Læsetid: 4 min.

Mere samarbejde efterlyses

Debat
6. maj 1999

Af MOGENS BUCH-HANSEN lektor og studieleder ved Internationale Udviklingsstudier RUC

Udenrigsministeriet og Miljø- og Energiministeriet må tvinges til at samarbejde om miljøbistand til u-landene

BISTAND
Miljøbistand er et nyt begreb - vedtaget af Folketinget efter det globale topmøde om miljø og udvikling i 1992. Miljøbistanden blev sat på den danske finanslov, så den gradvist vil blive udbygget - sammen med bistanden til fred og stabilitet. Men miljøbistanden blev født som en splittet størrelse.
Den blev dels lagt sammen med katastrofebistand - denne MIKA-ramme, som den hed i starten, er da også siden blevet omdøbt til 'bistand for miljø, fred og stabilitet'. Og dels fik den to herrer. Udenrigsministeriet fastholdt, at man gennem Danida fortsat ville give miljøbistand som en del af den normale udviklingsbistand, mens Miljø- og Energiministeriet fastholdt, at det havde den faglige kompetence til at give miljøbistand.
Udvikling og miljø blev ulykkeligvis sat op mod hinanden som modsætninger. Udenrigsministeriets bistandsorganisation, Danida, er den ældre storesøster, som har været aktiv med udviklingsbistand siden det begreb kom ind i det danske sprog i begyndelsen af 1960'erne. Miljø- og Energiministeriets bistandsorganisation, Danced, er den frække lillebror, som nu er ved at kunne gå selv. Folketinget har den 4. maj diskuteret den fremtidige miljøbistand baseret på erfaringerne siden begyndelsen i 1992.
Det giver umiddelbart god mening at se miljøbistand som en del af bistanden til fred og stabilitet. Med 90 millioner nye verdensborgere om året vil verdens befolkning først stabilisere sig fra midten af næste århundrede på måske det dobbelte af, hvad den er i dag.
Hvis væksten i ressourceforbruget fortsætter i vores del af verden og breder sig, som vi har set det i dele af Asien gennem de sidste mere end 20 år, så vil miljøet blive en endnu vigtigere faktor i fred og stabilitet, end det allerede er i dag.

Dansk bistand i top
Kampen om adgang til ressourcer, primært jord til at dyrke for de fattigste, samt vand til overrisling og rent drikkevand, vil blive næste århundredes udfordring for at undgå krige og flygtningestrømme.
Danidas udviklingsbistand bliver ofte nævnt som en af de bedste i verden. OECD har nylig i en rapport rost dansk miljøpolitik og specielt fremhævet dansk miljøbistand som forbilledlig. I stedet for at forureningsbekæmpelse og fornuftig anvendelse af naturressourcer har bremset den økonomiske vækst, har dansk miljøpolitik fungeret som et salgsargument for dansk eksport.
USA gør alt for at svække organisationer som FN, hvor det er verdens befolkninger, der har stemmemagten, og i stedet styrke organisationer som WTO, Verdensbanken og NATO, hvor det er økonomisk og militær magt, der tæller. Men er det nu også det, vi entydigt vil i Danmark? Har vi ikke vore egne danske og europæiske holdninger og idealer, som ikke kun kan omsættes i økonomisk og militær magt? Det tror jeg, at en stor del af den danske befolkning er enig i, at vi har.
Uddannelse er en af de bedste måder at påvirke menneskers opfattelser og holdninger. Det er grunden til, at store nationer altid har givet uddannelsesstipendier til unge mennesker fra lande, som de gerne vil påvirke med deres kulturelle og politiske holdninger.
Som en del af den internationale miljøbistand har Danced bidraget til at finansiere, at danske universiteter samarbejder med universiteter i de lande, hvor Danced giver miljøbistand. Det er Thailand og Malaysia i Sydøstasien, samt Sydafrika, Botswana, Swaziland, Namibia og Lesotho i det sydlige Afrika. Flere af disse lande gennemløber en kraftig økonomisk udvikling, baseret på et uhæmmet ressourceforbrug og med en voldsom forurening til følge.

Krav om øget forståelse
Som oftest er det dem, der får mindst glæde af den økonomiske vækst, der til gengæld må leve med de værste konsekvenser af ressourceudpining og forurening. Danced har gennem en række miljøprojekter allerede bidraget til at afhjælpe nogle af de værste miljømæssige konsekvenser af udviklingen.
Men en række problemer kan kun løses gennem, at de pågældende landes politiske og administrative system får en forståelse for baggrunden for miljøproblemerne, og hvordan de hænger sammen med den økonomiske vækst. Mange miljøproblemer kan kun løses gennem en holdningsændring i befolkningen. En sådan forståelse og holdningsændring opnås kun gennem uddannelse.
Danceds initiativ over for de danske universiteter til at få dem til at indgå i samarbejde med universiteter i den tredje verden har allerede resulteret i, at flere af disse har indledt samarbejde for at opbygge undervisningsprogrammer, der vil forøge miljøforståelsen. Hvis det tillige bevirker, at disse lande også får kendskab til dansk miljøteknologi, ville det være en udmærket sidegevinst.
I den internationale bistandsfamilie med Danida som den ældre, erfarne storesøster og Danced som den sprælske lillebror, der er ved at lære at stå på egne ben, er der behov for at de to organisationer lærer af hinanden. Danced har den faglige kompetence inden for miljø, og den unges friske syn på nye muligheder, medens Danida har den lange erfaring med international udvikling med tendenser mod den træthed, som lang erfaring kan give.
I international bistand giver det ikke mening at separere miljø og udvikling. Et øget samarbejde mellem de to organisationer kunne yderligere styrke en udbredelse af danske og europæiske normer for ikke at lade økonomisk vækst gå unødigt ud over miljøet. Folketinget blev i sin debat den 4. maj heldigvis enige om at fortsætte miljøbistanden gennem de to organisationer. Hvis det så også betyder, at de to ministerier vil styrke samarbejdet, ville det være et godt bidrag til, at vi måske i fremtiden bedre kunne imødegå potentielle kriser med danske og europæiske holdninger.
Det ville bidrage til en verden som i mindre udstrækning vil være underlagt økonomisk og militær magt fra store alliancepartnere som USA, WTO og Verdensbanken.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her