Læsetid: 4 min.

Læserdebat

Debat
1. maj 1999

Propaganda

25. APR. - Til Maria Grønlykke: Godt brølt, kvinde - gid det var mig, som havde formuleret mig så klart omkring NATO's krig!
Til den kvindelige reporter fra DR's Journalen, som besøgte professionelle soldater på vej til samme krig: Hvor dum har man lov til at stille sig an?
Spørgsmål med feminin røst: "Hvad hedder sådan en dims". Mandigt svar: "Kanonrør"
Det faldt ikke dette kvindelige væsen ind at spørge soldaten, som bedyrede, at det jo var maskiner man skød imod, ikke mennesker, om hvad der sidder inde i disse maskiner/tanks, hvor mange, og hvor mange grader de bliver stegt under.
Der var en gevaldig brokken over nedskæringer i forsvaret, man kunne ikke få lov at skyde nok granater af til 3000 kr. pr. stk.
Ren forsvarsforligpropaganda i Danmarks Dampradio.

Birgit Horn,
Teglværksvej 10,
9362 Gandrup

Myte om Hørup

25. APR. - Den 22 april kan man i et interview med Poul Villaume læse, at:"Opfattelsen af Det radikale Venstre som et pacifistisk parti har dybe rødder tilbage i partihistorien. Partistifteren Viggo Hørup var skarp modstander af militæret".
Det er en myte, at Viggo Hørup havde noget som helst med stiftelsen af det radikale venstre at gøre. Pacifisten Viggo Hørup døde i 1902, og det nu militærliderlige parti blev oprettet i 1905. De radikales omklamring af Viggo Hørup viser, at de ikke kan have besværet sig med at læse hans artikler mod den daværende militarisme. Havde de det, ville de måske være blevet lidt klogere i dag.
Viggo Hørup var medlem af partiet Venstre som dog skal roses for ikke at tage Viggo Hørups antimilitaristiske kamp forfængelig.

Holger Terp
Strandbyparken 4, 1 tv
2660 Hvidovre

Skarpsindigt

24. APR. - Information sammenfatter i forsidelederen fredag den 23. april situationen på Balkan i disse fire punkter:
*Situationen på Balkan er højeksplosiv,
*Kosovo-konflikten kan hurtigt brede sig,
*NATO savner et klart mål med sin operation, men i stigende grad synes optaget af også at fjerne præsident Slobodan Milosevic,
*NATO fortsætter - og optrapper - sin aktion, uagtet Ruslands igangværende mæglingsforsøg.
Det er denne form for skarpsindigt klarsyn, der - trods sproget i punkt 3 - gør det til en fornøjelse at abonnere på en avis, der ikke forfalder til banaliter. Og som ikke undervurderer læsernes intelligens eller overvurderer deres viden. Eller sagt på en anden måde: Tror I at vi er helt åndssvage?

Jan Krag Jacobsen
Kastanieallé 39
3520 Farum

De er for dyre

26. APR. - Den ene inden- og udenlandske politiker efter den anden hævder, at bare de 'urolige' lande kommer med i EU og/eller NATO, så bliver de noget så fredelige.
Hvorfor sidder så de selvsamme politikere og planlægger udvidelse af NATO's beføjelser til, uden om FN, at udføre 'krisesvarsoperationer' i og uden for det euro-atlantiske område?
De kan jo bare indlemme dem i EU! Nåh nej, vi har ikke råd til at få dem med, før de er blevet rigere.
Det koster os jo 800 millioner om dagen at føre krig mod dem. Når deres lande så er helt smadrede af vores bomber, varer det endnu længere, før de har kvalificeret sig til at blivemedlemmer.
Det giver nok mere uro i de egne, så det er da logisk, at NATO må forberede sig på fremtidige 'krisesvarsoperationer' (har man fået det dårligt med det pæne ord 'fredsskabelse'?) - eller hva'?

Aase Bak-Nielsen
Skalvej 14,
9240 Nibe

Dilemma

26. APR. - Hvis statsamtsfuldmægtiges væsentligste opgave i behandlingen af samværssager er at træffe afgørelser som er i børns interesse, hvorfor er de så ikke uddannede børnesagkyndige???

Lawrence Heymans
Munkebjergvej 31, st.
5000 Odense C

Fejlcitat

27. APR. - Leif Blædel påpeger i Information den 21.4. med rette, at der var et fejlagtigt citat af statsminister Poul Nyrup Rasmussen i min kronik om den Danske Forenings selviscenesættelse (Information den 6.4.).
Jeg beklager meget, at noter blev forbyttet med det ordrette citat af statsministeren, så han urigtigt blev tillagt ordene: "Vi finder os ikke i de illegalt indvandrede velfærdsnasseres ulovlige kriminalitet."
Det korrekte citat lyder i stedet: "Men så er forudsætningen [for at hjælpe folk i nød] også, at vi sikrer, at den illegale indvandring bliver stoppet, og at det koster noget at begå kriminalitet. Danskerne er ikke racister, men de er rasende over problemer, som ikke bliver løst." (Berlingske Tidende, 17.11.97).
Dermed udtrykker statsministeren sig en del mere ligevægtigt, end fejlcitatet beklageligvis giver indtryk af, om end det ikke rokker pointen i kronikken
Den Danske Forenings propagandistiske retorik har i de senere år haft et foruroligende held til at flytte hegnspælene for, hvor mistænkeliggørende udtalelser om flygtninge og indvandrere, der accepteres også i den 'pænere' del af det politiske spektrum i dag.

Rune Engelbreth Larsen
Holme Byvej 27 G, st.
8270 Højbjerg

Manden der (ikke) manglede

27. APR. - "Efter 34 år udkommer den franske forfatter Georges Perecs debutroman endelig på dansk" står der på Informations forside. Inde i bladet undrer anmelderen sig over "at vi først nu stifter bekendtskab med den på dansk".
Skønt det er tidligt på morgenen, ringer en klokke, og jeg må ud af fjerene og ind til bogreolen.
Ganske rigtigt. Der stå sør'me en lille, uanselig bog med tynd, hvid Bekkasinryg: Georges Perec: Ting. En historie fra 1960'erne. På dansk ved Pia og Palle Birkholm. Printed in Denmark 1969.
Det er nu sært, når det man synes skete i går, for andre er blevet en fjern og glemt fortid. Er det Information eller Tiderne Skifter der har en kort hukommelse?

Hanne Holch
Brobergsgade 8, 5. tv
1427 K

Kvinder i mandejob

27. APR. - Kære Ritt! Sikke en god tale om Nina Bang og kvindernes indtog i politik, som du holdt i Arbejdermuseets festsal (trykt som kronik i Information 24/4).
Du siger, at behovet for arbejdstøj til kvindelige direktører nu får store tøjfirmaer til at ændre koncept.
Det orangefarvede arbejdstøj med reflekser (som er indført efter et EU-direktiv), mangler stadigvæk i kvindeudgaven til om sommeren. Jeg er nok ikke den eneste kvindelige gartner som kunne bruge en arbejds-nederdel i sommerens hede.

Hanne Christensen
Jægersborgvej 9
Lyngby

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her