Læsetid: 4 min.

LÆSERDEBAT

Debat
17. juni 1999

Kyedog abortloven
10. juni - Flemming Kyed glemmer i Folk den 9. juni, en af fremtidens hyppigt forekommende patienttyper i det Koch'ske sundhedssystem: den aborterede - han, som kun "er til ulejlighed for sundhedsvæsenet" én gang.
Som Stalin sagde, og Folketinget bekræftede med sit amen i 1973 med abortloven: "Hvor der er et menneske, er der et problem. Intet menneske, intet problem."

Frans Kr. Mikkelsen
Dyrskuevej 13-2.1
9200 Aalborg SV

Vikingerne kommer!
10. JUNI - I sin artikel 'Krigs-liderlighed', den 9. juni, bruger Christopher Lord fem spalter på at undre sig over den folkelige opbakning blandt danskerne til NATO's bombardementer i Jugoslavien. Christoffer Lord er et ufatteligt klogt hoved; lynhurtigt analyserer han sig frem til et svar: Det er de blodtørstige danskeres slumrende vikingeaner, der her er på spil! Og så endda på så få spalter!
Det forholder sig nemlig sådan, ifølge Lords logik, at uvidenheden om Balkans problemer er proportionalt med opbakningen til bombardementerne. Og jo længere væk fra Balkan man befinder sig, geograf sk eller mentalt, desto sværere har man ved at forstå det, der af Lord omtales som 'Balkans problemer'. Og da danskerne befinder sig langt fra Jugoslavien, forstår vi altså mindst af det hele.
Men hvad er det vi er 'uvidende' om? Hvad er det vi skal 'forstå'? Skal man være broderfolk til Kosovo-albanerne for at forstå deres lidelser? Tale slavisk, eller geografisk bo med dem dør om dør, for at være medlidende?
Men Lord selv er åbenbart den inkarnerede visdom. Han kunne jo have bidraget med, hvad vi i den aktuelle situation skulle have gjort, fremfor bombardementerne, for at løse problemerne på Balkan. Desværre bruger han altså hele sin kløgt på at analysere sig frem til danskernes vikingeblod.

Morten Schrøder
Nørrebrogade 189
2200 København N

Mere om blomkål
11. JUNI - Hvis en indianer før Columbus havde sendt en flaskepost af sted for at komme i kontakt med indbyggerne på den anden side af havet, var han blevet slemt skuffet. Europæerne myrdede nemlig størsteparten af indianerne og gjorde resten til slaver. På trods af sådanne kedelige fortilfælde har NASA sendt et rumfartøj af sted for at komme i kontakt med højere civilisationer. Når der ikke er et eneste eksempel på, at et lavteknologisk samfund har fået fordel af kontakt med højere udviklede samfund, er det lige så enkelt som, at 2+2=4, at det skal man undgå. Det mener Preben Hammer Jensen dog ikke i sit svar til mig 11. juni. Der er nemlig for ham ingen absolut sandhed i virkeligheden. Denne skepticisme gør, at han ligesom NASA ikke tager virkeligheden og erfaringerne alvorligt. For ham er det et problem at lægge blomkål sammen, fordi de er forskellige. Alle andre i butikken kunne forstå, at begrebet blomkål kun kunne anvendes på en gruppe varer, det kunne en marsmand også, hvis han fik det at vide. Der er ingen problemer i kommunikationen og i virkeligheden, hvis ikke man slår streger, man selv falder over.
Derfor kan alle mennesker kommunikere uanset samfundssystem, historie eller race, selv den blinde og døve Helen Keller kunne. Dette havde ikke været muligt, hvis ikke sandheden var objektiv og absolut og fandtes derude på trods af alle menneskelige forskelle. Uden denne forudsætning var al samtale umulig og videnskabelig forskning spild af tid.

Iver Hagel-Sørensen
Hyltebjerg Alle 78A
2720 Vanløse

Så ta'r vi cyklerne frem
14. JUNI - Tak til David Rehling for hans altid engagerede og klarsynede gennemgang af cyklismens - og en bæredygtig trafikpolitiks - trange kår (Information den 11. juni). Det kræver et vist mod at insistere på retten til at medtage sin cykel i flyveren, og parkere den på et amerikansk hotel!
Og ja, desværre! Det er ikke kun i USA. Danmark følger godt med. Nu hvor cykel-højsæsonen er er godt i gang, er det nemlig også tiden, hvor de hjemlige trafikale selvmodsigelser bliver rigtigt mærkbare for den store, men truede skare af danskere på cykel: På den ene side et fint, voksende, internationalt berømmet, og på mange måder enestående, net af regionale og nationale cykelruter med tilhørende naturlejrpladser. Og på den anden side et voksende antal broer uden cykelstier; færgelejer, der er kemisk rensede for cykelbaner og et stigende politisk pres for at få flere motorveje, parkeringspladser, storcentre - og mere CO2-udslip.
Og lad os så i øvrigt i disse Combustider endelig beholde Sonja Mikkelsen! Hun har da sommetider luftet nogle visioner om en bæredygtig trafikpolitik.

Allan E. Petersen
Hesselbækpark 57
3520 Farum

Kære Ejvind
11. JUNI - Apropos din enighed med Arthur Krasilnikoffs syn på NATO-bombningerne i afvigte 'Frie Ord':
Vil du ikke nok fortælle os, hvordan man med intelligens og fantasi skulle have udarbejdet den plan for Hitler og Nazityskland der forhindrede, at USA og Europa kun kunne samles i enighed om at føre krig og påføre andre lidelser?

Kjeld Olesen
Rakelsvej 2
2900 Hellerup

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her