der kendes fra vores århundrede. Jeg håber d'herrer Fledelius og Reich for fremtiden vil tilslutte sig denne vurdering, og undlade deres pædagogiske kortslutning.

Søren Ervø
Stevnsgade 4, 2th.
2200 Kbh.N.

Profilering

21. MAJ - Ifølge Informations forside den 17. maj, hvor der spindes en ende over Det Radikale Venstres mulige krigstræthed, udtaler deres formand, Johannes Lebech bl.a.: "Vi har egentlig aftalt at holde lav profil på spørgsmålet om Kosovo".
Det kan jo så diskuteres, hvor lav denne profil er, al den stund at de radikale udgør en del af beslutningsgrundlaget for krigen på Balkan, en beslutning der flittigt men ikke overbevisende bliver understøttet og forsvaret af den radikale udenrigsminister i talrige tv-interwievs samt i dagspressen, de radikale er jo med til at smide bomberne, om man så må sige. Derfor må man da bede til, at denne general i svøb, ikke skal til at demonstrere, at de radikale også har en høj profil i denne sag. Kære radikale: Jeg tror ikke at Milosevic, selv i sine vildeste fantasier, kunne have påført så mange Kosovo-albanere så mange lidelser, som NATO's bombninger har udløst. Disse folk har kun været et punkt på dagsordenen for at fremme 'højere' mål. Se på realiteterne! Jeres profil har I fået.

Bent Jørgensen
Bøllegården
4792 Askeby, Møn

Til Kaare Ulbak

21. MAJ - Den 15. maj kunne Radioavisen og Politiken fortælle, at Risø var kommet til at slippe lavradioaktivt beton, samt en lille lavradioaktiv motor, ud gennem sikkerhedssystemet. Statens Institut for Strålehygiejne har påtalt affæren. På den baggrund vil jeg gerne vide:
Hvilke stråledoser var der tale om i henholdsvis beton og motor?
Hvilket frigivelsesniveau overskred affaldet efter nugældende direktiv 80/836 EURATOM?
Hvordan vil frigivelsesniveauet være efter det direktiv 96/29, der træder i kraft til maj næste år?
Hvordan ville sagen være forløbet, hvis det her var sket efter 13. maj 2000?

Geo Horn
Teglværksvej 10
9362 Gandrup

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her