Læsetid: 4 min.

Hurtigere, højere, længere

Debat
14. juli 1999

I det store rekordbogholderi er den største den, vi ikke kan læse om: At vi hver dag begår dumheder og alligevel lader som ingenting

Rekorder
Vi ser os hele tiden om efter nye rekorder. Personligt har jeg sat én ved at have fundet på udtrykket 'at råde over flere eller færre megabytes' i stedet for en af de gamle med 'at have flere brikker at flytte rundt på' o.s.v. Hvem løber hurtigst, hvem længst? Hvem er rigest? Hvor mange milliarder drejer det sig om? Hvor store er de største forplantningsorganer hos mennesket? Og er det hos mændene fortsat den alt for tidlige afdøde John Holmes med spegepølsen? Hvem blir ældst, har sovet længst tid? Mon Poul Nyrup Rasmussen er den statsminister, der har løjet mest? I øvrigt er jeg selv i nogle sammenhænge komplet hooked på rekorder. Også selv om de er af ren akademisk karakter.
Men som Sebastian skriver, er jeg ikke alene. Der er endda udgivet en bog om emnet. Det er Guinness Rekordbog, der er udkommet siden 1955. Den er en rekord i sig selv. Bag den står nemlig en tidligere direktør for verdens bedste øl, Guinness, Sir Hugh Beaver.
Året 1999 ser ud til at slå alle rekorder på en masse forskellige måder. For det første er det ikke århundredets sidste! Det er nemlig år 2000. Altså en rekordbrøler. Her skal jeg kun komme ind på et par stykker. Læserne har helt givet en masse flere at føje til.
Her kommer de så: Årtusindeskiftet og Tour de France. Først er der landene England, Fiji, Kiribati, New Zeeland, Rusland, Tonga og så Antarktis, der alle forfægter, at det netop er i deres land, at næste årtusinde først tager sin begyndelse. Den almindelige definition er retorisk: Hvem og hvor ses det første sollys den 1. januar år totusinde?
Det er jo helt ligegyldigt, men englænderne fastholder hårdnakket, at det selvfølgelig kun kan være på det tidspunkt, hvor lyset bryder frem i nærheden af Greenwich (Greenwich Mean Time). Det gamle institut fra slutningen af 1600-tallet er forresten nu lukket, og derfor synes det latterligt, at England endnu ikke har opfattet, at imperiets tid er forbi.

Lys i øjnene
New Zeeland siger, at hvis man kravler op af bjergskråningerne på Pitt Island ved Chatham-øerne, vil man få lyset i øjnene, før de folk der bor klos på med den altafgørende datolinie ved havets overflade på ækvator, altså tongaerne og borgerne fra Kiribati, som bor på Juleøen (Christmas Island), der blev fundet af Cook en juleaften i 1776.
For at det ikke skal være løgn, har Kiribati flyttet deres grænse på havet cirka 200 sømil østen for den tidligere Caroline Island, der for få år siden fik nyt navn. Monstro hvilket? Ja, ganske rigtigt: The Millenium Island! Sagen herude ved datolinien er blevet helt absurd på grund af indtægterne fra turismen og jagten på rekorden. Folk ved muffen som Bill Gates kan jo enten leje et U2-fly, der kan gå så højt, at morgenlyset når flyet før alle andre mennesker. Selvfølgelig skal piloten have bind for øjnene et par minutter. Det går nok. Der er jo nogle meter til at få rettet stålfuglen op. Men det er der flere, som har råd til.

Bill Gates og sultanen
Den gode mand sultanen af Brunei kan sende en hel eskadrille til vejrs. Også det er der råd for, hvis nu Bill Gates absolut vil sætte trumf på. Så sætter han lynhurtigt gang i et samarbejde med projektet Ariane. Og vupti, så har IT-nørden plads ved et vindue i højre side, når satellitten tager sig en runde omkring planeten nytårsmorgen. Også her må det russiske tilbud melde pas med sin ø Diomede, som er en enorm huggeblok af is. Der er jo is nok til festens whiskysjusser, men temperaturen er minus 46°.
Så er der for øvrigt også en mulighed for folk, der har god tid. De sætter et telt op på Sydpolen, altså lige stik syd. Her vil der i et halvt år, 30° over horisonten, være solskin, og derfor vil man på denne måde sikre sig rekorden. Men det er faktisk helt forkert.
For det næste årtusinde begynder faktisk først år 2001, hvis vi forholder os til matematikken. Og da det hele jo drejer sig om Jesus, er sagen om muligt endnu mere tåbelig. For dengang brugte vi ikke tallet nul (0) i denne del af verden. Og endelig ved ingen med sikkerhed, hvornår præcist det berømte barn blev født. Vi har som sædvanlig taget fejl, da Herodes ifølge alle dokumenta i dag viser, at han døde mellem fire og seks år tidligere!

Tour de France
Og så har vi verdens mest omtalte cykelløb. Ja, ganske rigtigt. Tour de France, der har alt på alle hylder i rekordernes verden. Det vil være en uartighed over for læserne, og tilliden til såvel deres viden som fantasi, her at redegøre for alle rekorderne, der for tiden plejes af ubegavede og svage idrætsledere, uansvarlige læger sammen med aktionærerne fra en del af medicinalvareindustrien, dens lejesoldater og en dagspresse, der hver dag nu, og i hvert fald tre uger frem, øger sit oplagstal rettet mod 're-korden' i omsætning.
Dette uanset om junkdealerne er på et af Jørgen Leths historiske hoteller en route, eller vi ser 180 idrætsudøvere sætte sig i sadlen med en normal hæmatokritværdi i deres blod og uden nogen som helst form for stoffer i organismen, som kan give anledning til befrugtning af en eneste mistanke. Også det vil være en rekord. Også derfor vil annoncørerne betale rekordpriser for tv-tid.
Flindt-Pedersens krokodilletårer kan han passende spare os for. Bare vent og se med!

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her