Læsetid: 2 min.

For nemt Pernille

Debat
4. juni 1999

Start med at lytte til kloge Steen Gades kloge ord og overvej, hvordan vi kan bruge EU til at skabe et demokratisk, humanistisk og grønt Europa

10. juni
Det er så ærgeligt at høre Pernille Frahm tale om Europa. Det er som om Sten Gades farvel til SF har bestyrket SF's spidskandidat i, at hun har fundet de vise sten, når hun vil lade Danmark fremstå i egen selvgodhed og pege fingre ad en omverden, der kræver engagement og vilje til forandring. Senest peger hun fingre ad vores forslag om, at EU må udnævne en flygtningekommissær (Inf. den 29. maj).
Balkan er i brand og 800.000 mennesker på flugt. UNHCR er segnefærdigt, EU smøler med at udbetale bevilgede penge, og ingen har et offensivt svar på, hvordan vi klarer denne og kommende flygtningekatastrofer. Pernille Frahms svar er: Jamen, Danmark må udbetale en mia. kr., og modtage flere flygtninge. Fint nok. Men der kræves så uendeligt meget mere. Danmark kan ikke modtage 700.000 flygtninge. Vi er nødt til at have resten af Europa med til at påtage sig ansvaret for de mange mennesker i nød. Og Danmark kan ikke alene betale sig fra at hjælpe denne og kommende kriges ofre: flygtningene.
Kosovokrisen bliver ikke sidste gang, vi ser flygtninge i Europa. Hvis ikke vi sikrer de nordafrikanske og østeuropæiske lande mulighed for udvikling, risikerer vi, at mennesker igen bliver drevet på landevejen og ud på åbent hav. Derfor har Europa brug for en flygtninge- og migrationskommissær, der koordinerer de europæiske landes indsats og fordeling af flygtninge, når kriser opstår, samt sikrer at flygtningenes rettigheder lever op til internationale standarder.
I dag er flygtningespørgsmålet fordelt på kommissærerne Bonino, Marin og Pinheiro. Det er to for mange, hvis indsatsen skal være effektiv. Og det skal den. Ydermere understreges meningsløsheden af, at Bonino også har forbrugerspørgsmål under sig Man kan jo ikke mentalt skræve fra flygtninge til forbrugere.

Gade og ansvaret
På SF's jubilæumsmøde brugte Steen Gade udtrykket: "Verden er en tidszone - jeg påtager mig ansvaret." Pointen er, at opgaven er at søge indflydelse og bruge eksisterende instrumenter som eksempelvis EU til at opnå sine mål. En radikal løsning. På Pernille Frahm lyder det derimod som om, at verden ligger flere timer herfra.
I stedet for at pege fingre ad et konstruktivt og fremadrettet forslag til gavn for mennesker i nød, ville det klæde Pernille Frahm at melde sig ind i verden.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her