Læsetid: 5 min.

Håndvask i Folketinget

Debat
31. juli 1999

Det kan undre, at pressen ikke er noget mere kritisk overfor Folketinget selv

Ansvar
Det er dejligt at være folketingsmedlem for tiden. Vi har ferie og skal ikke lovgive i fire måneder. Til gengæld er det ved at gå op for pressen, hvad vi allerede har lovgivet om. Sagerne suser henover avisens forsider godt hjulpet på vej af os politikere, der godt nok har stemt for lovene, men har fortrængt det. For at markere os og pudse vor egen glorie, udtaler vi os kritisk overfor de ministre, der skal føre lovene ud i livet.
Og hvilken journalist holder ikke gerne mikrofonen for en ophidset oppositionspolitiker, der truer med at stille spørgsmål til ministeren, vil indkalde ministeren i samråd eller vil arrangere en forespørgselsdebat en gang til efteråret.
Combussagen har for eksempel nu kørt i pressen i flere måneder. Der kommer stadig nye 'afsløringer', som folketingsmedlemmerne begærligt kommenterer i et forsøg på selv at vaske ansvaret af sig.
Der er ikke offentlig indsigt i rapporter om Combus, fordi Folketinget har godkendt et arrangement, der skal smage af privatisering. Og så gælder offentlighedsloven naturligvis ikke.
Det er Folketingets ansvar. Men den sandhed fortrænges nu.
Forleden kunne vi så læse, at den tidligere trafikminister Bjørn Westh havde henledt opmærksomheden på, at Combus kunne gå konkurs. Men det var jo netop ministeren og Folketinget, der ikke ønskede, at Combus skulle gå konkurs og smed 300 millioner kroner i fallitboet. Vi turde jo ikke tage ansvaret for, at fru Olsen skulle vente forgæves ved stoppestedet i 10 graders kulde.
Det ansvar undlader de folketingsmedlemmer, der kritiserer ministeren, diskret at nævne. Det kan undre, at pressen ikke er noget mere kritisk overfor Folketinget selv. Men det ville måske ødelægge historien, der står klarere, hvis der kun er én skurk.
Det hele er ellers foregået i nogenlunde åbenhed.

Stavads særlov
Hvad der derimod ikke er foregået i åbenhed er Stavads særlov, der gav medlemmer af Jernbaneforbundet en særlig skattefritagelse i Combussagen. Andre i tilsvarende situation kan ikke få en tilsvarende skattefritagelse. Der er tale om et kammerateri, der skal dække over trafikministerens fejl. Og det skulle skjules. Det skete ved, at skatteministeren i en tekstanmærkning på finansloven i sidste øjeblik fik indføjet særloven i det håb, at ikke en djævel opdagede det. Men det er lovligt, siger Stavad i dette anstændighedens årti, hvor statsministeren har lovet bedre lovgivningskvalitet.
Der er altid grund til at tage sig i agt for en minister, der har en dårlig sag og som råber, "men det var lovligt."
Det bør ikke mere være tilladt at lovgive gennem tekstanmærkninger.
Og hvad med de amtspolitikere, der har valgt Combus frem for seriøse private firmaer. Hvorfor har ingen journalist afsløret amtspolitikernes hykleri. Selv er de naturligvis tavse og trykker sig.

Combus-indsprøjtning
Men kan amtspolitikere ikke regne. Har de ikke vidst, at Combus aldrig kunne løbe rundt uden indsprøjtning fra statskassen. Har amtspolitikerne netop ikke foretrukket tilbud fra Combus i tillid til, at staten ville poste yderligere penge i fallitboet. Har amtspolitikerne ikke med åbne øjne valgt at lade private tilbudsgivere gå ned med flaget.
Meget tyder på, at trafikministeren slet ikke er sin opgave voksen, men det havde nu været klædeligt om blot en enkelt trafikpolitiker havde vedkendt sig et ansvar. Det er jo ikke ministeren, der lovgiver, og uden hjælp kan hun ikke få penge ud af finansudvalget.
Det er faktisk Folketinget, der lovgiver. Således var det også Folketinget og ikke Udlændingestyrelsen, der vedtog stramninger af udlændingeloven sidste år. Flertallet ønskede bl. a. stramninger af familiesammenføringsreglerne for at komme proforma-ægteskaber til livs.

Om stramninger
Nu slår stramningerne igennem. Og politikere fra flere partier, der har stemt for loven er ude med riven efter ministeren og administrationen. Men se til om de samme lovgivere selv siger, at de har ønsket stramningerne. Nej både Duetoft og Estrup, som pudsigt nok slet ikke er ordførere for deres partier, endsige er politikere, der møder op i retsudvalget, har haft meget travlt med at vaske deres egne hænder og på stående fod rette grove beskyldninger mod Udlændingestyrelsen.
Udlændingestyrelsen har begået en brøler. Naturligvis kan man ikke forbyde en fisker at blive familiesammenført med en thailænder, bare fordi han er fisker. Det er en fatal fejl, som også er blevet erkendt og afgørelsen er omgjort.
Men man bør dog erindre om, at der løbende også fra venstrefløjen har været megen kritik af, at man ikke kan komme prostitution med udenlandske piger til livs. Det betyder naturligvis ikke, at enhver mand, der opholder sig et par uger i et fremmed land og tager en pige med hjem, som han vil giftes med, driver bordel. Og Udlændingestyrelsen skal naturligvis ikke, uanset MF'ernes politisering af administrationen, mistænkeliggøre enhver dansk borger, der gifter sig med en udlænding.

Har selv stemt for
Men det havde da været mere klædeligt om Duetoft og Estrup af sig selv havde mindet journalister og vælgerskaren om, at man selv har stemt for stramningerne og derefter havde foreslået, at ministeren overfor Folketinget fik mulighed for at forklare de tilsyneladende uhensigtsmæssigheder.
Det er faktisk muligt at slippe for at udtale sig om enkeltsager i pressen, ja man kan ovenikøbet komme i pressen ved at forlange, at en minister redegør for de generelle forhold. Men det er naturligvis mere besværligt at skulle sætte sig ind i redegørelser med kendsgerninger, frem for at agere på en enkelt sag.
Folketinget skal interessere sig for, hvordan de love, vi vedtager, virker. Derfor har vi pligt til at undersøge om enkeltstående fejl, netop alene er enkeltstående eller er udtryk for en fejlagtig praksis og holdning i styrelsen. Men det er ikke Duetofts og Estrups anliggende. De har allerede afsagt dommen over udlændingestyrelsen. En nærmere undersøgelse og et forsøg på at se tingene i sammenhæng og høre modparten, er ikke deres stil.
Det bliver spændende at se, hvordan Duetoft, Estrup og Skaarup fra Dansk Folkeparti vil agere den dag, pressen får fat i en sag om familiesammenføringssvindel. Mon så ikke de samme politikere vil være de første til at himle op om, at Folketinget jo netop har skærpet loven for at undgå den slags. Så kan kritikken, blot med modsat fortegn begynde forfra.
Grundloven deler magten.
Men ansvaret for egne gerninger skal man ikke vaske af på andre.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her