Læsetid: 3 min.

Læserdebat

Debat
19. maj 1999

Hvad koster en oversættelse?

13. MAJ - I Informations tillæg International litteratur den 29. april, udtaler forlagsredaktør Torben Madsen fra Samlerens Forlag sig om det uheldige i, at danske oversættere ifølge normalkontrakten får hele deres honorar udbetalt umiddelbart efter arbejdets færdiggørelse.
Når denne triste kendsgerning ifølge T.M. gør det næsten umuligt at udgive oversat skønlitteratur i Danmark, må det skyldes, at T.M. ikke er dygtig nok til at sælge bøger. For andre kan godt få det til at løbe rundt.
I Island får oversættere et arkhonorar, der er gennemsnitligt godt halvanden gang så højt som i Danmark, og dette skal ses i lyset af, at islandsk er et meget lille sprogområde - der bor cirka 270.000 mennesker i Island.
T.M. burde måske tage forlagsdirektør Werner Svendsen i hånden og prøve at finde et forlæggerkursus i Island.
Men der er mere at sige til T.M.'s argumentation: Skønlitterære forfattere skriver som regel deres bøger af egen drift og prøver bagefter at få dem afsat til forlagene.
Det er derfor ikke urimeligt, at de deler den økonomiske risiko med forlaget ved som regel kun at få udbetalt halvdelen af royalty-beløbet for første oplag som garantisum, resten efter salg.
Men det betyder dog, at forfatteren er sikker på at få noget for sine bestræbelser, mens forlaget står med risikoen for at tabe hele investeringen.
Oversætteren, derimod, laver bestillingsarbejde. Ingen oversætter begynder af egen drift at oversætte en roman, han eller hun går først i gang, når forlaget henvender sig med en bestilling.
Hvorfor i alverden oversætteren på de betingelser - og til den hyre - skulle deltage i den økonomiske risiko, er mig en gåde. Hvorfor ikke bede trykkeriet slå halv skade med forlaget, og nøjes med en garantisum, svarende til halvdelen af trykomkostningerne, og resten efter salg?
Eller hvad om forlagsredaktører og -direktører ventede med sidste halvdel af lønnen, til det viste sig, om bøgerne blev udsolgt? Det sidste er nok for meget forlangt, men prøv min idé med trykkerierne og lad os se, hvad der sker.

Mogens Wenzel Andreasen formand for Dansk Oversætter Forbund
Gustav Johannsensvej 8,
2000 F.

Hygge-Danmark
13. MAJ - Er et seriøst forum, som man må anse Information for at være, interesseret i at være forgangsperson for en tiltrængt saltvandindsprøjtning i forbindelse med den uddøende ligestillings-og kønsdebat?
Jeg aner en letargisk træthed, men blev således en smule friskere af Hanne Christensens indlæg 'Sexisme' den 10. maj, her på disse debatsider.
Tja, kan man andet end at le af Hans Bondes udsagn? Hanne Christensen sammenligner med rette den jødiske morgenbøns kønsfascistiske toner med Hans Bondes sikkert humoristiske udtalelse. Men her, i hjemlig 'kristen' muld, er vi sandelig ikke bedre!
Hele vores kultur er gennemsyret af kristen- og jødedommens fordømmende kvindesyn. Også broderreligionen islam - som jeg dog ikke vil inddrage i dette indlæg.
Dette kultursyn lever i bedste (partriarkalske) velgående. Det er ikke nødvendigt at opremse de utallige eksempler herpå - det er gjort tusindvis af gange før.
Hygge-Danmark er et u-land i forhold til de andre nordiske lande - som vi så gerne og ofte sammenligner os med.

Gitte Højland
Kørupvænget 7
5230 Odense M

Dansk tv = amerikansk tv?

7. MAJ - En simpel optælling fredag den 7. maj:
Fraregnet nyheder viste:
DR1: 16 programpunkter, heraf 3 amerikanske.
DR2: 11 heraf 2 amerikanske.
TV 2: 19 heraf 6 amerikanske.
TV Danmark: 30 heraf 24 amerikanske.
TV3: 25 heraf 21 amerikanske.
3+: 17 heraf 17 amerikanske.
Af 118 programmer var 73 fra USA = 62 proent.
Jeg gad ikke regne time-andelen ud.

Helge Krarup
Kirkevænget 6B, 1. tv.
2500 Valby

Militær-kup i NATO?

16. Maj - NATO fremhæver selv, hvor lille en fejl-promille der er i bombningen af Jugoslavien. At denne lille fejl-promille, sådan rent tilfældigt, skulle ramme ambassaden for et medlem af FN's sikkerhedsråd, er ikke troværdigt.
NATO's militære apparat har en interesse i, at Kina nedlægger veto imod en evt. FN-ledet aktion i Kosovo. Så kan NATO fortsætte sin 'operation', vedblive at have magten over de militære begivenheder, og vedblive at 'bevise' NATO's eksistensberetttigelse. NATO's militære apparat har desuden en mere langsigtet interesse i et koldere, og helst koldkrigs, forhold imellem Vesten og Kina. Der foreligger, efter al sandsynlighedsberegning, en forbrydelse. Og der foreligger væsentlige motiver hos den muligt medskyldige part. Intet vestligt demokratisk land kan være tjent med blot mistanken om, at NATO's militære apparat fører sin egen, - meget blodige - udenrigspolitik uden om de demokratisk valgte regeringer.
Noget sådant kan kun betegnes som et militær-kup. Noget sådant kan være ekstremt farligt i såvel denne, som i evt. fremtidige krige.
Noget sådant skal undersøges og pådømmes, så det kan sive ind i selv militære hjerner, at noget sådant aldrig må ske igen.

Klaus Cort Jensen
Nørrebrogade 108 B, 4. th
2200 Kbh. N

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her