Læsetid: 3 min.

Hvad er det kvinder kan?

7. juli 1999

Af JETTE LYKKE ligestillingskonsulent i LO,HELLE THORNING-SCMIDT MEP for Socialdemokratiet

Man fødes ikke til at være kvinde, det er noget man bliver. Det er det levede liv, der gør forskellen

Kvinders sag
Marianne Kruckow (MK) skriver i Information den 29. juni, at det er hip som hap, om det er mænd eller kvinder, der vælges ind i Europa-Parlamentet, hvis vi skal vurdere de gavnlige virkninger for ligestillingen. For Marianne Kruckow handler ligestilling ikke om biologi, men om holdninger.
Vi er uenige af flere årsager. Den simple er, at den formelle ligestilling alt andet lige må komme et skridt videre, når flere kvinder indtager valgte poster. Ligestilling handler jo bl.a. om ligelig repræsentation af køn.
Marianne Kruckow anfører, at det lige så godt kunne være mænd, der indtager udvalgsposter og prioriterer ligestillingsarbejdet. Det kunne det da sagtens. Og det er forhåbentligt også en bevægelse, der kommer til at ske, vi har bare ikke set mange praktiske eksempler på det. Den mere komplicerede årsag til at køn gør en forskel, handler om, at kvinder repræsenterer 'det andet' eller i hvert fald noget andet, blandt andet. Ikke fordi de har en anden biologi, men fordi mænd og kvinder generelt lever forskellige liv og dermed får forskellige erfaringer at bygge deres holdninger og deres viden på. Som Simone de Beauvoir skriver, så fødes man ikke til at være kvinde, det er noget, man bliver. Det er det levede liv, der gør forskellen.

Lever forskellige liv
Det er dokumenteret, at mænd og kvinder lever forskellige liv. I gennemsnit får mænd børn to-tre år senere end kvinder, med den konsekvens at en del kvinder får børn lige netop på det tidspunkt, hvor de skal til at eta-blere sig på arbejdsmarkedet, og hvor de fleste mænd allerede har etableret sig godt og grundigt.
Kvinder får mindre ud af at uddanne sig (både i form af løn og karriere), kvinder er mere syge end mænd, og de bliver hurtigere nedslidt på arbejdsmarkedet. Kvinder tager barselsorlov og forældreorlov med store konsekvenser for både arbejdslivet og pensionsindbetalingerne - og kvinder bruger mere tid sammen med deres børn og på familien.
Når mænds og kvinders liv og erfaringer er så forskellige, er det ikke rimeligt, at sammenligne deres repræsentation med, at det også er vigtigt, at der er en geografisk mangfoldighed. Selvfølgelig er det vigtigt, at alle samfundslag, erhverv, regioner og aldre er repræsenteret og kan genkende sig selv i de valgte. Men vi kan ikke komme bort fra, at en af de faktorer, der virkelig skiller menneskers erfaringsverden, selv i Danmark år 2000, er vores køn.

Velfungerende samfund
Når pointen med at mænd og kvinder har forskellige erfaringer er så vigtig, hænger det også sammen med, at kvinders sag går langt videre end hvad vi normalt opfatter som ligestillingpolitik eller ligestillingsrelaterede spørgsmål. Med til kvinders sag hører et ordentligt velfungerende velfærdssamfund. Der kan næppe argumenteres imod, at velfærdssamfundet har været et gode for kvinder.
Velfærdssamfundet har givet den enkelte kvinde mulighed for at forsørge sig selv (fordi børnene og de gamle passes af det offentlige), og dermed opnå en vis uafhængighed og frihed.
Kvinder er således på mange måder langt mere afhængige af en velfungerende offentlig sektor end mænd er, og har derfor generelt anderledes politiske prioriteringer.

Kvinder gør en forskel
Det er ikke sikkert, at den enkelte kvinde nødvendigvis gør en forskel i politik, men kvinder som gruppe gør en forskel. En ny svensk undersøgelse viser således, at det primært er kvinder, der er bærere af de socialpolitiske og de velfærdsrelaterede spørgsmål. Den konkluderer, at kvinder gør en forskel, og at den eksplosion, der har været i antallet af kvinder i den svenske rigsdag i de sidste 30 år, faktisk har været med til at skifte det politiske fokus.
Politik handler om retten til at definere virkeligheden - og formulere problemerne. Det er klart at kvinders erfaringer gør en forskel. Også i denne sammenhæng.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu