Læsetid: 2 min.

Overset agurk

Debat
5. juli 1999

Uden agurken ville litteraturen have taget en helt anden retning lige siden 1890'erne

Dagens agurk
Er vi egentlig klar over, hvor afgørende en rolle agurken har spillet for det forløbne århundredes litteraturhistorie? Jeg tænker naturligvis på den epokegørende agurkesandwich i første akt af Oscar Wildes skuespil The Importance of Being Earnest (Bunbury).

Agurk ind fra højre
Allerede i første scene, hvor to unge gentlemen befinder sig i den enes lejlighed, afventende den frygtindgydende Lady Bracknells ankomst, optræder de skelsættende sammenlagte. Ja, allerede i femte replik indskærper unge Algernon over for sin butler agurkesandwichens afgørende betydning.
Lady Bracknell er den unge mands excentriske og vilje-stærke tante, men samtidig en lidenskabelig nyder af de nævnte mellemmadder. De unges fremtidige lykke afhænger naturligvis af den gamle tantes accept - og da det viser sig, at de uundværlige sandwiches er blevet spist inden lady'ens ankomst, stiger gruen til uhyggelige højder i teateret.
Det er næppe for meget sagt, at hele stykkets atmosfære af excentricitet rummes på det tomme fad, hvor der burde have været agurkesandwich. Stykket var aldrig blevet det samme, uden de for tidligt fortærede agurker i første akt. Det havde aldrig kunnet henrive et publikum. Og havde forfatteren aldrig vakt opsigt med dette stykke, er det et spørgsmål, hvad der overhovedet var blevet af ham.

Intet uden Wilde
Hvor mange danskere kender i dag andet af Oscar Wilde end netop stykket Bunbury - og så måske en håndfuld aforismer i gamle citatsamlinger? Uden netop dette stykke er det tænkeligt, at han aldrig var blevet særlig berømt. Har man forstået dette, kan man godt blive lidt svimmel. Hvilken retning havde engelsk litteratur taget uden Oscar Wilde? De senere dyrkere af den vittige satire, såsom Noel Coward, kunne aldrig have lånt fra Wilde, og var de så overhovedet blevet til noget? Synd for Susse Wold, der har spillet så godt i Privatliv. Hvilke stykker ville hun mon så have spillet?
Og hvad med Wildes modsætninger i litteraturen - hvem skulle de have spillet op imod og revet sig løs fra, om ikke ham? Kan man overhovedet forestille sig en W. H. Auden, eller en britisk-amerikaner som T. S. Eliot, uden Wilde som kontrast og baggrund?

Eliot og Bredsdorff
Eliots The Waste Land fra 1922, nævnes som det mest kommenterede stykke litteratur i dette århundrede. Hvad ville de tusinder af lærde kommentatorer have foretaget sig uden dette særprægede værk? Fjerner man blot denne brik i nutidslitteraturens brogede puslespil, hvad var der så blevet af resten?
Britisk (og sikkert også amerikansk) litteratur havde været drastisk forandret. Og hvad med vore egne kendere af angelsaksisk litteratur, lige fra Bredsdorff til Bo Green Jensen - hvor ville vi have haft dem? Rent bortset fra, at dilettant-foreninger over det halve af verden, uden Bunbury ville have savnet et altid velkomment stykke.
I sandhed en stor virkning for en lille agurk fra Victoriatiden.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her